5 dolog, amit a lelki egyensúlyért ígérhetsz magadnak az új évben

Írta: ,

Ha unod már a fogadalmakat – főleg azokat, amelyek az életmódodba avatkoznak –, különösen érdemes vetned egy pillantást a következő ígéretekre. Ezeket még véletlenül sem kell nagydobra verned. Egyszerűen csak tudatosítani és gyakorolni, hogy végre kiegyensúlyozott lehess!

„Csakis reális elvárásokat támasztok magammal szemben.”

1/5 „Csakis reális elvárásokat támasztok magammal szemben.”

Túl szoros időbeosztás, túl szigorú diéta, túl kemény edzés, vagy éppen túlzott önfeláldozás egy nemes célért? A túlzások sosem vezetnek jóra!

Noha arra biztatunk, hogy bátran vesd bele magad a kihívást jelentő szituációkba, a mindennapokban inkább olyan rugalmas háttér megteremtésére törekedj, amiben jut idő a spontaneitásra és a pihenésre.

Gondold végig, melyik célod saját és igazi, illetve akad-e olyan, amit csak a külső elvárások miatt tűztél ki!

Ne feledd: egyáltalán nem szégyen menet közben módosítani az elvárásaidat, ha rájössz, hogy ez így mégsem fog menni.

Voksolj inkább a fenntartható, egészséges változásokra – áldozatot pedig tényleg csak azért hozz, amiért itt és most úgy tűnik, hogy megéri!

Az irreális követelések napi szinten mérgezhetnek, tehát felesleges ilyenekkel kínozni a lelkedet.

„Leállok azzal, hogy folyton kritizáljam magamat.”

2/5 „Leállok azzal, hogy folyton kritizáljam magamat.”

Azok közé tartozol, akik saját maguk legvérmesebb kritikusai?

Vagy a dobogó második helyére kerültél, miután sikerült magad mellé egy hasonló beállítottságú embert vonzani?

Először is tanuld meg néha elengedni az elvárásokat, és elfogadni a saját hibáidat! Nem teljesíthetsz folyton tökéletesen, hiszen nem robot vagy, hanem érző lélek.

Semmi szükség rá, hogy folyton újrapörgesd fejben azokat a momentumokat, amelyeket baklövésnek érzel, ostorozd magad a múlt miatt, vagy éppen előre rettegj tőle, meg tudsz-e majd felelni magadnak és másoknak a jövőben.

Vegyél ki egy kis kritikamentes szabit, amikor szégyentelenül azt csinálod végre, ami éppen jólesik!

„Úgy tisztelem és szeretem magamat, mint másokat.”

3/5 „Úgy tisztelem és szeretem magamat, mint másokat.”

Ez az ígéret a kulcsa annak, hogy helyreálljon a „kint” és a „bent” egyensúlya.

Bizonyára észrevetted, hogy akármilyen könnyen vagy nehezen bocsátasz meg, illetve engedsz a szívedhez közel embereket, magaddal még szigorúbb vagy – hacsak nem sújt az egoizmus terhe, ami már egy másik történet.

Figyelj rá, hogy amikor magadra gondolsz, illetve belső párbeszédet folytatsz, milyen jelzőkkel és milyen stílusban fogalmazod meg a mondandódat!

A negatív szavak ugyanis arról árulkodnak, hogy kutyába sem nézed a saját lényedet.

Akkor pedig hogyan várhatnád el másoktól a tiszteletet és a szeretetet? Nem vagy gyengébb vagy rosszabb a többieknél, ezt jól vésd az eszedbe!

„Csak pozitív gondolatokra szánok energiát.”

4/5 „Csak pozitív gondolatokra szánok energiát.”

Annyi negatív hatás éri az embert napi szinten, hogy még egy született optimistának is meggyűlhet a baja azzal, hogy a lelki egyensúlyát megőrizze.

A sötétség tehát ördögi körbe taszíthat, ha nem vagy résen: a baljós képek egyre inkább elhitethetik veled, hogy semmi sincs rendben – a vonzás törvénye alapján pedig akkor sem veszed észre a kiutat, ha tízsávnyi szélességben terül el előtted.

Szerencsére azonban ennek az ellenkezője is igaz: amennyiben képessé válsz az apró örömök felfedezésére, olyan kisugárzásra tehetsz szert, amin a bosszúságot nem ejtenek sebet.

Pont elég, ha a saját világodat jobb hellyé tudod varázsolni az elméd segítségével!

„Élvezem az életet.”

5/5 „Élvezem az életet.”

Az élet élvezete csodálatos dolog, hiába próbálnak hozzá negatívumokat társítani a közbeszédben.

Nem ész nélküli élvhajhászatról szól, hanem arról, hogy megtanulod becsülni, amivel a sors megajándékoz, és nem utasítod el az új élményeket.

Ha folyton valamilyen messzi célon tartod a szemed, állandóan csak hajtasz, s egy percre sem állsz le, sajnos esélyed sincs egy kis egészséges hedonizmusra – pedig napi szinten lehetőséget kellene rá teremtened!

Egy kreatív hobbi, például az írás, a rajz vagy a tánc, egy jó mozi vagy színházi előadás, esetleg valami új ismeretanyag elsajátítása új távlatokat nyithat meg előtted, csakúgy, mint egy számodra eddig idegen nemzet konyhájának megkóstolása.

Neked melyik ígéret a legszimpatikusabb?