11 tipp, hogyan védd a környezeted

11 tipp, hogyan védd a környezeted

Címlap / Életmód / Egészség / 11 tipp, hogyan védd a környezeted

Tudjuk, hogy menő dolog környezettudatosnak lenni, de nem biztos, hogy pontosan tudjuk, mit is jelent ez a szó valójában. Környezetünkért való felelősségérzetünket rengeteg helyen tudjuk kimutatni. Lássunk erre néhány példát, amit könnyen alkalmazhatunk mindennapjainkban, és máris tettünk valamit saját, és utódaink élhetőbb környezetéért.

Vásárlás

Olyan dolgokat vegyünk meg, amelyekre tényleg szükségünk van. A reklámok, akciók gyakran torzítják a tényleges igények meghatározását, és emiatt gyakran lényegesen több dolgot veszünk, mint amire eredetileg szükségünk volt.
Ezért ha bevásárolni megyünk, vigyünk magunkkal bevásárló listát, így a valóban szükséges dolgokat vásároljuk meg.

Nejlon szatyor

A legegyszerűbb lépés a környezettudatos élet felé, ha vásárláshoz eleve viszünk magunkkal bevásárló táskát, és a kasszánál nem kérjük, hogy további 8-10 nejlon zacskót adjanak nekünk, amiket hazaérve csak kidobnánk.
A nejlon előállítása 1 másodperc, de a lebomlásához kb. 200 évre van szükség, ezért érdemes meggondolni, hogy van-e szükségünk rá. Ha mégis szükséges vásárolni szatyrot, válasszuk a környezetbarát papírt.

Szemetelés

Természetesen ne szemeteljünk. Ha kidobásra ítélt dolog van nálunk, őrizzük meg a következő kukáig, semiképp se dobjuk a földre.
Ha az aszfaltra dobjuk, csak illúzióromboló szemét lesz belőle, ha a földre, esetleg a városon kívüli erdőben dobjuk el, akkor pedig a káros anyagokat egyenesen a talajba juttatjuk. 

Szelektív hulladékgyűjtés

Lehetőleg szelektíven gyűjtsük a hulladékot. Egyre több helyen találunk a városokban szelektív hulladékgyűjtőket. Ha otthon külön tároljuk a papírt, műanyag üvegeket, és ezeket rendszeresen elvisszük a szelektívbe, akkor ezeket újra tudják hasznosítani.
Ellenkező esetben a hulladéktelepre kerülnek, és nem lesz semmi hasznos dolog belőlük.

Vízfogyasztás

Ez az energiaforrás korlátozott mennyiségben áll a rendelkezésünkre, és hiába olcsó, attól még semmi értelme feleslegesen elpocsékolni.
Figyeljünk oda, hogy mindig zárjuk el a csapokat, és csináltassuk meg őket, ha csöpögnek. Ha pedig lehetséges, akár használjuk fel ugyanazt a vizet újra, más célra.

Gázfogyasztás

Ha csak 1 fokkal lejjebb állítod a fűtés hőfokát otthonodban, máris rengeteg erenrgiát takarítaszt meg.
Annál is fontosabb, hogy ha elmész otthonról, állítsd a minimumra a termosztátokat, illetve ha van olyan helység a lakásban, amit nem használsz, ott nyugodtan kapcsold ki a fűtést, hogy ne használj feleslegesen energiát. Így az energián kívül pénzt is megtakaríthatsz.

Elektromos áram

Próbálj meg csak akkor áramot fogyasztani, ha az tényleg indokolt. Ha nem használsz valamit, ami áramot fogyaszt, akkor húzd ki a hálózatból. Ne égesd feleslegesen a villanyt, és lehetőleg használj energiatakarékos izzókat.
Fontos azonban, hogy lehetőleg ne ott használd ezeket, ahol gyakran fogod le- és felkapcsolgatni a villanyt, az ugyanis csökkenti az energiatakarékos izzók élettartamát. 

Háztartási eszközök

Mikor mosógépet, hűtőt vagy bármi más háztartási eszközt vásárolsz, győződj meg róla, hogy energiafelhasználása alapján a legjobb osztályba sorolták-e.
Ezt már szinte minden háztartási terméken feltüntetik, de ha nem egyértelmű, az eladók egyértelműen meg tudják mondani.

Alternatív energiaforrások

Ha építkezel, házad energiahasználatánál tartsd szem előtt a takarékosságot. Lehetőség szerint használj olyan bio energiaforrásokat, mint a termofűtés, vagy a napelemek, vagyis a megújuló energiaforrások.

Fogyassz bioélelmiszereket

A bioélelmiszerek gyártásánál fontos szempont, hogy nem került mesterséges anyag a földbe, így szervezetedet is megkímélheted a káros anyagok felhalmozódásától.
Másik szempont, hogy a feldolgozáshoz és forgalmazáshoz lehetőleg minél közelebb eső helyszínekről szerzik be az alapanyagot. Vagyis az áru kevesebb időt tölt úton, így érettebb, ízletesebb lesz, és a benzinen is spórolhatnak, amit így nem bocsátanak a környezetbe.

Közlekedés

Használd kevesebbet a kocsidat, helyette választ a tömegközlekedést, a kerékpárt, esetleg a gyaloglást. Ezeket használva nem juttatsz plussz szennyező anyagot a környezet légkörébe.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!