Forró, fűszeres finomság: az alma cider receptje

Zabolai Margit
Írta: ,
Forró, fűszeres finomság: az alma cider receptje

Kép forrása: sarsmis/depositphotos.com

Az alma cidert talán almabornak lehetne fordítani, mégsem egészen ugyanarról van szó. Utóbbi ugyanis erjesztett, ezért valamennyi alkoholt is tartalmazó, hidegen fogyasztott ital, míg ez a cider egy frissen készülő, forró és alkoholmentes finomság. Mutatjuk, hogyan készül, és mivel érdemes inni!

A recept

Hozzávalók:

alma
narancs
fűszerek (fahéj, csillagánizs, szerecsendió)
valamilyen édesítő (lehet cukor, de méz, juharszirup vagy barna cukor is)
víz

Elkészítés:

Az almákat alaposan mosd meg, vágd ki a magházat és kockázd fel a gyümölcsöt. Nem kell meghámozni! A narancsot alaposan tisztítsd meg és vágd karikákra. A gyümölcsöket a fűszerekkel együtt tedd egy nagy lábasba, és önts rájuk annyi vizet, hogy ellepje őket, majd még egyszer ennyit. Fedd le a lábast, és kezd el főzni a cidert, míg az alma teljesen meg nem puhul. Attól függően, hogy mekkora adag italt készítesz, ez akár több órát is igénybe vehet. Ha kell, közben pótold a vizet. Ha az alma már puha, egy krumplinyomóval vagy egy fakanállal törd össze a lábasban a gyümölcsöt, hogy még többet kiengedjen az ízéből, és forrald még néhány percig az italt.

Ezután vedd le a lábast a tűzhelyről, és egy gézlapon keresztül szűrd le az italt, hogy felfogd a gyümölcsöket és a fűszereket. Alaposan nyomkodd ki a lapot, hogy a gyümölcsökből minden finom, zamatos kortyot kipréselj. A tiszta cidert édesítsd ízlésed szerint, és tálald forrón az italt.

Mivel idd?

Az alma cider önmagában is finom, édes és forró finomság, de nyugodtan tetézheted még az élvezetet. Tálaláskor néhány friss narancsgerezded vagy fahéjrudat is dobhatsz a poharakba, de ha felnőtteknek kínálod, egy löttyintésnyi brandy vagy gin sem rontja el az italt.

A ciderrel töltött pohárba tehetsz egy filteres chai teát is, vagy fűszerezheted frissen reszelt gyömbérrel is az italodat.

Karamelles alma cider

Igazán mennyei, és minden ízében őszi cidert készíthetsz, ha az italhoz egy kevés karamellszószt adsz. Ez lehet bolti, de el is készíthetsz egy kis üveggel, a süteményekhez, más italokhoz is jól fog jönni a hűvös időszakban.

Elkészítése:

Egy csésze barna cukrot keverj el 4 evőkanál vajjal, negyed csésze tejjel, negyed csésze zsíros tejszínnel, egy evőkanál vaníliakivonattal és egy csipet sóval, majd lassú tűzön melegítsd addig, amíg sűrűsödni kezd (miközben hül, még sűrűsödik, ezért nem kell megvárnod, míg egyáltalán nem folyik már). A házi karamellszósz lezárt edényben, hűtőszekrényben 2 hétig is eláll.

Tegyél belőle közvetlenül a ciderbe, majd az ital tetejére nyomhatsz tejszínhabot, esetleg jégkockákkal is tálalhatod. és azt is locsold meg a karamellel!

bhofack2/depositphotos.com

A cidert ezenkívül felöntheted friss gyümölcslevekkel, szénsavas gyömbérüdítővel, de önthetsz hozzá egy evőkanál olvasztott vajat és egy korty whiskey-t is, ha egy igazán őszies, alkoholos finomságra vágysz.

Ha méregtelenítenél, akkor egy negyed citrom levét és egy csésze vörösáfonya levet adj a cideredhez: igazi immunerősítő finomságot kapsz így, ami nem csak az influenza szezont segít átvészelni, de még élvezetesebbé teszi a bekuckózós, hűvös estéket.