Tudod, melyik növényi tej miért jó neked? Itt a nagy tejhelyettesítő-határozó

Nagy Niki
Írta: ,

Egyre divatosabbak a növényi italok, amelyek készülhetnek zabból, mandulából, kókuszból, felsorolni is fárasztó – de melyik milyen előnyökkel rendelkezik, és mire kell vigyáznod, ha választasz? Összeraktuk neked a nagy tejhelyettesítő-határozót.

Mandulatej

A mandulatej vagy mandulaital hamar az egyik legnépszerűbbé vált a tejhelyettesítők piacán, ami nem is véletlen: van neki egy kellemes utóíze, ami különlegessé teszi a többi változat között. Természetes módon gazdag sok ásványi anyagban és vitaminban, főleg sok benne az E-vitamin.

A tehéntejhez képest sokkal kevesebb kalória, zsír, viszont kevesebb fehérje is található benne.

Bár sütésben és főzésben is ugyanúgy használható, mint a tehéntej, nem olyan krémes, és nincs olyan intenzív íze, így kávéhoz például sokan nem szeretik. Arról nem is beszélve, hogy amióta megnőtt iránta a kereslet, a mandulaföldeken annyit dolgoztatják a méheket, hogy azok lassan kimerülnek – nem vicc, a méhészeknek ez jó üzlet, az ökoszisztémának viszont nem annyira.

Kesudió ital

A mandulatejhez hasonlóan a kesudióból készült változat is lényegesen kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, mint a tehéntej, ezen kívül bővelkedik többszörösen telítetlen, egészséges zsírokban, valamint A- és E-vitaminban. Különbség a két ital között az, hogy a kesudióból készült sokkal krémesebb, teltebb, ami jobb alternatíva lehet azoknak, akik szeretik a tej textúráját, és nem akarják vizesebben inni a kávéjukat. 

HealthyLauraCom/depositphotos.com

Zabital

A mandulatej mellett ez a másik legkedveltebb növényalapú tejhelyettesítő, ennek pedig mind az íze, mind a textúrája az oka. A legfőbb különbség a többi, magvakból készült ital és a zabital között az az, hogy a zab természetesen édeskés, így ad egy kis plusz ízt mindenhez, amibe beleteszed. A kesudió italhoz hasonlóan krémesebb, mint az átlag tejhelyettesítő, ezért kávéba kitűnő.

Kicsit több benne a kalória, mint a többi tejhelyettesítőben, és ez többnyire a nagyobb szénhidráttartalom miatt van így, viszont pont ezért olyan telt az állaga, és pontosan ezért van tele több rosttal is, ami szintén egészséges.

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!