Egy csésze egészség – Ezért igyál zöld teát

Írta: ,

Ahogy közelednek a hűvösebb napok, a frissítő limonádékat szépen felváltják a különböző a forró italok. Nincs is jobb érzés, mint hazaérve átmelegedni egy csésze gőzölgő, illatos teától. Sokan csak élénkítő hatásuk miatt fogyasztják őket, szervezetre gyakorolt számos jótékony hatásukat azonban már kevesebben ismerik.

Fűben, fában orvosság

A zöld tea bőségesen tartalmaz vitaminokat és ásványi sókat. Kimagasló a C- és B-vitamin tartalma, természetes fluoridtartalmának köszönhetően pedig erősíti a csontrendszert, és hozzájárul az egészséges fogzománc megőrzéséhez. A folyékony orvosság segít megelőzni napjaink igen veszedelmes és gyakori betegségének, a ráknak a kialakulását – kiemelkedő antioxidáns hatással bír, így felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben.

Különböző kutatásokkal támasztották alá, hogy az orvosságként számon tartott forró ital bővelkedik egy katechin nevű vegyületben, amely szintén semlegesíti a szabadgyököket és antikarcinogén (rákellenes) hatású. Emellett segít megelőzni a megfázásos megbetegedéseket, visszaszorítja a fertőzésre való hajlamot, és csökkenti a szívbetegségek esélyét.

Tudatosabb és egészségesebb választás kávé helyett a zöld tea: ugyan mindkettő koffeint tartalmaz, a tea élénkítő hatása azonban hosszabb ideig tart, mivel a gyomor helyett a bélfalon át szívódik fel, és kíméletesebben, egyenletesebben frissíti a szervezetet. Az emésztésre gyakorolt kedvező hatása Ázsiában már évezredek óta ismert: javítja az emésztést és serkenti a bélműködést. Vizelethajtó hatása miatt pedig tökéletes kiegészítője lehet az őszi méregtelenítő kúrának!

Fogyj le zöld teával!

Kutatások támasztják alá, hogy a zöld tea számtalan egészségmegőrző tulajdonsága mellett eredményesen bontja a zsírt is. Áldásos összetevőinek hála napi 4-5 csésze tea fogyasztása mellett nincs elhízás, illetve akinek szüksége van rá, meg is szabadul a felesleges kilóktól. Csökkenti a zsírszöveteket, csakúgy, mint a vér koleszterol- és trigliceridszintjét. Természetesen ehhez az egészséges táplálkozás is elengedhetetlen!

Napi két csészével a fiatalságért

Nemcsak betegségek ellen nyújt védelmet, hanem lassítja a sejtek öregedését is, frissíti az elmét, kedvező hatással van a vérnyomásra, valamint egycsapásra megszabadít az őszi fáradtságtól és a stressztől.

Frissítsd fel az arcod is ezzel a csodaszerrel! Mivel tele van antioxidánssal, segít fiatalon tartani a bőrt. Ha gyors, látványos hatásra vágysz, ne csak folyadékként vidd be a szervezetbe, hanem készíts ránctalanító, üdítő pakolást is összemorzsolt teafűből és kevés kókuszzsírból. Gyengéden masszírozd be az arcodba, és hagyd magadon legalább fél órát.

Így készítsd el a tökéletes zöld teát:

Felejtsd el drogériákban, élelmiszerboltokban kapható filteres változatokat – válassz helyette zacskós teafüvet. Ha az érettebb ízvilágot kedveled, próbáld ki a Pu-erh teát, ha pedig az édesebb aromákat részesíted előnyben, a Genmaicha tea lehet jó választás a számodra. . Amennyiben a zöld teát egyelőre túl keserűnek vagy intenzívnek érzed, próbáld meg gyengédebb testvérét, a fehér teát. Ez lényegesen kifinomultabb ízvilág, bársonyosabb, könnyedebb és édeskésebb. Jó választás lehet elsőre a Pai Mu Tan teakeverék.

2 dl vízhez egy teáskanálnyi teakeveréket használj fel. Fontos, hogy ne forró, hanem csak kb. 80 fokos vízben, és maximum csak 3 perig áztasd a tealeveleket, hiszen így adja ki valódi ízét és fejti majd ki maximális hatását. A víz minősége sem hanyagolható szempont: ha komolyan veszed az aranyszabályokat, csak alacsony ásványianyag-tartalmú, klórmentes vízzel főzz. Fém vagy műanyag kanna helyett válassz kerámiát. Lehetőleg kerüld az édesítést, mert savasítja a szervezetet, és összetevői kevésbé fejtik ki áldásos hatásukat. Jó hír, hogy a zöld teát még egyszer lefőzheted!