Pumpkin spiced latte vagy valami más? Így készítsd el a legjobb őszi italokat otthon is!

Írta: ,

Ősszel, ahogy egyre csípősebbek a reggelek és hűvösebbek az esték, biztos neked is a legjobban valami forró italhoz lenne kedved. Nyugi, nem azt mondjuk, hogy érd be egy átlagos kakaóval vagy hogy az igazi finomságokért mindenképp látogass el egy kávézóba. Szerencsére van pár szuper recept a tarsolyunkban, amiket otthon is könnyedén elkészíthetsz és nem is kell hozzá más, mint egy turmixgép és egy kávéfőző. Íme a top nyolcas listánk!

A klasszikus: pumpkin spiced latte Kép forrása: inspiredtaste.net

1/8 A klasszikus: pumpkin spiced latte

Mi kell hozzá? Semmi ördöngösség, szükséged lesz nagyjából két bögrényi tejre – bármilyen, amilyet szoktál inni, lehet szójatej, kókusztej, mandulatej vagy egyszerű tehéntej is - majd 2 evőkanál sütőtökpürére, 1 evőkanál cukorra vagy édesítőre, 2 kiskanál vaníliaaromára, 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverékre, tálaláshoz pedig tejszínhabra.

Ha nincs kéznél sütőtökpüréd, akkor érdemes egy nagyobb adagot feldarabolni a sütőtökből, 200 fokos sütőben megsütni, majd villával összenyomni, hogy püré állaga legyen.

Ezután már csak az összeállítás van hátra: tedd a pürét, a tejet és az édesítőt egy edényben a tűzhelyre, majd kevergetés mellett melegítsd fel (de ne forrald), majd ha úgy érzed, hogy nem elég sima az állaga, akkor botmixerrel selymesre keverheted, ezután pedig hozzáadva a fűszereket már fogyaszthatod is!

Mentás fehércsokis mokka Kép forrása: livingly.com

2/8 Mentás fehércsokis mokka

Izgalmasan hangzik, hogy nem csak csoki és kávé van benne, de a mentával egy kis csavar is társul ehhez az őszi italhoz, nem igaz?

Szükséged lesz hozzá egy kis adag lefőzött kávéra, egy bögre tejre – mi ehhez az italhoz mandulatejet vagy szójatejet javaslunk – majd két evőkanál kis darabokra tört fehércsokira és friss mentára.

A lefőzött kávé mehet a bögréd aljára, majd bele néhány levél friss menta, egy másik bögrébe pedig öntsd bele a forró tejet, majd keverd bele a fehércsokit addig, amíg teljesen el nem olvad.

Ha nem olvad könnyen, akkor tedd be a mikróba vagy melegítsd 1-2 percig.

Ha megvagy, akkor vedd ki a kávéból a mentát, majd öntsd a feketét a forró csokis tejhez és díszítsd tejszínhabbal!

Kókuszos álom Kép forrása: howsweeteats.com

3/8 Kókuszos álom

A kókusz és a csoki mindig is szuper párost alkottak, ami ebben a szuper őszi italban mutatkozik meg csak igazán.

Ha otthon szeretnéd elkészíteni, akkor szükséged lesz annyi kókusztejre, amennyi bögrével szeretnél készíteni belőle, körülbelül egy gombóc csokifagyira, néhány kocka tejcsokoládéra, 2 evőkanál cukrozatlan kakaóporra, 1 evőkanál vaníliaaromára, majd ízlés szerint édesítőre és tejszínhabra.

Ha szeretnél igazán szemgyönyörködtető alkotásokat készíteni, akkor szerezz be otthonra valamilyen szirupot és az ital elkészítése előtt belülről körkörösen folyasd végig a kedvenc öntetedet az üvegpoháron.

Ezután egy másik edényben keverd össze a hozzávalókat, majd, ha már sima és selymes az állaga, akkor öntsd át az üvegpohárba, díszítsd fejszínhabbal, majd a tetejét szórd meg egy kis extra kakaóval vagy kókuszreszelékkel.

 

Pillecukros-sütidarabkás csoda Kép forrása: simplystacie.net

4/8 Pillecukros-sütidarabkás csoda

Elsőre igazi cukormérgezésnek tűnik, de néha szükségünk van egy kis extra ínyencségre, nem igaz?

Nyugi, az elkészítése nem olyan bonyolult, amilyen szuperül mutat, úgyhogy biztosan otthon is el tudod majd készíteni a tökéletes mását.

Egy turmixgépben keverj össze hozzá két gombóc csokifagyit, egy lefőzött kávét, néhány szem pillecukrot, egy evőkanál csokiszószt vagy csokiszirupot és egy-két dl tejet.

Ehhez talán legjobb valami semleges ízű, nem túl intenzív tej, mi mandulatejjel készítettük.

A poharakat, amikben szervírozni szeretnéd a kávékat, fordítsd fejjel lefelé és a tetejüket mártsd csokiba, majd ragassz rájuk néhány apróra tört csokidarabkás kekszet.

Ha úgy látod, hogy kellőképpen ráragadt minden, akkor mehet bele az összekevert ital, majd a tetejére egy-két extra pillecukor és egy szívószál. Hmmmm!

5/8 Juharszirupos chai latte

Ha nem kávét innál, hanem inkább csak valami forró finomságot, akkor a chai lattét neked találták ki. Fűszeres, forró és az őszi hónapokra egyszerűen tökéletes.

Kell hozzá chai latte keverék, amit, ha eddig nem tudtál beszerezni, akkor otthon is elkészítheted a saját verziódat.

Ehhez melegíts fel vizet, tedd bele a megfelelő fűszereket: szegfűszeget, fahéjat, kardamomot, szerencsendiót és egy kis juharszirupot.

Hagyd, hogy körülbelül 5 percig ázzanak a fűszerek a vízben, majd, ha letelt az idő, akkor add hozzá a feketetea filtert és forrásig melegítsd.

Ezt leszűrve és kisebb adagokban a kávédhoz vagy a teádhoz adva igazi chai latte élvezetben lesz részed!

Ha elkészült a saját keveréked vagy van otthon előre elkészített chai latte porod, akkor add hozzá a forró tejhez, majd önts hozzá egy kevés juharszirupot és egy kis vanília aromát, majd fogyaszd forrón!

Mogyoróvajas zabos almashake Kép forrása: withsaltandwit.com

6/8 Mogyoróvajas zabos almashake

Reggelre remek energiabomba, de a nap végén is jól esik vacsora helyett.

Kell hozzá egy alma, körülbelül 2 dl mandulatej, 1 evőkanál mogyoróvaj, 2 evőkanál aprószemű zabpehely, 1 evőkanál vaníliás fehérjepor, 1 kiskanál vanília aroma és egy csipet őrölt fahéj.

Az almát vágd fel, majd minden alapanyaggal együtt tedd egy késes robotgépbe és szervírozd üvegpohárban.

A tetejére tehetsz extra tejszínhabot, amire rászórhatsz egy kis plusz fahéjat, amitől csak még krémesebb és finomabb lesz!

Édes, laktató és még gyümölcs is van benne, hát nem tökéletes?

Sós karamellás shake Kép forrása: bakingmischief.com

7/8 Sós karamellás shake

Mi egyszerűen imádjuk a sós-karamellát, szinte mindegy, hogy miben van, mindent feldob. Ha egy forró őszi italról van szó, akkor pedig nem is kérdés, hogy benne van-e a toplistánkban.

Ha van otthon előre elkészített sós-karamellás önteted, akkor egy kicsit egyszerűbb a dolgod, ha pedig nincs, akkor gyorsan elkészítheted a saját készítésű verziód barna cukorral egy kis darab vajjal és egy kiskanál sóval, amit aztán a hűtőben jól zárható edényben akár hetekig is tárolhatsz.

A forró italt ugyan a sós karamella teszi tökéletessé, de kell még hozzá egy adag vaníliás fagylalt, egy bögre vaníliás ízesítésű rizstej, egy csipet fahéj és tejszínhab.

Érdemes mindent selymessé keverni egy robotgépben, majd fogyasztás előtt ráönteni a forró karamellt.

Isteni!

Almás-fahéjasfekete tea latte Kép forrása: beachbodyondemand.com

8/8 Almás-fahéjasfekete tea latte

Nem kell mindig kávét innod ahhoz, hogy felfrissülj és egy kis koffeinhez juss, erre a fekete tea is egy szuper megoldás lehet. Persze nem önmagában, hanem ebben a csodás fahéjas őszi kivitelben.

Kell hozzá egy bögre mandulatej, egy filter fekete tea, egy alma, egy kis méz vagy édesítőszer és fahéj.

Az elkészítés csak néhány perc. Melegítsd fel hozzá a tejet, tedd bele a fahéjat, a negyedekbe vágott almát, a mézet vagy az édesítőt és a fekete teát.

Hagyd benne ázni körülbelül 5-6 percig, majd szűrd le és a tetejét szórd meg egy kis extra fahéjjal.

Minden cseppjében igazi ősz!