Gyorstalpaló borkóstolóra – Ezeket mindenképp tudnod kell

Írta: ,

Borkóstolón valószínűleg minden ember részt vesz legalább egyszer élete során. Ha te is hivatalos vagy egy ilyen eseményre, de nem vagy profi borszakértő, benned is felmerülhet pár kérdés: Pontosan mit is kell csinálni? Hogyan fogom tudni jellemezni a bort? Cikkünkből ezekre a kérdésekre is megkapod a választ, hogy akkor is remekelhess, ha nem vagy híres gasztroblogger.

Vizsgáld meg! Kép forrása: flickr

1/5 Vizsgáld meg!

Figyeld meg a bor színét és megjelenését. Emeld fel a poharad és döntsd meg egy kicsit. Vizsgáld meg, hogy pontosan mit is látsz a pohárban.

Milyen árnyalathoz hasonlít legjobban a színe? Mennyire élénk?

Megfigyelheted azt is, hogy mennyire tiszta a bor és milyen az állaga: vízszerű vagy netán már kissé olajos (ez általában magas cukortartalmú boroknál fordul elő).

Az egész műveletet csak addig csináld amíg érdekel és örömet okoz, meglátod a többiek is ugyanígy tesznek majd.

Ez a folyamat segít abban, hogy megismerd a bort egy kicsit közelebbről, és hogy könnyebben alkothass róla véleményt.

Érezd az illatokat! Kép forrása: tumblr, amzmom

2/5 Érezd az illatokat!

Ha ezzel megvagy, akkor pörgesd meg a pohárban a bort, de vigyázz, ne csináld túl gyorsan - pár könnyed mozdulattal írj le néhány O betűt a pohárral a levegőben.

Erre azért van szükség, hogy felszabadítsd az italban rejlő aromákat, amit a borhoz illő pohár formája fog koncentrálni.

Ezután szagolj bele, ha jól esik, többször is.

Engedd szabadjára a fantáziád és gondolkodj, hogy milyen illatok jutnak eszedbe a borról. Érezhetsz gyümölcs vagy zöldség illatokat, de fás vagy földes aromákat is.

Ha felismerted ezeket, nyugodtan megoszthatod a társasággal is, hiszen ők is ugyanígy tesznek majd.

Kóstolj! Kép forrása: tumblr, sinfulvanessa

3/5 Kóstolj!

Most már ihatsz is a borból.

Először érdemes egy kicsit nagyobbat kortyolni a pohárból, mert fontos, hogy mindenhova jusson a borból a szádon belül.

A nyelveden is máshol érzékelsz különböző ízeket, ezért érdemes az első kortyot alaposan megízlelni - még „öblögethetsz” is vele, sokan csinálják, így biztosan eljutnak az ízek mindenhova.

Egy hivatalos borkóstolón ezután jön egy nem túl nőies mozzanat, a köpés. Nem a legszebb látvány, de a folyamat része, hiszen 10-20 bor kóstolásától máskülönben mindenki megszédülne... 

Mi azt tanácsoljuk, hogy a kóstolás után válaszd ki azt, amelyik a legjobban ízlett, és azt már nyugodtan kortyolgathatod egész este.

Mi az az újbor? Kép forrása: theberry.com

4/5 Mi az az újbor?

Ha ezzel a kifejezéssel találkoznál, nyugodtan értheted szó szerint.

Az újbor azért új, mert rögtön a szüret után palackozzák, tehát nagyon friss.

Ezek általában gyümölcsös és intenzív borok, amiket nagyon rövid időn belül kell elfogyasztani, mert különben romlik a minősége.

Ha van szerencséd ősszel újbort inni és ízlik is, a kóstolóról mindenképp csak annyi üveggel vigyél magaddal, amennyi 1-2 hónap alatt biztosan elfogy, mert januártól érdemesebb kivárni az új évjáratot.

Mit nevezünk dekantálásnak? Kép forrása: flickr

5/5 Mit nevezünk dekantálásnak?

A dekantálás nemes egyszerűséggel áttöltést jelent.

Erre idősebb vagy szűretlen boroknál lehet szükség, hogy a palack alján lerakódott üledéktől megszabadítsák a bort.

Fiatal borok esetében - elsősorban vörösboroknál, de néha fehéreknél is - azért dekantálnak, hogy az ital oxigénhez jusson, és előjöjjenek a benne rejlő illatok és zamatanyagok.

Ilyenkor egy széles aljú, de keskeny nyakú üvegbe töltik, és ebben levegőztetik. Ha ilyen formában találkozol a borral, a jó minőség garantált.

Ha amatőr borkóstoló vagy, nincs is szükség sokkal több tudásra, mert egy ilyen összejövetelen egyébként is sokat tanulhatsz, ezért ízlelj, fülelj és tapasztalj!