4 önbecsapás, amivel jobb, ha felhagysz

Írta: ,

Jó, ha tudod, hogy a világon mindenkit becsaphatsz, ha kellő rafinériával rendelkezel, kivéve magadat. Az soha nem fog menni, mivel te mindig tudni fogod az igazságot. Alkalmazhatsz apró trükköket az elméddel szemben, de ezek csak ideig-óráig működnek, utána újra megtalál a probléma. Szóval hagyj fel az önámítással, és igenis légy őszinte magaddal!

A tagadás Kép forrása: tumblr.com, black-wolves

1/4 A tagadás

A tagadás az elviselhetetlen valóság letagadását jelenti, amikor valaki képtelen megemészteni egy számára rossz hírt. Ebben az esetben az emberi agy a tagadással védekezik.

Van az a mondás, miszerint „amiről nem tudsz, az nem fáj”, és ezt az agyunk komolyan is veszi. Ezért próbál elnyomni minden olyan emlékképet, ami akár egy percre is fájdalmat okozna. Pedig a fájdalom is az életünk szerves része, amivel szembe kell néznünk még akkor is, ha nem akarunk.

Gyakori módszer ez haláleseteknél, amikor valaki képtelen elengedni a szeretett személyt, ezért tudomást sem vesz az elvesztéséről.

2/4 Az elfojtás

Egy erős vágy, ami már régóta ott motoszkál benned, viszont nem engeded kibontakozni, helyette folyamatosan elnyomod magadban, mondván, hogy muszáj a realitás talaján maradnod. Ezzel önmagában nem is lenne probléma, azzal viszont sokkal inkább, ha az álmaid útjába állsz ezzel.

Áltathatod magad azzal, hogy végülis jól elvagy a jelenlegi munkahelyeden, miközben minden reggel gyomorgörccsel indulsz munkába. Előbb-utóbb ott fogod hagyni ezt a helyet, mert kódolva van benned a boldogság iránti vágy és tudod, hogy az a hely ezt nem adja meg neked – de miért várnál még plusz öt évet?

A „boldog vagyok” maszk Kép forrása: themetapicture.com

3/4 A „boldog vagyok” maszk

Egy boldogtalan kapcsolatban élni a legnagyobb kínzás, amit magaddal szemben tehetsz. Elhitetni magaddal, hogy tulajdonképpen neked így is jó, ahogy most van… Óriási hiba. Aztán hosszú évek elteltével úgy érzed majd, hogy eltékozoltad az életedet valaki mellett, aki gyakorlatilag meg sem érdemel. De nem kell ennek így történnie, a dolgok folyamatosan változnak, te is folyamatosan változol és a párod is. Akár szeretnéd beismerni, akár nem, ez így van.

Tehát az is megtörténhet, hogy megismersz valakit, akibe beleszeretsz, aztán az évek múlásával azt veszed észre, hogy már nem ugyanaz az ember fekszik melletted, aki a kezdetekkor. Ezt nem kell a szőnyeg alá söpörnöd, teljesen normális folyamat, ilyenkor a legjobb, ha elengeditek egymást és esélyt adtok a boldogságotoknak, de már külön utakon járva.

A külsőt illetően Kép forrása: zozhnik.ru

4/4 A külsőt illetően

A lelki önbecsapások a legsúlyosabbak, de a külsődet illetően is ámíthatod magadat. Ismerősen cseng az a mondat, hogy: „alig eszem, mégis hízok”? Nos, jobb, ha tudod, hogy ez csak nagyon extrém helyzetekben igaz, például, ha valaki pajzsmirigy problémákkal küzd, de a nők többségére igaz, hogy ezt kifogásként használják arra az esetre, ha a „diétájuk” nem úgy működik, ahogyan kellene. Azért veszélyes ez a „játék”, mert a folyamatos csalódás az akaraterődben lelki folyamatokat indít el és ezzel már meg is alapoztad az önbizalomhiányodat.

Két dolgot tehetsz. Eldöntöd, hogy kézbe veszed a dolgokat és igenis csalás nélkül megcsinálod a diétát, vagy megengeded magadnak, hogy jókat egyél. Ebben az esetben viszont légy tudatában annak, hogy az muffin nagyon is számít a kalóriaszámlálás során még akkor is, ha csak egy falat volt. Mert ugye tudjuk, hogy nem véletlenül került a tányérodra. :)