Így lesz tökéletes a forralt bor – útmutató kezdőknek

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:
Így lesz tökéletes a forralt bor – útmutató kezdőknek

Kép forrása: melis82/depositphotos.com

Mit adtak nekünk a rómaiak? Hát, többet között a forralt bort, ők voltak ugyanis az elsők, akik a második században, a hideg ellen védekezve felhevítették a szőlőből készült nedűt. A középkorban terjedt el a gyakorlat, hogy a borhoz fűszereket, gyógynövényeket főzzenek, mi pedig most annak jártunk utána, hogyan lesz tökéletes a karácsonytól immár elválaszthatatlanná vált ital.

1. Milyen borból készüljön?

A főzéshez használt borokra vonatkozó szabály a forralt borra is igaz: természetesen nem kell a legdrágább palack tartalmát a lábasba zubogtatnod, de az a bor, amit önmagában nem innál meg, forralt bornak sem lesz jó.

Válassz egy megfizethető, de korrekt minőségű bort: ma már nem számít tabunak fehérből készíteni, de a klasszikus forralt bor vörös borból készül.

Érdemes figyelembe venni a bor fajtáját, mert ez befolyásolhatja az ízesítést: egy karakteres, fűszeres borhoz kevesebb fűszer kell, míg az édes borok nyilván kevesebb édesítést kívánnak meg. A klasszikus forralt borhoz alapvetően a testesebb, karcosabb vörös borokat szoktál ajánlani, de itt persze lehet kicsit igazítani a receptet a saját ízlésedhez: ha erősebb italt szeretnél, adhatsz hozzá egy-két kupica brandy-t, ha lágyabbat, akkor hígíthatod vízzel a forralt bort.

Így lesz tökéletes a forralt bor – útmutató kezdőknekKép forrása: kshavratskaya/depositphotos.com

2. Kell bele cukor?

A forralt bort jellemzően édesítik valamivel, bár ez megint csak ízlés dolga, de általában ahány deciliter borból készül az ital, annál eggyel kevesebb kanál cukrot szoktak belekeverni – megint csak figyelembe véve, hogy milyen bort szeretnél, illetve hogy az alapul szolgáló bor mennyire édes. Ha még téliesebb italt készítenél, akkor cukor helyett használhatsz mézet is, hasonló arányban.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!