A kávémentes élet 10 hatalmas előnye

Nagy Niki
Írta: ,

Kis mennyiségben a koffein nemhogy káros, de egyenesen egészséges is: felgyorsítja az anyagcserédet, jót tesz a szív- és érrendszerednek, ráadásul statisztikák szerint az Alzheimer-kórra való hajlamot is csökkenti. Viszont annak is megvannak az előnyei, ha teljesen elhagyod, és nem élsz ilyesmivel a mindennapjaidban. Az alábbi tíz pozitívummal például biztos, hogy számolhatsz, ha egy jó ideig nem iszol koffeines italokat.

Kevesebb szorongás

Ha valaki szorongó típus, azon a kávé nem segít sokat, ezért ha elhagyja a koffeines italokat, akkor a szorongása is enyhülhet. Ugyanaz az energizáló hatás, amiért kávézunk, a test küzdj vagy menekülj ösztöneit is beindítja, ami a szorongáson kívül a szapora szívverést és a pánikrohamokat is beindíthatja, vagy ronthat az állapotukon.

Jobb alvás

Kutatások kimutatták, hogy a nem megfelelő mennyiségű és rosszkor fogyasztott koffein belezavarhat a test természetes biológiai ritmusába, és azt eredményezheti, hogy nem eleget, vagy nem megfelelő minőségben alszol. 

A tápanyagok jobb felszívódása

Ha nem fogyasztasz koffeines italokat, akkor az olyan tápanyagok és ásványi anyagok, mint a kalcium, a vas és a B-vitaminok sokkal hatékonyabban és gyorsabban szívódhatnak fel a szervezetedben. Így a koffeinfogyasztás korlátozása hozzájárulhat, hogy ne kelljen étrendkiegészítőket szedned.

Egészségesebb fogak

Nem érdemes tagadni: a kávé, a tea, és a legtöbb koffeines ital nagyon rosszat tesz a fogaknak, gyengíti a fogzománcot és elszínezi a fogsort. Mindez az italokban található tanninok számlájára írható.

Szintre hozza a női hormonokat

Kutatások kimutatták, hogy a nőknél a rendszeres és nagy mennyiségű koffeinfogyasztás beleszól az ösztrogéntermelésbe, már napi 200 milligrammnyinál érezhető ez a hatás. Az ugráló ösztrogénszint pedig kifejezetten veszélyes lehet, ha endometriózisod van, vagy veszélyeztetett vagy mellrákra vagy méhnyakrák kialakulására. 

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció