5 biztos módszer az év eleji depresszió ellen

Írta: ,

Több vizsgálat szerint is január eleje a legdepressziósabb időszak – az ünnepek után ürességérzet marad bennünk, a nyár még messze van, az újévi fogadalmak láza már alábbhagyott, a pénztárcánk viszont még mindig nyögi az év végét. Nézzük, mit tehetsz, hogy lerázd magadról a rosszkedvet!

A cukor nem a barátod Kép forrása: thesugarhit.com

1/5 A cukor nem a barátod

Egy szelet csoki nem a világ, és ha jól esik, mi nem is fogunk lebeszélni róla, de tartsd észben, hogy a cukor nem jelent megoldást, sőt adott esetben ronthatja a helyzetet.

Bár a csokoládé valóban képes boldogsághormonokat felszabadítani, a cukor gyorsan jövő és gyorsan múló energiát hoz. Ha édes ételeken élsz, akkor a hangulatod sokkal ingadozóbbá válhat, ráadásul a rossz emésztés sem éppen közérzet javító hatású.

Inkább étkezz változatosan és kiegyensúlyozottan, akkor jobban fogod érezni magadat a bőrödben.

A mozgás segít Kép forrása: theberry.com

2/5 A mozgás segít

Amikor rossz kedvünk van, könnyebben elhagyjuk magunkat, ez pedig tovább ront a helyzeten. Ha egész nap egy székben ülsz, nem is csoda, ha rosszul érzed magadat a bőrödben.

A rendszeres mozgás azonban boldogsághormonokat termel, egy kiadós edzés után pedig egyszerűen csak büszkébb leszel magadra, amiért valami hasznosat, egészségeset csináltál.

Ráadásul a cukorral ellentétben a mozgásnak nincsenek káros mellékhatásai sem, így bármikor nyúlhatsz ehhez a módszerhez, ha kicsit fel szeretnéd pörgetni magadat.

A magnézium besegít Kép forrása: kitchenkonfidence.com

3/5 A magnézium besegít

A téli időszakban egyébként is különösen ajánlott odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre, de ha épp nagyon stresszes időszakot élsz meg, vagy csak úgy érzed, rosszul viseled a rád nehezedő terheket, akkor megéri egy próbát tenni a magnézium pótlásával.

Az olajos magvak rágcsálása például jó kezdet lehet, de néhány száz forintért drogériákban is kaphatsz magnéziumot, amit a felszívódását segítő B6-vitaminnal kombinálnak.

A magnézium segít, hogy az idegeid jobban bírják a strapát, és kevésbé reagálsz majd rosszul a stresszre és a kihívásokra.

Menj társaságba! Kép forrása: style-files.com

4/5 Menj társaságba!

Az ember alapvetően társas lény, ezért, még ha úgy is érzed, hogy most éppen nincs hangulatod a külvilághoz, akkor is érdemes kimozdulni néha.

Ne korlátozd a kapcsolataidat chatbeszélgetésekre, a személyes találkozást semmi nem pótolhatja!

Igyatok valamit a barátaiddal, menjetek el táncolni, vagy csak üljetek be valahová beszélgetni!

Ha pedig nem találsz magadnak társaságot, mindig érdemes megpróbálkozni egy új hobbival – ez szinte mindig új ismeretségeket is hoz magával.

5/5 Ha kell, kérj segítséget!

Végül, ha úgy érzed, hogy mindez nem segít, ne félj professzionális segítséget kérni!

Az átmeneti rosszkedv vagy kimerültség időnként mindenkit hatalmába kerít, de fontos felismerni a klinikai depresszió tüneteit.

Utóbbi egy komoly betegség, amit nem fogsz tudni egyszerűen csak „lerázni” magadról. Ha búskomor vagy, ha céltalannak látod a napjaidat, esetleg nagyon borús gondolataid vannak, minden esetben kérj segítséget!

Beszélj a házi orvosoddal, vagy hívd a Lelki Elsősegély szolgálatot – orvosi segítséggel a klinikai depresszió is kezelhető, és van kiút belőle!