4 módszer, amivel elhallgattathatod a belső kritikus hangodat

Esztergály Lilla
Írta: ,
4 módszer, amivel elhallgattathatod a belső kritikus hangodat

„Mekkora hülye vagyok!”, „Szokás szerint már megint elrontottam...”, „Persze, én már csak ilyen lúzer vagyok.”, „Á, én erre nem vagyok jó!” – ismerősek ezek az önostorozó mondatok? Akkor ideje átvenned az uralmat a belső hangod felett! Íme néhány egyszerű módszer, ami segít egészséges szinten tartani az önkritikád.

Önkritika – Mikor egészséges és mikor káros? Kép forrása: playbuzz.com

Mindannyian rendelkezünk önkritikára való hajlammal, és ezzel nincs is semmi gond. Ha azonban ez a kritika rendszeresen negatív, folyton megkérdőjelez és bíráskodik, könnyen megmérgezheti tulajdonosa lelkét, elméjét, majd szép lassan a testét is, ami betegségekhez vezet.

Amikor átbillen a mérleg nyelve, és az önkritika negatív gondolatok sorozatához vezet, észbe kell kapni. Ez a belső negatív hang ugyanis ilyenkor egyenes út az önbecsülés rombolásához – ahhoz a kevéshez is, ami van. Hiszen azok az emberek, akik folyamatosan bombázzák magukat belülről, feltehetőleg azért teszik, mert az önértékelésük eleve alacsony. Az egészséges önbizalom és önszeretet helyett a folyamatos önostorozást választják. A megoldás nem a hang kiiktatásában rejlik, hanem a szemléletváltásban!

Szelektálj! Kép forrása: flickr, Luiza Potiens

Meg kell tanulni építő kritikává formálni a romboló belső hangot, mégpedig olyanná, amely hozzásegít az általa nyújtott lehetőségek kiaknázásához.

Ne a hang irányítson téged, hanem te őt!

Ne pusztító, elnyomó felettesed legyen, hanem támogató belső tanácsadód!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!