Így lesz isteni a kotyogós kávé - Tények, amiket minden kávékedvelőnek tudnia kell!

Göcző Nóra
Írta: ,

Sokan el sem tudják képzelni a reggeleket egy gőzölgő, finom kávé nélkül. Ugyanígy a vasárnapi, nagy családi ebédek után, vagy a barátokkal, kollégákkal beszélgetve is szívesen kevergetnek egy jó feketét kedvenc kávézójukban. Tény, hogy mindenki másként issza, másként főzi, másként ízesíti a kávéját. Egyesek kitartanak egyetlen típus mellett, mások szívesen kísérleteznek különböző ízekkel, aromákkal. Mit tehetünk és mire figyeljünk, ha igazán jó kávéra vágyunk?

A jó kávé csomagolása

A kávénak több ellensége is van, ilyen például a napsütés és a nedvesség. Ám a legelső és legnagyobb ellensége az oxigén. A prémiumkávé-gyártók egy speciális módszert alkalmaznak a kávé frissen tartására. Olyan légmentesen záró csomagolást készítenek, amelyen egy egyirányú szelep található.

Ez lehetővé teszi a belül keletkező szén-dioxid távozását, de befelé nem engedi a külső gázok, így akár az oxigén bejutását. A legjobb minőségű kávékat mind ilyen módszerrel csomagolják, vásárláskor a zacskót megnyomva érezhetjük is a kiáramló kávéillatot. Az alacsonyabb árkategóriában sajnos ritka ez a megoldás.

A kávé otthoni tárolása

Óhatatlanul eljön azonban az a pillanat, amikor a megvásárolt kávénkat fel kell bontanunk. Ha nem csak az első főzéskor, hanem még néhány hétig szeretnénk valóban finom kávét főzni reggelente, akkor érdemes odafigyelni a kávé otthoni tárolására.

A nyers kávé három évig, a pörkölt három hétig, a darált pedig három percig él – tartja a mondás.

Az egyik legismertebb módszer a légmentesen záródó, csatos üveg vagy fém doboz, de ezek nem védik tökéletesen a már felbontott kávénkat. Kaphatóak olyan tartódobozok is, amelyekből egy szelepen keresztül, a készlethez tartozó kézi pumpával lehet kiszivattyúzni a levegőt. Ez nem ideális megoldás, mert a vákuum a kávészemek által létrehozott szén-dioxidot is kiszippantja, márpedig annak fontos szerepe van az aroma kialakításában. Szerencsés, ha a megvásárolt kávé csomagolása visszazárható, baristák szerint ilyenkor érdemes kihasználni ezt a funkciót. A lényeg, hogy minél kevesebb oxigén maradjon a zacskókban a kávé mellett. Sokan lefagyasztják a kávét, bízva abban, hogy így az nem veszít az eredeti aromájából, szakértők egy része azonban nem támogatja ezt a módszert.