Így készíts szójatejet házilag

Írta: ,

Fehérjében rendkívül gazdag ital, ezért az állati eredetű tejet jól helyettesíti.

 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 10 dkg szójabab
  • 4 darab szárított datolya
  • 2 csipet só
  • 1,7 liter víz

Elkészítés:

Mosd meg a szójababot, és mivel nagyon kemény, ezért legalább 24 órára (de inkább 36 órára) áztasd be hideg vízbe, hogy megpuhuljon.

Közben 2-3 alkalommal cseréld ki az áztatóvizet. Ezután hámozd meg a babszemeket, vagy ha teheted, már eleve hámozottat vásárolj, mert ez a művelet eléggé időigényes. Megéri a fáradságot, mert a szójatejnek jobb íze lesz, ha nincsenek benne a héjak.

A meghámozott szójababot a datolyával és annyi vízzel, amennyi ellepi, tedd turmixgépbe, és turmixold össze. Aztán öntsd hozzá a többi vizet is, és szűrd át textilpelenkán.