Mandula-, rizs-, szója- és zabital – készítsd el őket otthon!

Írta: ,

A gabonafélék beáztatásával és főzésével előállítható gabona (tej)itallal még változatosabbá és egészségesebbé teheted az étrendedet. Amire a szokásos eszközökön kívül még szükséged lesz, az egy turmixgép és egy sűrű szita vagy egy tiszta szövetpelenka. Az édesítőszert (barna cukrot, xilitet, steviát, mézet vagy agavé szirupot) a turmixolásnál add hozzá. A kész, növényi italokat lehetőleg barna üvegben tartsd a hűtőszekrényben, és 4 napon belül fogyaszd el.

Illatos mandulaital

A mandulaital sok B- és E-vitamint tartalmaz. Nincs benne sok fehérje és kalcium, mint a tehéntejben, de az egyedi íze ezt kárpótolja.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 4 csésze mandula
  • 1,2 liter víz
  • víz az áztatáshoz

Elkészítés

A mandulát legalább 4 óra hosszára áztasd be. Ezután öntsd le róla a vizet, majd rakd turmixgépbe, öntsd hozzá a víz felét, és turmixold össze. Ha készen van, add hozzá a maradék vizet, és szűrd át az egészet egy tiszta textilpelenkán.

Főzött rizsital a tűzhelyről

Barna rizst használj, mert a korpája és a csírája a szervezeted számára nagyon értékes. Mivel a rizs magas kalóriatartalmú, sok energiát ad.

Hozzávalók (4 személyre)

  • ¾ csésze barna rizs
  • 4 csésze meleg víz
  • 1 csipet só
  • vaníliamagok

Elkészítés

A rizst főzd lassú tűzön, fedő alatt puhára kétszeres mennyiségű, vagyis 1 ½ liter vízben. Ezután szűrd le, keverd össze a többi hozzávalóval. Akkor van készen, ha a víz már teljesen elpárolgott a főzőedényből. Tedd a főtt rizst egy pohár meleg vízzel a turmixgépbe, és pürésítsd össze. Ezután add hozzá a cukrot, a sót és a vaníliamagokat, és ismét turmixold össze. Öntsd hozzá a többi vizet is. Hagyd állni 30 percig, végül szűrd át tiszta textilpelenkán, vagy apró szemű szitán.

Sokoldalú szójaital

Mivel a szójaital fehérjében rendkívül gazdag ital, ezért az állati eredetű tejet jól helyettesíti. Laktózérzékenyeknek is érdemes kipróbálniuk, mert a szójaital jellegzetes íze remekül illeszkedik a kávéhoz, és a legtöbb főtt fogáshoz is. 

Hozzávalók (4 személyre)

  • 10 dkg szójabab
  • 4 darab szárított datolya
  • 2 csipet só
  • 1,7 liter víz

Elkészítés

Mosd meg a szójababot, és mivel nagyon kemény, ezért legalább 24 órára (de inkább 36 órára) áztasd be hideg vízbe, hogy megpuhuljon. Közben 2-3 alkalommal cseréld ki az áztatóvizet. Ezután hámozd meg a babszemeket, vagy ha teheted, már eleve hámozottat vásárolj, mert ez a művelet eléggé időigényes. A meghámozott szójababot ezután a datolyával és annyi vízzel, amennyi ellepi, tedd turmixgépbe, és turmixold össze. Aztán öntsd hozzá a többi vizet is, és szűrd át textilpelenkán.

Az egészség bajnoka, a zabital

Fehérjében, szénhidrátban és esszenciális zsírsavakban gazdag. Tápláló, laktató, ezért tényleg megéri kipróbálnod!

Hozzávalók

  • 4 csésze zabpehely
  • 4 csésze meleg víz (nagyon meleg, de nem forrásban levő)
  • 1 csipet só

Elkészítés

A zabpelyhet legalább 12 óra hosszára áztasd be ugyanakkora mennyiségű, azaz 4 csészényi meleg vízbe. Másnapra a pelyhek teljesen fel fogják szívni az áztatóvizet, ezért azt ugyanannyi meleg vízzel pótolni kell. A zabpelyhet és a vizet töltsd a turmixgépbe, majd 2 percig turmixold 1-es fokozaton, hogy a folyadék elég híg legyen. Szűrd át szűrőn, a fennmaradó zabpehelyből pedig nyomkodd ki a vizet. A folyadékot még textilpelenkán is átszűrheted, hogy ne legyen zavaros