Cappuccino, latte macchiato és társaik – Kávé készítési technikák

Boros Mariann
Írta: ,
Cappuccino, latte macchiato és társaik – Kávé készítési technikák

Tejeskávét sokféleképp lehet fogyasztani, a kávéházak kínálatában is általában bőséges a választék, de ha eddig nem voltál tisztában vele, melyik elnevezés pontosan mit is takar, jó helyen jársz! Gyorstalpaló barista tanfolyamunkból megtudhatod, melyik hogyan készül.

Espresso Macchiato Kép forrása: flickr.com

Az Espresso Macchiato azok kedvence, akik szeretik az intenzív kávé ízt, melyet ebben az esetben csupán egy kis tejhab tesz lágyabbá.

Míg a Latte Macchiatto esetében a kávé a folt a tejen, itt épp fordítva: az eszpresszóra kerül egy foltnyi tejhab.

Roppant egyszerű elkészíteni: a presszókávéra kell némi tejhabot csurgatni, és már lehet is szürcsölni – tökéletes ébresztő, az biztos.

Cappuccino Kép forrása: crystalwee.com

A cappuccino talán az egyik legnépszerűbb kávékészítmény, ám gyakran tapasztalni, hogy nem a megfelelő módon készítik el: például tejszínhabot tesznek a tetejére, aminek semmi keresnivalója nem lenne ott! Az igazi cappuccino ugyanis három egyenlő részből tevődik össze: egyharmada presszókávé, egyharmada forró tej ez utolsó harmad pedig tejhab – az utóbbi kettő pedig nem válik el élesen egymástól.

Készítéskor első lépésként fel kell habosítani a tejet, a tejhabot és a tejet a kancsó rázogatásával vegyíteni, majd óvatosan az előzetesen a csészébe öntött eszpresszóra kell csorgatni, lehetőleg a kávé közepébe. Tapasztalt baristák még különböző, jópofa mintákat is tudnak a cappuccino tetejére varázsolni!