5 dolog, amit az introvertált emberek üzennek neked

Írta: ,

Az „introvertált” szó hallatán rejtélyes embergyűlölőket képzelsz magad elé, akik sötét szobában kuksolnak ahelyett, hogy megvitatnák veled a mindennapi történéseket? Tévedsz, és most helyre tesszük a témával kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket. 

„Mi is szeretünk jót bulizni.”

1/5 „Mi is szeretünk jót bulizni.”

Befelé forduló embertársaidról még véletlenül se feltételezd, hogy alapjáraton búval béleltek lennének.

Ők is szeretik jól érezni magukat, és összejöveteleken is szívesen részt vesznek – csak még fontosabb számukra, hogy olyanokkal legyenek körülvéve, akikkel egyébként is zökkenőmentesen kijönnek.


Tovább is van: 6 dolog, amit az introvertált csajoktól tanulhatsz


Az üres csevegés és a túl nagy társaság azonban hamar kifárasztja őket: egyszerűen úgy érzik, „túl sok”, ami történik, így hamar elegük lesz belőle.

De ezt sem szabad félreértened: nem azért nem diskurálnak veled az időjárásról, mert utálnak téged, hanem azért, mert furcsa nekik az a fajta korlát, amit az ilyen típusú kommunikáció a felek közé ékel.

Ha nem érted, miről van szó, képzeld csak el, milyen esetleg dolog ezután témát váltani valami bensőségesebbre… Na, ugye!

„Nem vagyunk antiszociálisak.”

2/5 „Nem vagyunk antiszociálisak.”

Az „antiszoc” szó jelentése éppúgy megkopott a túlzott köznyelvi használat miatt, mint a „depi”-é.

Az introvertáltak egyáltalán nem embergyűlölők, s a társasággal sincs bajuk, ahogy azt már az imént is írtuk.

Inkább az jellemző rájuk, hogy szeretik megválogatni, kivel teremtenek és tartanak fenn kapcsolatot.

Ha te másfajta beállítottságú vagy, meglepő lehet számodra, hogy a befelé forduló emberek hiába utasítják vissza tízszer a meghívásodat, attól még várják a tizenegyedik próbálkozásodat – hátha akkor olyan lesz a többi vendég, akivel jól elvannak.

Azért sem tanácsos egyébként antiszociálisnak bélyegezni az introvertáltakat, mert akkor tudattalanul is úgy viszonyulsz hozzájuk, hogy kivívod az ellenszenvüket a viselkedéseddel.

És ebből mit érzékelsz? Hogy a gyakorlat igazolja az elméletedet.

„Nem vagyunk nyitott könyvek.”

3/5 „Nem vagyunk nyitott könyvek.”

Az introvertáltak ritkán bökik ki gondolkodás nélkül, ami a begyükben van. Inkább csendes szemlélőnek számítanak – akik a megfelelő közegben akár lelkesen is beszélgethetnek vagy szenvedélyesen is vitázhatnak.

De mindeközben egy percig sem érzik szükségét, hogy életük minden apró részletét megosszák másokkal. Amikor kommunikálni akarnak, fognak is, felesleges tehát őket faggatni.

A szakértők extra tippként említenek egy módszert, hogyan tudsz egy befelé forduló személyiséget öt perc alatt leszerelni: egyszerűen csak kérdezd meg, mit csinál éppen, és ha biztosra akarsz menni, ismételd is meg.

Garantáltan nem lesz többé dolgod az illetővel…

„Hagyj teret nekünk, akkor megölelünk.”

4/5 „Hagyj teret nekünk, akkor megölelünk.”

Egyénfüggő, kinek mennyi térre, azaz szabadságra van szüksége a lelki egyensúlyhoz.

Az introvertáltak akár tökélyre is fejleszthetik az elvonulást, ami olyan apróságokban is megnyilvánulhat, hogy szélső ülést választanak például a repülőn, hogy még véletlenül se vegyék őket körbe minden oldalról.

Szabadidejükben jellemzően szeretnek egyedül töltődni, ami számukra korántsem magány, hanem inkább tökéletes kikapcsolódás.

Ezzel együtt azonban a legnagyobb szeretettel tudják átölelni, akit önszántukból engednek be „a buborékukba”, még ha néha ki is tessékelik őket egy kicsit.

„Nem kötelező félénknek lennünk.”

5/5 „Nem kötelező félénknek lennünk.”

Akik nem ismerik az introverzió lélektanát, feltételezhetik, hogy a félénkség és a befelé fordulás kéz a kézben jár.

A valóság ezzel szemben viszont az, hogy a két jellemvonás semmiféle kapcsolatban nem áll egymással.

Az introvertáltak inkább a jelentőségteljes, zártkörű kommunikációt részesítik előnyben, nagyobb társaságban pedig egyszerűen azért hallgatnak, mert a jelenlévő (fél)idegenek számára semmiféle mondanivalójuk nincsen.

A félénk emberek ugyanakkor szívesen diskurálnának, ám nem mernek.

Olyan csatát vívnak tehát belül, amelyek nem az introverzió következményei, így nem is kellene a két dolgot egy lapon említeni.

Te melyik csoportba tartozol inkább, az introvertáltak vagy az extrovertáltak közé?