Cappuccino, latte macchiato és társaik – Tudd meg, pontosan hogyan készülnek!

Boros Mariann
Írta: ,

Tejeskávét sokféleképp lehet fogyasztani, a kávéházak kínálatában is általában bőséges a választék, de ha eddig nem voltál tisztában vele, melyik elnevezés pontosan mit is takar, jó helyen jársz! Gyorstalpaló barista tanfolyamunkból megtudhatod, melyik hogyan készül.

Espresso Kép forrása: honestlyyum.com

Az espresso minden kávékülönlegesség alapja, ezért is fontos, hogy igazán finom legyen.

Ehhez mindenekelőtt kell egy jó minőségű kávégép és lehetőleg frissen őrölt kávé (esetleg egy olyan kávégép, amiben a kávészemek őrlésére is van lehetőség).

Ideálisan beállított gép esetén az espresso körülbelül fél perc alatt készül el, ennyi idő alatt folyik le a kávé a karból.

A presszókávét legjobb az elkészítést követően azonnal elfogyasztani, hiszen aromája frissen élvezhető leginkább.

Cappuccino Kép forrása: crystalwee.com

A cappuccino talán az egyik legnépszerűbb kávékészítmény, ám gyakran tapasztalni, hogy nem a megfelelő módon készítik el: például tejszínhabot tesznek a tetejére, aminek semmi keresnivalója nem lenne ott! Az igazi cappuccino ugyanis három egyenlő részből tevődik össze: egyharmada presszókávé, egyharmada forró tej ez utolsó harmad pedig tejhab – az utóbbi kettő pedig nem válik el élesen egymástól.

Készítéskor első lépésként fel kell habosítani a tejet, a tejhabot és a tejet a kancsó rázogatásával vegyíteni, majd óvatosan az előzetesen a csészébe öntött eszpresszóra kell csorgatni, lehetőleg a kávé közepébe. Tapasztalt baristák még különböző, jópofa mintákat is tudnak a cappuccino tetejére varázsolni!