4 tipp, hogy elkerüld az őszi depressziót!

Boros Mariann
Írta: ,
4 tipp, hogy elkerüld az őszi depressziót!

Idén derült égből villámcsapásként érkezett meg az ősz, mely egyes napokon inkább már a telet idézi komorságával. Az időjárás-változás a hangulatunkra is hatással van, hiszen amikor kinézünk az ablakon, és vakító kék ég helyett csak az egybefüggő szürkeség fogad, a világot is hajlamosabbak vagyunk borúsabban látni. Ha a te is így érzel, adunk néhány tippet, hogy jobb kedvre derülj!

Vedd komolyan a problémát! Kép forrása: Pinterest

Az őszi-téli depresszió a kutatások szerint minden tizedik embert érint, tehát nagyon is létező problémáról van szó, amit nem szabad elbagatellizálni.

Ha te is tapasztalod magadon, hogy hangulatodat erősen befolyásolja az időjárás, a borongós napok beköszöntével romlik a teljesítményed, levert vagy, alvászavarral küzdesz, és egyszerűen rosszabb a közérzeted, érdemes tudatosan tenni az ellen, hogy eluralkodjon rajtad a letargia.

Még ha úgy érzed is, hogy nincs kedved kimenni, és az összefüggő szürkeséget bámulni, vegyél erőt magadon, és igyekezz minél több időt tölteni a szabadban. Az az ideális, ha a déli órákban vagy kora délután mindenképp eltöltesz legalább pár percet a levegőn, hiszen ha a nap nem is süt, ekkor van a legvilágosabb, de természetesen egy kiadós esti séta is remek befejezése lehet egy stresszes, borús napnak.

A friss levegő pedig napsütéstől függetlenül jótékonyan hat az emberi szervezetre – ne gubózz tehát be egy-egy borongósabb napon sem, legalább egy rövid séta erejéig mozdulj ki, és próbáld meg érdeklődő szemmel kémlelni az őszi tájat, hiszen, mint minden évszaknak, ennek is megvannak a szépségei. Séta közben ülj le egy padra, és ahogy Petőfi is tette, csak hallgasd a fák lehulló levelének lágy neszét.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján