Ez a 4 fő személyiségtípus a vérmérsékleti tipológia szerint – rád melyik jellemző?

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,

Másként élünk meg helyzeteket, másként reagálunk rájuk, mint a családunk vagy baráti társaságunk tagjai, vagy éppen a párunk. Ugyanabban a szituációban valaki nyugodtan, higgadtan viselkedik, valaki kiakad, másvalaki pedig közömbös marad. Vannak, akik mélyen éreznek és tartósan szeretnek, és vannak, akik képesek hirtelen fellángolni és hamar lecsillapodni, majd újra, másvalakiért, másvalamiért lelkesedni. Ismerd meg a Hippokratész-Galénosz vérmérsékleti tipológia 4 típusát!

A személyiség, a habitus megfejtésére és megértésére több ezer évvel ezelőtt is kíváncsiak voltak az emberek. Két és fél ezer évvel ezelőttről származik a Hippokratész nevéhez fűződő vérmérsékleti tipológia, amit ötszáz évvel később Galénosz dolgozott át. A görög orvos, Hippokratész volt az első, aki már az időszámításunk előtti 4-5. században megkülönböztetett személyiségtípusokat. Úgy gondolta, hogy a temperamentumunkat a bennünk lévő négy testnedv, azaz szerinte a vér, a sárga epe, a fekete epe és a nyák, valamint ezek aránya határozza meg.

Szangvinikus

Testnedve a vér, eleme a levegő. Energikus, kedélyes, gyorsan fellelkesedik, de hamar le is csillapodik. A társaság közepe tud lenni, barátságos, dumagép, imád ismerkedni, ömlenek belőle a poénok. Fürge, gyors mozgású, temperamentumos, lehengerlő. Folyton pörögne, épp ezért bizonyos helyzetekben felületes, sok dologba belekezd, de nem mindig csinálja végig őket. Hajlamos a túlzásokra.

Ez a 4 fő személyiségtípus a vérmérsékleti tipológia szerint – rád melyik jellemző?

A szangvinikus nők nagyon dinamikusak, nagy érzelmeket tudnak kiváltani a férfiakból, és élvezik is a férfiak figyelmét.

A szangvinikus pasik képesek több nőt is egyszerre magukba bolondítani jó fellépésükkel és dumájukkal. Szalmaláng-típusok, azaz nálunk a szerelmek sokszor gyors lefolyásúak. Nagyon intenzíven élik meg a szerelmet, de sajnos egy idő után hajlamosak új, másik élmény után nézni.

Ami zavaró lehet a szangvinikus típusú emberekben, hogy néha túlpörögnek, nagyon harsánynak és hangosnak tűnhetnek, olykor szépítés nélkül kimondják azt, amit gondolnak, szókimondásukkal pedig így megbánthatnak másokat.

Kolerikus

Ez a 4 fő személyiségtípus a vérmérsékleti tipológia szerint – rád melyik jellemző?

Testnedve a sárga epe, eleme a tűz. Határozott, nyílt, rátermett, meggyőző. Tetterőt, elszántságot, magabiztosságot sugall. Tipikus vezető típus, erős akaratú és kitartó.

A kolerikus nők céltudatosak, tudják, mit akarnak és hogyan tegyenek érte. Nem nyavalyognak, hanem cselekszenek. Indulataik azonban elragadhatják őket, könnyen állnak bele vitákba, az igazukért a végsőkig küzdenek. Határozottságuk egyszerre tud vonzó és ijesztő is lenni. A kolerikus nők szava sokat ér, korrektek és hűségesek az elveikhez.

A kolerikus férfiak sokszor teljesítményorientáltak, versengőek. Az ilyen pasik erénye, hogy megbízhatóak, adni lehet a szavukra. Érvényesülni vágynak, mindig többet akarnak kihozni magukból, és ez a törekvés nagyon vonzó tud lenni a nők szemében.