Vegán Baileys? Alkoholos italok egészséges, vegán megfelelői

Írta: ,

Lehet az őszt nagyon szeretni, és a végletekig utálni is, de az tagadhatatlan, hogy a hűvöskés, borongós időjárás rákényszerít bennünket, hogy olykor bekuckózzunk, kikapcsolódjunk, és a szeretteinkkel töltsünk értékes időt. Nekem például az egyik kedvenc programom ebben a változékony évszakban, mikor a párommal egy pokróc alatt összebújunk, akár otthon, akár egy különleges szabadtéri helyen, és forró italokat szürcsölve nézünk egy jó filmet, vagy gyönyörködünk a tájban. Persze a teán, a forrócsokin és a kávén kívül, olykor egy kis alkoholos finomság is becsúszik, főleg, ha a barátaink is becsatlakoznak egy kis beszélgetős délutáni kikapcsolódásra.

Mivel elég válogatós és finnyás vagyok az alkoholok terén is, ezért legtöbbször jobban szeretem házilag elkészíteni a különlegesebb italokat. Én speciel nagy Mojito rajongó vagyok, de minden citrusfélére és szódára épülő koktélt szívesen fogyasztok, azonban a hűvös időben előnyben részesítem a forralt bort és a csokoládés finomságokat. Ugyanakkor az utóbbi időszakban belevágtam egy életmódváltásba, ami magába foglalja azt is, hogy még inkább megválogatom, milyen alkoholos italt fogyasztok el néhanapján. Ezért elkezdtem kutakodni egyedi receptek után, és hihetetlen, de számtalan vegán, egészséges alternatívát találtam, melyek közül most párat szeretnék veletek is megosztani!

Rumos csoda Kép forrása: hotforfoodblog.com

Be kell, valljam, a rumot önmagában nem tartom nagyra.

Egy-két félresikerült tinikori próbálkozást követően leírtam egy jó időre, azonban az utóbbi időben elkezdtem vele kísérletezni, hiszen valami okból csak odavannak érte sokan, illetve rengeteg koktél alapanyaga.

A kíváncsiság és a meleg ital utáni vágyam hajtott, hogy rátaláljak az alábbi receptre.

Hozzávalók: 1 bögre kesudió, 3 bögre szűrt víz vagy szénsavmentes ásványvíz, 1 konzerv hűtött kókuszkrém, ¼ bögre kókuszcukor (vagy más alternatív édesítő) + 2 evőkanál a díszítéshez, ¼ teáskanál őrölt fahéj, ¼ teáskanál őrölt szerecsendió, ¼ teáskanál vanília por (folyékony is jó), egy csipetnyi tengeri só, 80-100 ml sötét fűszeres rum.

A kesudiót áztassuk 20 percre meleg vízbe, majd turmixoljuk le, és egy ruha segítségével szűrjük le.

Ha nem szeretnénk ennyit macerálni vele, akkor a bolti kesudió tej is megteszi! Ezt követően a kesudió tejet, a kókuszkrémet, a cukrot és a fűszereket összeturmixoljuk.

Szervírozásnál a poharak száját cukorba forgatjuk, majd kimérjük az általunk szükségesnek vélt rumot, és felöntjük a turmixunkkal.

Én szobahőmérsékleten szeretem fogyasztani, de lehet melegen és hűtve is!

Vegán Baileys Kép forrása: hotforfoodblog.com

Szerintem senkinek sem kell bemutatni a jól ismert likőrt, ami azonban sajnos tele van cukorral, és mindamellett elég drága is.

Most azonban mutatok egy egészségesebb alternatívát, ami házilag készíthető, és jóval gazdaságosabb is!

Hozzávalók: 2 konzerv kókuszkrém, ½ bögre erős, frissen főzött feketekávé, ¾ bögre kókuszcukor, ¼ teáskanál vanília kivonat, Egy csipetnyi tengeri só, ½ bögre ír whisky.

Egy edénybe tegyük oda a kókuszkrémet, a kávét, a cukrot, a vaníliát és a sót, és alaposan forraljuk össze, majd szűrjük át egy sűrű szűrő segítségével.

Szervírozhatjuk melegen, tetszőleges mennyiségű whisky-vel, de tehetünk hozzá plusz kávét és jeget is akár!