Vegán Baileys? Alkoholos italok egészséges, vegán megfelelői

Írta: ,

Lehet az őszt nagyon szeretni, és a végletekig utálni is, de az tagadhatatlan, hogy a hűvöskés, borongós időjárás rákényszerít bennünket, hogy olykor bekuckózzunk, kikapcsolódjunk, és a szeretteinkkel töltsünk értékes időt. Nekem például az egyik kedvenc programom ebben a változékony évszakban, mikor a párommal egy pokróc alatt összebújunk, akár otthon, akár egy különleges szabadtéri helyen, és forró italokat szürcsölve nézünk egy jó filmet, vagy gyönyörködünk a tájban. Persze a teán, a forrócsokin és a kávén kívül, olykor egy kis alkoholos finomság is becsúszik, főleg, ha a barátaink is becsatlakoznak egy kis beszélgetős délutáni kikapcsolódásra.

Mivel elég válogatós és finnyás vagyok az alkoholok terén is, ezért legtöbbször jobban szeretem házilag elkészíteni a különlegesebb italokat. Én speciel nagy Mojito rajongó vagyok, de minden citrusfélére és szódára épülő koktélt szívesen fogyasztok, azonban a hűvös időben előnyben részesítem a forralt bort és a csokoládés finomságokat. Ugyanakkor az utóbbi időszakban belevágtam egy életmódváltásba, ami magába foglalja azt is, hogy még inkább megválogatom, milyen alkoholos italt fogyasztok el néhanapján. Ezért elkezdtem kutakodni egyedi receptek után, és hihetetlen, de számtalan vegán, egészséges alternatívát találtam, melyek közül most párat szeretnék veletek is megosztani!

Rumos csoda Kép forrása: hotforfoodblog.com

1/5 Rumos csoda

Be kell, valljam, a rumot önmagában nem tartom nagyra.

Egy-két félresikerült tinikori próbálkozást követően leírtam egy jó időre, azonban az utóbbi időben elkezdtem vele kísérletezni, hiszen valami okból csak odavannak érte sokan, illetve rengeteg koktél alapanyaga.

A kíváncsiság és a meleg ital utáni vágyam hajtott, hogy rátaláljak az alábbi receptre.

Hozzávalók: 1 bögre kesudió, 3 bögre szűrt víz vagy szénsavmentes ásványvíz, 1 konzerv hűtött kókuszkrém, ¼ bögre kókuszcukor (vagy más alternatív édesítő) + 2 evőkanál a díszítéshez, ¼ teáskanál őrölt fahéj, ¼ teáskanál őrölt szerecsendió, ¼ teáskanál vanília por (folyékony is jó), egy csipetnyi tengeri só, 80-100 ml sötét fűszeres rum.

A kesudiót áztassuk 20 percre meleg vízbe, majd turmixoljuk le, és egy ruha segítségével szűrjük le.

Ha nem szeretnénk ennyit macerálni vele, akkor a bolti kesudió tej is megteszi! Ezt követően a kesudió tejet, a kókuszkrémet, a cukrot és a fűszereket összeturmixoljuk.

Szervírozásnál a poharak száját cukorba forgatjuk, majd kimérjük az általunk szükségesnek vélt rumot, és felöntjük a turmixunkkal.

Én szobahőmérsékleten szeretem fogyasztani, de lehet melegen és hűtve is!

Vegán Baileys Kép forrása: hotforfoodblog.com

2/5 Vegán Baileys

Szerintem senkinek sem kell bemutatni a jól ismert likőrt, ami azonban sajnos tele van cukorral, és mindamellett elég drága is.

Most azonban mutatok egy egészségesebb alternatívát, ami házilag készíthető, és jóval gazdaságosabb is!

Hozzávalók: 2 konzerv kókuszkrém, ½ bögre erős, frissen főzött feketekávé, ¾ bögre kókuszcukor, ¼ teáskanál vanília kivonat, Egy csipetnyi tengeri só, ½ bögre ír whisky.

Egy edénybe tegyük oda a kókuszkrémet, a kávét, a cukrot, a vaníliát és a sót, és alaposan forraljuk össze, majd szűrjük át egy sűrű szűrő segítségével.

Szervírozhatjuk melegen, tetszőleges mennyiségű whisky-vel, de tehetünk hozzá plusz kávét és jeget is akár!

Pezsgő, kicsit másképp Kép forrása: hotforfoodblog.com

3/5 Pezsgő, kicsit másképp

A két meleg, és kissé édes ital után most egy hűvösebb receptet hoztam. A pezsgőt sokan kedvelik, én azonban nem tartozom közéjük, csak ha koktélról van szó!

Hozzávalók: 1 érett körte, meghámozva és felkockázva, 1 szál kakukkfű, 120 ml St. Germain likőr vagy bodzavirág szirup, 1 bögre zúzott jég, 2 evőkanál gránátalma mag, 1 üveg minőségi pezsgő.

A recept négy főre szól, így értelemszerűen 4 pohárba elosztjuk a körtét, a kakukkfűvet, a likőrt, a jeget, a gránátalmát és végül a pezsgőt.

Egy kicsit érdemes állni hagyni, de akár azonnal is fogyasztható!

Gyümölcsös prosecco Kép forrása: hotforfoodblog.com

4/5 Gyümölcsös prosecco

Az eredeti recept eperrel készül, de bármilyen szezonális gyümölccsel helyettesíthető. Úgy érzem ez közkedvelt ital lesz, mivel a magyarok kedvencével készül, pálinkával! Nézzük tehát!

Hozzávalók: 1 bögre apróra vágott eper (vagy más gyümölcs, például körte vagy mangó), ½ teáskanál reszelt gyömbér, 2 evőkanál nyerscukor (vagy kókuszcukor), 1 evőkanál aprított bazsalikom, 60 ml pálinka vagy brandy, 2 bögre hűtött prosecco.

Egy villa segítségével keverjük össze egy tálban a gyümölcsöt, a gyömbért, a cukrot és a bazsalikomot. Ezt érdemes pár órára állni hagyni, hogy érjenek az ízek.

Ezt követően porciózzuk poharakba, töltsük rá a pálinkát (fejenként kb. 15 ml) vagy brandyt, és öntsük fel tetszőleges mennyiségű prosecco-val.

A „Részeges Nagybácsi” koktél Kép forrása: catchingseeds.com

5/5 A „Részeges Nagybácsi” koktél

Mikor először találkoztam ezzel az elnevezéssel nem értettem a poént. Aztán, mikor megkóstoltam, rájöttem a lényegre.

Tipikusan olyan ital, amit az idősebb generáció is szívesen elkortyolgat, és azt hinné az ember, hogy nem erős a koktél, viszont annál alattomosabb!

Szóval csak óvatosan, mert nagyon finom, itatja magát, és egyszer csak a fejünkbe szál!

Hozzávalók: 60 ml gin, 85 ml almabor, fél lime leve, csipetnyi őrölt fahéj, 3 jégkocka, 1 rúd fahéj. 

Figyelem, ez egy adag!

Értelemszerűen a jég kerül alulra, rá a gin és az almabor, a limelé, a fahéj, és végül díszítésnek a rúd fahéj.