5 dolog, amit az introvertáltak másképp csinálnak

Írta: ,

A befelé forduló személyiség nem azt jelenti, hogy a cél egy lakatlan sziget, ahol nem zavar senki és semmi. Olyan személyiségvonásról van szó, mely szemléletmódot is takar egyben. A továbbiakban felsorolt jellemzők akkor is elgondolkodtathatnak, ha történetesen a másik táborba tartozol, tehát az extrovertáltak közé.

Elvonulnak a tömegtől

1/5 Elvonulnak a tömegtől

„A XX. században olyan korba léptünk, amit a történészek a személyiség kultúrájának neveznek.

Már nem a mezőgazdaság, hanem az üzleti élet képezi a társadalom alapját, amihez a falusi és a kisvárosi közösségek helyett nagyvárosok kellettek.

Az emberek már nem ismerősök között sétálnak végig az utcán, hanem vadidegenekkel körülvéve” – fogalmazott Susan Cain amerikai író és társadalomtudományi kutató a TED Talks beszédében.

A modern városi struktúrában kialakult tömeg hangos, zajos és túláradó, ami túl sok ingert jelent a befelé forduló egyéneknek.

Az introvertáltak ettől nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is kimerülnek. Ezért szívesen töltik a szabadidejüket csendesebb, elszigeteltebb helyen, vagy akár oda is költöznek.

Nincs üres csevej, csak mély beszélgetés

2/5 Nincs üres csevej, csak mély beszélgetés

Noha a kifelé forduló, azaz extrovertált emberek imádnak kapcsolatot teremteni és fenntartani a többiekkel, az introvertáltakat nem maga a kommunikáció folyamata élteti – sokkal inkább annak a tartalma.

Szívesebben öltik magukra a figyelmes hallgató szerepét, és amikor megszólalnak, szinte biztosan nem az időjárásról kezdenek fecsegni.

Persze, egyik fajta beszélgetés sem alább- vagy feljebbvaló a másiknál.

Ahogy Sophia Dembling, a The Introvert's Way: Living A Quiet Life In A Noisy World című könyv szerzője megfogalmazta: a kétféle személyiségtípusnál eltér, hogyan merít energiát a környezetből.

A befelé fordulók elsősorban a mélyebb összefüggések felfedezésében, valamint filozófiai ideák boncolgatásában lelik örömüket.

Tarolnak a közönség előtt

3/5 Tarolnak a közönség előtt

Első hallásra talán meglepő lehet, hogy az introvertáltak sokkal jobban teljesítenek a közönség előtti fellépés jelentette nyomás alatt, mint azok, akik „kifelé figyelnek”.

Az életvezetési tanácsadóként is tevékenykedő Jennifer B. Kahnweiler professzor azzal magyarázza mindezt, hogy előbbiek képesek az erősségeikre fektetni a hangsúlyt, illetve tudatosabban készülnek a szereplésre.

Ennek tudatában koránt sem döbbenetes, hogy a legsikeresebb előadóművészek között is jócskán akadnak introvertált személyiségek – akik jobban érzik magukat a színpadon, mint az utána következő bájcsevej közben.

Elkalandozik a figyelmük, de ritkán unatkoznak

4/5 Elkalandozik a figyelmük, de ritkán unatkoznak

Ha te magad nem tartozol az introvertáltak közé, zavaró lehet számodra, hogy ők a külvilág kizárásával látszólag jobban tudnak koncentrálni.

Pedig ahhoz, hogy eltereld a figyelmüket, nem kell mást tenned, mint olyan helyzetet teremteni, ahol túl sok inger éri őket.

Túlzott érzékenységük miatt frusztrációval vagy éppen kitörő lelkesedéssel fognak reagálni, amitől persze nem tudnak annyira odafigyelni az eredetileg végzett tevékenységükre.

Amikor viszont adott számukra a csend és a nyugalom, nincs, ami kizökkenthetné őket a tempóból: még a kedvenc könyvük vagy sorozatuk kedvéért sem hagyják figyelmen kívül, mi a céljuk.

Szeretnek egyedül és kreatívan dolgozni

5/5 Szeretnek egyedül és kreatívan dolgozni

Az introvertáltak természetükből adódóan egyedül vagy kis létszámú csoportban érzik jól magukat.

Mélyen átadják magukat egy-egy feladatnak, és általában körültekintően bánnak a döntésekkel, továbbá a problémamegoldással.

Ennélfogva jobban teljesítenek olyan munkakörnyezetben, ami a felsoroltakat lehetővé teszi számukra.

Különösen közel áll hozzájuk az írás, a természettudományi kutatás és a technikai háttérmunka, melyek anélkül jelentenek szellemi kihívást, hogy túlzsúfolt környezet kellene hozzájuk.

Te inkább kifelé vagy befelé forduló személyiség vagy? Töltöttél már ki tesztet erre vonatkozóan?