10 újévi fogadalom, ami tényleg csodát tesz veled I.

Írta: ,

Újévi fogadalmakból sohasem elég! A friss esztendő szinte kézzel fogható lehetőséget biztosít arra, hogy jobb ember legyél. Ragadd meg az alkalmat, és tűzd ki magad elé a kétrészes cikksorozatunkban összefoglaltak valamelyikét!

Szánj időt a szeretteidre!

1/5 Szánj időt a szeretteidre!

Az élet bizonyos szempontból elég vicces.

Egy csomó mindent megteszel azért, mert akarsz bizonyos dolgokat: egy jó állást, egy nagyobb lakást, egy impozánsabb kocsit, vagy akár azt a szemtelenül drága tűsarkút.

Időt és energiát nem kímélve menetelsz értük, miközben hajlamossá válsz megfeledkezni a legfontosabbról – a szeretetről. Amit sajnos nem tudsz megvásárolni a fizetésedből.

Lehet, hogy őrültségnek tűnik egy egész órát szánni a beszélgetésre egy különösen zsúfolt nap alkalmával, de mindig jusson eszedbe: az efféle befektetés megtérül, ráadásul gyorsabban is, mint holmi bankbetét prémium kamattal.

Egyébként is, mi a fenét tudsz kezdeni a legújabb okostelefonnal, ha nincs, akivel kommunikálj rajta…?

Add le végre a túlsúlyodat!

2/5 Add le végre a túlsúlyodat!

Tisztában vagy vele, hogy néhány kilóval többet nyomsz a kelleténél, és ez zavar is?

Tudjuk, milyen nehéz a táplálkozási és mozgási szokásaidon változtatni, ugyanakkor koránt sem lehetetlen.

Ám hiába ez minden idők leggyakoribb újévi fogadalma, a legtöbben már januárban belebuknak, mert spártai szigort próbálnak előírni maguknak.

Pedig hosszú távon az a legcélszerűbb, ha kis lépésekben haladsz a célod felé.

Fokozatosan minimálisra csökkented például a cukros üdítők, a készételek és az adalékanyagokkal teli édességek bevitelét, továbbá odafigyelsz az adagok méretére és a megfelelő folyadékfogyasztásra is.

Ja, az apróbb kihágásokat nyugodtan nézd el magadnak – az első után semmi okod feladni!

Vess véget a stressznek!

3/5 Vess véget a stressznek!

A stressz szitokszónak számít ugyan, de valójában az életben tartó ösztöneink egyike.

Ha ugyanis az ősembernek nem lett volna fogékony a stresszre, egyetlen vadállat láttán sem ébred fel benne a „harcolj vagy menekülj!” késztetés, ami a túlélést lehetővé tette.

Neked azonban már nem vadállatokkal kell megküzdened, hanem a civilizált világ mindennapi bosszúságaival, amelyek sajnos krónikusan feszült állapotot eredményezhetnek.

A folyton magas kortizolszint pedig rombolja az egészségedet, a hangulatodat, az emberi kapcsolataidat és a munkahelyi hatékonyságodat.

Sajátíts el valamilyen tudatos stresszkezelő technikát, amivel bármikor ellazulhatsz!

Legyél önkéntes!

4/5 Legyél önkéntes!

Az adakozás kellemes, bizsergető érzést indít el a szíved tájékán, és feldobja a hangulatodat.

Talán pénzt a legegyszerűbb adnod, ami ugyancsak fantasztikus dolog, ám ne feledkezz meg róla, hogy másfajta segítség is van: egy kis idő és energia feláldozásával sokat tehetsz azokért, akiknek erre éppen szüksége van.

A nyugati kultúrákban természetes, hogy a gyerekek már óvodás koruktól fogva(!) önkénteskedéssel töltenek néhány órát hetente, s a felnőtteknek is sikerül időt szakítaniuk erre a munka mellett.

Hiába tűnik badarságnak, hogy folytonos időhiányban szenvedve még idegenekre is „pazarolj” belőle, meglátod majd, milyen lelki töltést kapsz tőle!

Használd a fejedet!

5/5 Használd a fejedet!

A szellemi aktivitás megőrzése a leghatékonyabb fegyver a munkahelyi teljesítményed szinten tartására, továbbá az időskori mentális hanyatlás megelőzésére.

Sosem késő visszaülni az iskolapadba, belevágni egy új hobbiba, megtanulni egy új nyelvet, vagy éppen beiratkozni egy sakk-klubba!

Valahányszor öregnek érzed magad az ilyesmihez, keress rá Nola Ochs-ra a neten.

Ő ugyanis 90 évesen szerzett diplomát, utána pedig rádöbbent: tudásszomja csillapíthatatlan maradt, úgyhogy szabad művészetekből kapott mester szintű oklevelet 98 esztendősen. 

A következő részben újabb fogadalmakkal jelentkezünk, amelyekkel végre kiteljesedhetsz!