4 ok, amiért az egyedüllét valójában jót tesz neked

Írta: ,

Mióta szinte mindenkinek ott lapul az okostelefon a kezében, folyamatos kontaktban állhatunk azzal, akivel csak szeretnénk – méghozzá szünet nélkül. Olyannyira hozzászoktunk ehhez, hogy a Pew Research Center felmérései alapján a mobiltulajdonosok 67%-a akkor is rápillant a telefonjára, ha nem is érkezett hívás vagy üzenet, 21%-uk pedig majdnem egész nap elérhető online. Pedig valójában egy kis egyedüllétnek nagyobb előnyei vannak, mint azt gondoltad volna!

Az egyedüllét hírneve Kép forrása: buro247.ru

1/5 Az egyedüllét hírneve

Feltűnt, hogy az egyedüllétnek milyen negatív hírneve lett az utóbbi időben? Ennek az lehet az oka, hogy sokan a magánnyal kötik össze ezt az állapotot – ami viszont határozottan rosszat tesz az egészségednek.

Pedig valójában az egyedüllét nem merül ki ennyiben, kutatások pedig ezúttal azt bizonyították be, hogy igenis pozitívan hat a testre és a lélekre egyaránt.

Ennek örömére összegyűjtöttünk 4 példát arra, hogy a magaddal eltöltött idő mennyire hasznos lehet számodra!

Segít megpihenni és feltöltődni Kép forrása: ladyrada.com

2/5 Segít megpihenni és feltöltődni

Ahogy majdnem mindenkit, úgy valószínűleg téged is gyakran leterhel az a rengeteg információ, ami a külvilágból jut el hozzád – és ezt leginkább más emberektől kapod meg. Értekezletek, telefonhívások, bulik, és randevúk; megállás nélkül rohansz egyik feladatból a másikba, miközben igyekszel a lehető legjobb formádat hozni.

Persze, hogy ezek után szükséged van egy kis szünetre! És itt jön képbe az egyedüllét: akár csak egy forró fürdőről, egy kis olvasásról vagy teázásról van szó, a magaddal eltöltött idő segít összegyűjteni a gondolatokat, és feltöltődni azzal az energiával, ami segít kibírni a nap további részét.

Fejleszti a kreativitást Kép forrása: tumblr, lileug

3/5 Fejleszti a kreativitást

Sokan alábecsülik az egyedüllét szerepét a kreatív gondolkodásban, pedig valójában nagyon különleges eredményekhez vezethet. Az utóbbi időben népszerűvé vált, hogy például a munkahelyeken a dolgozók közösen próbálnak új ötleteket kitalálni, és bár valóban születnek így egyedi megoldások, kutatások szerint ennek több hátulütője is lehet.

Sokan ugyanis egy ilyen helyzetben stresszesnek érzik magukat, mivel attól félnek, mit szólnak majd mások az ötleteikhez, emellett a személyes motivációjuk is csökkenhet – "hiszen a munkatársak úgyis kitalálnak majd valamit". Egyedül viszont teljesen megnyílhatsz magad előtt; nem kell mások kritikájától tartanod, és szabadon felfedezheted a lehetőségeidet.

Végtelen szabadság Kép forrása: naturalarearugs.com

4/5 Végtelen szabadság

Mi az, amit a legtöbb szülő hiányol abból az időszakból, amikor még nem voltak gyerekeik? Bizony, a felhőtlen szabadságot.

A lakótársak, de még a friss házasok is örülnek, amikor legalább egy kis időre egyedül maradhatnak a lakásban.

Hiszen valljuk be őszintén; minél idősebbek leszünk, annál kevesebb lehetőségünk van azt csinálni, amit akarunk, pláne akkor, amikor kedvünk tartja. Ezek után az egyedül eltöltött idő még nagyobb értékkel bír, mint valaha – segíthet feldobni a kedved, egyensúlyt teremteni a tested és a lelked között, valamint más szemszögből megvizsgálni egy-egy dolgot, határok vagy mások véleménye nélkül.

5/5 Jobb eredményeket érhetsz el

Már az 1900-as évek elején is foglalkoztak az egyedüllét kérdésével. Egy francia professzor például felfedezte, hogy akik csapatban dolgoznak egy-egy feladaton, sokkal kevesebb erőfeszítést fektetnek bele a munkába, mint azok, akik partner nélkül próbálnak boldogulni. Ezt úgymond "társadalmi lézengésnek" is nevezik, és számos felmérés során vizsgálták már a jelenséget.

Sőt, sok esetben még azok sem teljes erőbedobással dolgoznak, akik egyébként úgy gondolták, hogy mindent beleadtak a feladatba. Felmérések szerint ugyanis a kevesebb motiváció, a homályos célok és a szervezetlen csapatmunka csökkenti a lelkesedést. Ezzel szemben, ha egyedül vágsz neki egy feladatnak, sokkal nagyobb eséllyel érsz el jobb eredményeket.