A kávémentes élet 10 hatalmas előnye

Nagy Niki
Írta: ,

Kis mennyiségben a koffein nemhogy káros, de egyenesen egészséges is: felgyorsítja az anyagcserédet, jót tesz a szív- és érrendszerednek, ráadásul statisztikák szerint az Alzheimer-kórra való hajlamot is csökkenti. Viszont annak is megvannak az előnyei, ha teljesen elhagyod, és nem élsz ilyesmivel a mindennapjaidban. Az alábbi tíz pozitívummal például biztos, hogy számolhatsz, ha egy jó ideig nem iszol koffeines italokat.

Kevesebb szorongás

Ha valaki szorongó típus, azon a kávé nem segít sokat, ezért ha elhagyja a koffeines italokat, akkor a szorongása is enyhülhet. Ugyanaz az energizáló hatás, amiért kávézunk, a test küzdj vagy menekülj ösztöneit is beindítja, ami a szorongáson kívül a szapora szívverést és a pánikrohamokat is beindíthatja, vagy ronthat az állapotukon.

Jobb alvás

Kutatások kimutatták, hogy a nem megfelelő mennyiségű és rosszkor fogyasztott koffein belezavarhat a test természetes biológiai ritmusába, és azt eredményezheti, hogy nem eleget, vagy nem megfelelő minőségben alszol. 

A tápanyagok jobb felszívódása

Ha nem fogyasztasz koffeines italokat, akkor az olyan tápanyagok és ásványi anyagok, mint a kalcium, a vas és a B-vitaminok sokkal hatékonyabban és gyorsabban szívódhatnak fel a szervezetedben. Így a koffeinfogyasztás korlátozása hozzájárulhat, hogy ne kelljen étrendkiegészítőket szedned.

Egészségesebb fogak

Nem érdemes tagadni: a kávé, a tea, és a legtöbb koffeines ital nagyon rosszat tesz a fogaknak, gyengíti a fogzománcot és elszínezi a fogsort. Mindez az italokban található tanninok számlájára írható.

Szintre hozza a női hormonokat

Kutatások kimutatták, hogy a nőknél a rendszeres és nagy mennyiségű koffeinfogyasztás beleszól az ösztrogéntermelésbe, már napi 200 milligrammnyinál érezhető ez a hatás. Az ugráló ösztrogénszint pedig kifejezetten veszélyes lehet, ha endometriózisod van, vagy veszélyeztetett vagy mellrákra vagy méhnyakrák kialakulására. 

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!