Imádod a kávét? Akkor ezeknek a tényeknek örülni fogsz!

Nagy Niki
Írta: ,

Annyi rosszat hallani manapság a kávéról, hogy az ember lánya már szinte félve fogyasztja el a reggeli cappuccionoját, és csak szemlesütve meri felhörpinteni a délutáni életerőt adó, gőzölgő lattéját. A sok negatívum mellett viszont elveszik az infó arról, hogy a fekete nedű tulajdonképpen többet használ, mint amennyit árt, és rengeteg pozitív hatással jár, ha minden nap legurítasz egyet munkába menet.

Persze nem leszel rögtön Albert Einstein, és nem valószínű, hogy a MENSA-teszteken is eléred a maximum pontszámot, de a kávé valóban stimulálja az agyadat, hogy élénkebb legyél, és gyorsabban oldd meg az eléd táruló problémákat.

A koffein ugyanis, miután a véráramodba jut, elindul az agyad felé, ahol meggátolja az adenozin nevű neurotranszmitter működését, így az olyan vegyületek, mint a dopamin, könnyebben fejtik ki a hatásukat.

Ez konyhanyelvre lefordítva azt jelenti, hogy jobban fog vágni az eszed, és sokkal derűsebb lesz a kedved, ha a koffein elkezdi kifejteni hatását.

Jót tesz a szívednek Kép forrása: flickr, thelifestyled

Az American Journal of Cardiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány leírja, hogy egy izraeli orvosokból álló csapat felfedezte a koffein szívbarát hatását.

Napi maximum három adag kávé 30 százalékkal megnöveli az endotél sejtek (a vérerek belső falának alkotói) munkáját, 40%-ban csökkenti a CRP fehérjék számát (ezek gyulladás esetén termelődnek a szervezetedben), valamint 25%-kal megnöveli az adiponektinek számát, amelyek segítenek megelőzni a szívrohamot és a stroke-ot.

Nem ez az egy tanulmány tanúskodik egyébként ezekről a pozitív hatásokról – kutatások hosszú sora igazolta már, hogy napi néhány adag kávé igenis jót tesz a szívednek.