Készíts isteni kotyogós kávét otthon: tények, amiket minden kávékedvelőnek tudnia kell

Göcző Nóra
Írta: ,

Sokan el sem tudják képzelni a reggeleket egy gőzölgő, finom kávé nélkül. Ugyanígy a vasárnapi, nagy családi ebédek után, vagy a barátokkal, kollégákkal beszélgetve is szívesen kevergetnek egy jó feketét kedvenc kávézójukban. Tény, hogy mindenki másként issza, másként főzi, másként ízesíti a kávéját. Egyesek kitartanak egyetlen típus mellett, mások szívesen kísérleteznek különböző ízekkel, aromákkal. Mit tehetünk és mire figyeljünk, ha igazán jó kávéra vágyunk?

Kotyógó és eszpresszógép Kép forrása: huffingtonpost.com

A hagyományos „kotyogós” kávéfőző évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend. Ám ellene szól, hogy a kávét olyan magas hőmérsékleten készíti, amelyet egyetlen kávéfajta sem viseli el. Mivel a technológia népszerűsége töretlen, a szakemberek elkezdték kikísérletezni azt a módszert, melynek segítségével a nagymamánktól örökölt kotyogóssal is különlegesen finom kávét főzhetünk. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy főzéskor forró vizet töltünk a kotyogós tartályába, majd amikor elkezdenek megjelenni az első kávécseppek, levesszük a főzőt a tűzről. A kávéfőzés folyamata így is végbemegy, de a darált kávét nem éri annyi hőhatás, hogy „megkeseredjen”.

Szintén jó döntés a hagyományos, szűrőtartós eszpresszógép, hozzá saját magunk által, frissen darált prémiumkávéval. A darált kávét pedig érdemes kissé összetömöríteni a szűrőben, hogy jobban kijöjjön az aroma.

Aki nem csak az ízeket szereti élvezni, hanem a látványt is, azok számára sok más lehetőség is adódik. Egy kevés gyakorlással magunknak is készíthetünk különleges díszítést a csészénkbe kávé és tejhab segítségével.

Ha igazán szépre vagyunk, akkor azonban bízzuk ezt a profi kávédíszítő mesterekre. A jellegzetes színű ital a festőket is megihlette. A kávé inspirálta művészeti alkotások nem csak azokban az országokban a népszerűek, ahol maga a kávébab terem.

A leghíresebb kávéfestő a ciprusi Maria A. Aristidou, de bárki elsajátíthatja a technikát egy csésze forró kávé mellett.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba