5 dolog, amit az introvertáltak másképp csinálnak

Sándor Alexandra
Írta: ,

A befelé forduló személyiség nem azt jelenti, hogy a cél egy lakatlan sziget, ahol nem zavar senki és semmi. Olyan személyiségvonásról van szó, mely szemléletmódot is takar egyben. A továbbiakban felsorolt jellemzők akkor is elgondolkodtathatnak, ha történetesen a másik táborba tartozol, tehát az extrovertáltak közé.

Elvonulnak a tömegtől

„A XX. században olyan korba léptünk, amit a történészek a személyiség kultúrájának neveznek.

Már nem a mezőgazdaság, hanem az üzleti élet képezi a társadalom alapját, amihez a falusi és a kisvárosi közösségek helyett nagyvárosok kellettek.

Az emberek már nem ismerősök között sétálnak végig az utcán, hanem vadidegenekkel körülvéve” – fogalmazott Susan Cain amerikai író és társadalomtudományi kutató a TED Talks beszédében.

A modern városi struktúrában kialakult tömeg hangos, zajos és túláradó, ami túl sok ingert jelent a befelé forduló egyéneknek.

Az introvertáltak ettől nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is kimerülnek. Ezért szívesen töltik a szabadidejüket csendesebb, elszigeteltebb helyen, vagy akár oda is költöznek.

Nincs üres csevej, csak mély beszélgetés

Noha a kifelé forduló, azaz extrovertált emberek imádnak kapcsolatot teremteni és fenntartani a többiekkel, az introvertáltakat nem maga a kommunikáció folyamata élteti – sokkal inkább annak a tartalma.

Szívesebben öltik magukra a figyelmes hallgató szerepét, és amikor megszólalnak, szinte biztosan nem az időjárásról kezdenek fecsegni.

Persze, egyik fajta beszélgetés sem alább- vagy feljebbvaló a másiknál.

Ahogy Sophia Dembling, a The Introvert's Way: Living A Quiet Life In A Noisy World című könyv szerzője megfogalmazta: a kétféle személyiségtípusnál eltér, hogyan merít energiát a környezetből.

A befelé fordulók elsősorban a mélyebb összefüggések felfedezésében, valamint filozófiai ideák boncolgatásában lelik örömüket.