Édes, krémes jeges kávék: így készítsd el otthon

Írta: ,

A presszókávé hívői szerint a jeges kávé már amolyan szentségtörésnek számít, de szerintünk meg akinek nem tetszik a jeges, krémes, édes finomság, az ne igya. A többieknek meg itt vannak a tippjeink, amikkel otthon is elkészítheted, és ízletesebbé teheted az élénkítő finomságot.

1/5 Hűvös klasszikus

A klasszikus jegeskávé csak egyszerű fekete kávéból és sok-sok jégből áll - a tengerentúli kávéboltokban ezt adják, amikor ice coffee-t kérsz.

Idehaza népszerűbbek a kicsit édesebb, krémesebb változatok, így még egy egyszerűbb jeges kávéba is kerülhet például tejszín vagy sűrített tej.


Barackos, mézes és dinnyés: 3 limonádé recept


Ha cukrot is szeretnél hozzá adni, akkor azt még a fekete kávéban oldd fel, azelőtt, hogy a tejszínt vagy a jégkockákat az italhoz adnád, de persze édesítés nélkül is fogyaszthatod az italt.

Ebben a klasszikus fekete kávéban megmarad a kávé igazi íze, mégis frissítő, krémes finomságot kapsz.

2/5 Kávés tejshake

Ez a finomság már közelebb áll egy süteményhez, mint egy kávéhoz, de még mindig a latte ismerős ízével kecsegtet, miközben tökéletes hűsítő egy forró nyári napon.

Főzd le az eszpresszót, majd öntsd fel hideg tejjel, végül pedig még néhány jégkockát is dobd az italba.

A jeges kávét töltsd turmixgépbe, és habosítsd fel, egyúttal zúzd is össze a jeget.

Töltsd mutatós pohárba az italt, ha pedig szeretnéd, és nem diétázol, még friss tejszínhabbal is megkoronázhatod a délutáni édességedet. Érdemes egy szívószálat szúrni a habba, hogy könnyebb legyek kiinni az italt.

3/5 Az izgalmas levendulás

A jeges kávék egyik merészebb változata ez a mézes, levendulás latte, aminek az elkészítéséhez levendulaszirupot is használhatsz, de forralhatsz szárított levendulát is egy kevés vízben, amit aztán leszűrve felhasználhatsz az instant kávé elkészítéséhez.

A levenddulás jeges kávét érdemes felönteni tejjel, és cukor helyett mézzel édesíteni, mert ez sokkal jobban passzol a levendula friss, karakteres ízéhez.

A levendulás tejeskávéba jégkockákat, de akár fagyasztott tejszínt is tehetsz, ha krémesebb italt szeretnél.

4/5 Isteni karamellel

A karamellás jeges kávé sok gyorsétterem kedvence, de te magad is elkészítheted: a karamellszószhoz olvassz cukrot egy darabka vajjal és egy kevés sűrített tejjel.

Nem kell megvárnod, míg a cukor barnulni kezd, már a folyamat elején az összes összetevőt a tűz fölé teheted.

Így a cukor előbb felolvad a zsiradékban, de ha tovább melegíted, elkezd majd karamellizálódni. Így, amikor a színe már arany árnyalatú, azonnal elzárhatod alatta a lángot, és biztosan nem égeted oda.

A karamellszószból kerülhet a jeges kávéba is, de az ital tetejére nyomott tejszínhabra is csurgathatod az édes szószt.

5/5 Fagylalttal az igazi

Szintén egy egyszerű, klasszikus változat, amire valószínűleg még azok sem tudnak nemet mondani, akik elvből a jeges kávé ellen vannak.

Bármelyik jeges kávé változatot gazdagabbá, krémesebbé teheted egy adag fagylalttal, de egyszerűen forró eszpresszót is önthetsz az előre csészékbe rakott fagylaltokba.

A legfinomabb vaníliával, de érdemes kipróbálni csokoládéval is, akik pedig szeretnek kísérletezni, azok ne hagyják ki a kókuszos, vagy akár punccsal ízesített fagylaltokat sem, amelyek szintén édessé és krémessé tehetik a frissen főzött fekete kávét.