Gyorstalpaló borkóstolóra – Ezeket mindenképp tudnod kell

Dienes Petra
Írta: ,

Borkóstolón valószínűleg minden ember részt vesz legalább egyszer élete során. Ha te is hivatalos vagy egy ilyen eseményre, de nem vagy profi borszakértő, benned is felmerülhet pár kérdés: Pontosan mit is kell csinálni? Hogyan fogom tudni jellemezni a bort? Cikkünkből ezekre a kérdésekre is megkapod a választ, hogy akkor is remekelhess, ha nem vagy híres gasztroblogger.

Vizsgáld meg! Kép forrása: flickr

Figyeld meg a bor színét és megjelenését. Emeld fel a poharad és döntsd meg egy kicsit. Vizsgáld meg, hogy pontosan mit is látsz a pohárban.

Milyen árnyalathoz hasonlít legjobban a színe? Mennyire élénk?

Megfigyelheted azt is, hogy mennyire tiszta a bor és milyen az állaga: vízszerű vagy netán már kissé olajos (ez általában magas cukortartalmú boroknál fordul elő).

Az egész műveletet csak addig csináld amíg érdekel és örömet okoz, meglátod a többiek is ugyanígy tesznek majd.

Ez a folyamat segít abban, hogy megismerd a bort egy kicsit közelebbről, és hogy könnyebben alkothass róla véleményt.

Érezd az illatokat! Kép forrása: tumblr, amzmom

Ha ezzel megvagy, akkor pörgesd meg a pohárban a bort, de vigyázz, ne csináld túl gyorsan - pár könnyed mozdulattal írj le néhány O betűt a pohárral a levegőben.

Erre azért van szükség, hogy felszabadítsd az italban rejlő aromákat, amit a borhoz illő pohár formája fog koncentrálni.

Ezután szagolj bele, ha jól esik, többször is.

Engedd szabadjára a fantáziád és gondolkodj, hogy milyen illatok jutnak eszedbe a borról. Érezhetsz gyümölcs vagy zöldség illatokat, de fás vagy földes aromákat is.

Ha felismerted ezeket, nyugodtan megoszthatod a társasággal is, hiszen ők is ugyanígy tesznek majd.