Ez lesz a csúcsélmény a konyhában – A legaromásabb mézeskalács szirup elkészítése

Marity Mira
Írta: ,

Milyen ínycsiklandozó és kedves illat ugrik be először a karácsonyról? A mézeskalács biztosan az első három között van. És mi az egyik legjobb időtöltés a decemberi cidrizős időben? Szerintünk egy vastag pokrócba burkolózva, narancsillatú mécses mellett üldögélve, halk háttérzenét hallgatva mézeskalács aromájú tejeskávét szürcsölgetni. Ehhez nyújtunk most segítséget, egy ellenállhatatlan szirup receptjével.

Sosem megy ki a divatból

A mézeskalács elmaradhatatlan része a téli ünnepeknek. Az utóbbi időben Shrek Mézije tette még trendibbé, és már nem csak a konyhában hódít, hanem akár dekorációként, ajándékként, és persze folyékony formában, kávéízesítőként is népszerű. A titka egyszerű, mert olyan illatos és ízletes fűszerek aromája vegyül benne, amiknek nem lehet ellenállni.

Ezek az egzotikus fűszerek nem csak finommá varázsolják a süteményt vagy a lattét, de az sem elhanyagolható, hogy az élettani hatásuk is pozitív az immunrendszerre nézve. A bolti változat helyett készíthetsz magadnak saját fűszerkeveréket is, és persze szirupot, ami garantált sikert arat saját palackozású ajándékként is.

Ez lesz a csúcsélmény a konyhában – A legaromásabb mézeskalács szirup elkészítése

Minden jóhoz felhasználhatod

Az amerikai kávéházláncok szezonális ünnepi kínálatában még mindig borsos áron jutsz hozzá egy ízesített kávéhoz. Nem lenne nagyszerű, ha mindig elérhető lenne számodra az otthonodban, akár egy finom reggeli tejeskávéhoz? A felhasználása sokoldalú, mert nem csak kávéhoz, de forró csokihoz is ideális. Ízesítheted vele a mézeskalács vagy a gyümölcskenyér tésztáját, a muffint, a cupcake-et, de akár a reggeli palacsintádat is nyakon öntheted vele. Merészebbek intenzív ízű fekete teában is kipróbálhatják, és mellé nem is kell egyéb a forró italba.

Hozzávalók:

  • 400 gramm barna cukor
  • 2 evőkanál melasz vagy juharszirup
  • 1 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál őrölt szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • 1 rúd fahéj
  • 4-5 darab csillagánizs
  • 1 teáskanál tiszta vanília kivonat vagy 2 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só

A díszítéshez különböző méretű, jól záródó vagy csatos üveget szerezz be, illetve pár kisebb rúd fahéj és piros szalag is jól mutat majd rajta.

Így készítsd el a mennyei szirupodat

Ez lesz a csúcsélmény a konyhában – A legaromásabb mézeskalács szirup elkészítése

Egy tiszta és mély serpenyőbe rakd bele a cukrot és a melaszt vagy juharszirupot, majd add hozzá az őrölt és darabos fűszereket. Lassú tűzön kezdd el melegíteni, majd ahogy olvad és karamellizálódik a cukor, óvatosan önts hozzá három deci vizet. Folyamatosan kevergesd és hagyd, hogy összeérjenek a fűszerek a párolás alatt. A cukor sziruppá olvadása után még tíz percig kell melegíteni, majd levenni a tűzről és hagyni kihűlni.

Szedd ki kis szűrővel a szirupból a darabos fűszereket, a fahéjrudat és a csillagánizsokat. Még melegen töltsd bele a keveréket tölcsérrel a tiszta üvegekbe, majd zárd le és díszítsd a palackokat. Az már a kulináris élvezetek csúcsa, ha saját készítésű mézeskalácsokat is raksz egy áttetsző tüll vagy organza zacskóba. Ha ezeket rögzíted az üvegek nyakán, komplett kis ajándékcsomagot adhatsz a szerencséseknek. A szirup egyébként akár egy évig is eláll – ha csak addig meg nem iszod vagy el nem ajándékozod az összeset.

Képek forrása: victoriazapata/Depositphotos.comcook_inspire/Depositphotos.com

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)

Egészség és életmód

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni