Cappuccino, latte macchiato és társaik – Tudd meg, pontosan hogyan készülnek!

Írta: ,

Tejeskávét sokféleképp lehet fogyasztani, a kávéházak kínálatában is általában bőséges a választék, de ha eddig nem voltál tisztában vele, melyik elnevezés pontosan mit is takar, jó helyen jársz! Gyorstalpaló barista tanfolyamunkból megtudhatod, melyik hogyan készül.

Espresso Kép forrása: honestlyyum.com

1/5 Espresso

Az espresso minden kávékülönlegesség alapja, ezért is fontos, hogy igazán finom legyen.

Ehhez mindenekelőtt kell egy jó minőségű kávégép és lehetőleg frissen őrölt kávé (esetleg egy olyan kávégép, amiben a kávészemek őrlésére is van lehetőség).

Ideálisan beállított gép esetén az espresso körülbelül fél perc alatt készül el, ennyi idő alatt folyik le a kávé a karból.

A presszókávét legjobb az elkészítést követően azonnal elfogyasztani, hiszen aromája frissen élvezhető leginkább.

Cappuccino Kép forrása: crystalwee.com

2/5 Cappuccino

A cappuccino talán az egyik legnépszerűbb kávékészítmény, ám gyakran tapasztalni, hogy nem a megfelelő módon készítik el: például tejszínhabot tesznek a tetejére, aminek semmi keresnivalója nem lenne ott! Az igazi cappuccino ugyanis három egyenlő részből tevődik össze: egyharmada presszókávé, egyharmada forró tej ez utolsó harmad pedig tejhab – az utóbbi kettő pedig nem válik el élesen egymástól.

Készítéskor első lépésként fel kell habosítani a tejet, a tejhabot és a tejet a kancsó rázogatásával vegyíteni, majd óvatosan az előzetesen a csészébe öntött eszpresszóra kell csorgatni, lehetőleg a kávé közepébe. Tapasztalt baristák még különböző, jópofa mintákat is tudnak a cappuccino tetejére varázsolni!

Latte Macchiato Kép forrása: bloglovin.com

3/5 Latte Macchiato

A Latte Macchiato tökéletes választás annak, aki nem szereti a túl erős kávét, viszont hosszan ízlelgetni annál inkább szereti az élénkítő italt. A Latte Macchiato jelentése olaszul foltos tej, mely jól érzékelteti a tej és a kávé arányát – utóbbitól lesz foltos.

Elkészítéséhez a cappucinohoz hasonlóan tejre, tejhabra és egy adag eszpresszóra van szükség. Első lépésként a felhabosított tejet kell a pohárba önteni, majd megvárni, míg a tej és a tejhab különválik – utóbbi lesz felül, mivel az a könnyebb. Amíg a tej leülepszik, elkészül az espresso, amit aztán szépen lassan (akár egy kiskanál segítségével) érdemes a tejhabra csurgatni, hogy szépen elkülönüljenek a rétegek egymástól.

Caffe Latte Kép forrása: vogue.com.au

4/5 Caffe Latte

A Caffe Latte nagyon hasonlít a Latte Macchiatóhoz, az alapvető különbség az, hogy a tej- és kávéréteg nem különül el rétegesen egymástól.

A kétharmad rész felhabosított tej, egy harmad rész presszókávé arányú ital esetében a kávé és a tej összekeveredik, így egy homogén színű és állagú tejeskávét kapunk, melynek tetejére szoktak egy kis tejhabot is csurgatni.

Ez ugyan a Latte Machiattónál kevésbé látványos és habos, cserébe viszont otthon is könnyen el lehet készíteni.

Espresso Macchiato Kép forrása: flickr.com

5/5 Espresso Macchiato

Az Espresso Macchiato azok kedvence, akik szeretik az intenzív kávé ízt, melyet ebben az esetben csupán egy kis tejhab tesz lágyabbá.

Míg a Latte Macchiatto esetében a kávé a folt a tejen, itt épp fordítva: az eszpresszóra kerül egy foltnyi tejhab.

Roppant egyszerű elkészíteni: a presszókávéra kell némi tejhabot csurgatni, és már lehet is szürcsölni – tökéletes ébresztő, az biztos.