5 dolog, amit a pszichológusok szerint nem tudtál a testvéri kapcsolatról

Írta: ,

Mi sem természetesebb annál, hogy a tesód „mindig ott van neked”. Igen ám, de a tudósok egyetértenek abban, hogy olyan összetett kapcsolati dinamika munkál köztetek, ami már a kutatások szintjén is egyre nagyobb figyelmet igényel. Mutatunk néhány összefüggést, amelyek révén magad is elgondolkodhatsz ezen.

Meghatározza, ki vagy és kivé leszel

1/5 Meghatározza, ki vagy és kivé leszel

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a testvérek sokkal inkább befolyásolják az emberi jellemvonásokat, mint a tudatos formálásra törekvő szülők. Vajon mi állhat ennek a hátterében?

„A testvéri kapcsolatok rendkívül érzelmesek, hiszen ott rejlik bennük a támogatás, a szeretet, a versengés és a konfliktus is. Akár tetszik, akár nem, az emberi kapcsolatokról tapasztalat útján szerezhető ismeretanyagunk nagy része a testvérünkkel való interakcióból származik” – fogalmaz Dr. Jonathan Caspi, az amerikai Montclair Állami Egyetem oktatója.


Elhinnéd, hogy ikrek? Ilyen gyönyörű lányok születtek fekete anyukától és fehér apukától


Fontos, hogy ebben a tekintetben nem lehet elkülöníteni „pozitív” és „negatív” pólust, mivel egyfajta fejlődési folyamatról van szó.

A tesód tehát nem „jobbá” vagy „rosszabbá” tesz, hanem egyszerűen segíti a fejlődésed.

 

A szülőkkel való konfliktus megerősíti

2/5 A szülőkkel való konfliktus megerősíti

Amikor az életük legbiztosabb pontjának számító szüleik nem teljesítenek jól a szerepükben, a testvérek egymás felé fordulva igyekeznek megtalálni a kiutat a kellemetlen helyzetből, hiszen feltétel nélküli szeretetre és támogatásra van szükségük – árulta el Jeffrey Kluger.

A családi játszmákat bonyolíthatja ugyan az effajta szövetség, ám már gyerekként is óriási támaszt nyújthat az érzés, hogy csalódás esetén sem maradsz egyedül.

Egykék esetében viszont gyakoribb probléma a „két felnőtt egy gyerek ellen” felállás, vagy pedig az, ha az egyik szülő az utód oldalára áll a másikkal szemben.

Az idősebb testvér okosabbá tehet

3/5 Az idősebb testvér okosabbá tehet

Akár hiszed, akár nem, a kanadai Torontói Egyetem munkatársai szókincset mérő tesztekkel bebizonyították, hogy a „nagytesós” gyerekek magasabb pontszámot értek el – pláne, ha a nővérük vagy a bátyjuk is szépen teljesített.

Kevésbé jó hír viszont, hogy az összefüggés fordítva is érvényes: akinek az idősebb testvére átlag alatti eredményt produkált, maga is gyengébben muzsikált.

Persze, ha hamarabb tudsz erről, a legrosszabbul sikerült dolgozatokat nyilván ráfogod a tesódra

Csökkenti a válás esélyét

4/5 Csökkenti a válás esélyét

Minél több testvéred van, annál kisebb valószínűséggel válsz majd el – állítják az Ohiói Állami Egyetem tudósai, akik szerint hétig számolva minden egyes tesó nagyjából 2%-kal csökkenti a házasság felbontásának veszélyét.

„Több testvér több tapasztalatot jelent az emberi kapcsolatok terén, ami megkönnyíti a házastársként való együttélést” – magyarázta az eredmények kapcsán a társszerzőként közreműködő Donna Bobbitt-Zeher.

Ha egy szóban kellene tehát összefoglalnunk az összefüggés lényegét, az „alkalmazkodás” lenne.

Elsőszülött lányok előnyben

5/5 Elsőszülött lányok előnyben

Népmesék ide vagy oda, napjaink társadalmában az elsőszülött lányok viszik a prímet, mert általában nagyratörőbb céljaik vannak, amelyeket nagyobb eséllyel valósítanak meg – fejtegette a téma kapcsán a korábban már megszólaltatott Dr. Caspi.

A legidősebb nővérek ugyanis testvéreik számára és nemére való tekintet nélkül általában magasabb iskolázottságra törekednek, és nagyobb eséllyel fejezik be tanulmányaikat. Ennek a hátterében egyfajta egészséges bizonyítási vágy állhat, illetve az évek során kialakult tudat, hogy ők néhány lépéssel előrébb járnak.

Neked van testvéred? Milyen a kapcsolatotok? Tapasztaltad az említett lélektani összefüggéseket?