Ezeken a helyeken leshetsz bele a borkészítés rejtelmeibe

Dienes Petra
Írta: ,

Az utóbbi években hazánkban is egyre népszerűbbé váltak a borkostolók és a borvacsorák is. Szerencsére senkinek sem kell szakértőnek lennie ahhoz, hogy ezeket a programokat igazán élvezni tudja, ezért összeszedtünk néhány pincészetet, ahol minden profi és amatőr borkedvelő megismerheti a borkészítés folyamatát és élvezheti az őszi nap sugarait a legszebb szőlőtőkék között.

Kreinbacher Birtok Kép forrása: hg.hu

A Kreinbacher Birtok a Somló hegyen található, Veszprémtől nem messze.

A birtok nem csak a kiváló borairól, de a pezsgőjéről is méltán híres, ami a champagne-i hagyományok és a helyi adottságok együtteséből született meg. 

Idén tavasztól egyedi kialakítású szobákkal és bisztróval bővítették ki a birtokot, ami most már a többnapos tartózkodásra is lehetőséget nyújt azoknak, akik a borokkal, a szőlővel vagy a pezsgőkészítéssel szeretnének közelebbről megismerkedni.

A birtoklátogatás keretein belül lehetőség van a pezsgőpincészetben zajló munkálatok megtekintésére lépésről lépésre, dűlőtúrára, ahol a Barát sziklát és a régi vincellérházakat lehet bejárni, illetve borkóstolóval egybekötött vacsorákra is.

A hely gyönyörű és a birtok modern, ezért egy nap biztosan nem lesz belőle elég.

Disznókő szőlőbirtok

Ha magyar bor, akkor Tokaj semmiképpen sem maradhat ki a listából. Jogosan ugrik be elsőre mindenkinek a jól ismert Tokaji Aszú, de ezen a birtokon nem kifejezetten ezzel a fajtával találkozhatunk.

Ez a bor egy saját tokaji stílust képvisel, ami kidomborítja az aszú minden egyedülálló értékét, egy nagyon modern, sajátos stílusban – ezért érdemes közelebbről is megismerni.

A Disznókő szőlőit 1732 óta tartják a Tokaji borvidék egyik legkiválóbb termőhelyének.

Mivel ilyen kitüntetett figyelmet kap ez a birtok, egész évben várja az érdeklődő látogatókat, ahol mindenki megismerheti a tokaji nagyborok készítését.

Lehet kirándulni a szőlőben, a kőtámfalakon, de egyedülálló túra útvonalakon és piknik keretein belül is megismerhető a szőlőfeldolgozás összes fázisa is.