Bodzaszörp-variációk a kánikulára

Írta: ,

Gyermekkorod nyarait visszaidézve szinte érzed a bodzaszörp illatát? Nem csak a nagymamák képesek az isteni finom nedű elkészítésére, receptjeink segítségével te magad is összevarázsolhathatod az ízletes hűsítőt, amely akár a szombat esti koktélozás egyik alapanyaga is lehet.

A bodzaszörp alapja természetesen a bodzavirág, melyet nagy valószínűséggel saját magadnak kell leszedned egy bodzabokorról, hiszen üzletekben nem igen kapni – még a piacon érdemes esetleg megpróbálni. Amennyiben mégsem sikerül, ne add fel, hétvégi program gyanánt akár baráti társasággal is jó móka egy közeli – vagy távoli – réten, erdőben bodzára vadászni.

Ha egész nyárra, netán egész évre való szörpellátmányt tervezel készíteni, rengeteg bodzára lesz szükséged, de első próbálkozásra érdemesebb kisebb mennyiségben gondolkodni, akár kísérletezni a különböző receptekkel, és ami igazán beválik, abból rakni el többet a későbbiekben.

A hagyományos recept

Hozzávalók:

  • 10 fej bodzavirág
  • 1 citrom
  • 1 liter víz
  • fél kiló cukor
  • 10 g citromsav
  • egy mk tartósítószer

Elkészítése:

A bodzavirágot óvatosan öblítsd le, távolítsd el a virágok között megbújó apró rovarokat – ha csak nem akarsz extra fehérjét a szörpbe. Erős vízsugárral azért nem ajánlott megmosni, mert félő, hogy a szennyeződésekkel együtt az értékes virágpor is távozik.

A citromot karikázd fel vékony szeletekre, és a bodzával együtt tedd egy nagy tálba. A vizet a cukorral főzd sziruppá: miután felforrt a víz, szórd bele a cukrot, és kis lángon főzd, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Keverd hozzá a tartósítószert és a citromsavat is, majd forrald újra, és hűtsd le.

Ha ez kész, öntsd a bodzavirággal és citrommal teli tálba. Fedd le a tálat, és hagyd 4-5 napig állni hűvös helyen, majd a főzetet töltsd bele üvegekbe, tetejüket zárd le.  Az így elkészített bodzaszörp akár hónapokig is eláll, így ha beválik a recept, érdemes a fenti mennyiség többszörösét elkészítened.

Málnával bolondítva

Ha inkább édesebb ízre vágysz, a fenti receptet variálhatod úgy, hogy a citrom helyett egy-két marék turmixolt málnát adsz a cukros főzethez.

Ugyan nem a megszokott ízhatást kapod, és a színe is szokatlanul rózsaszínes lesz, mégis érdemes kipróbálnod a málna-bodza kombinációt.

Ha nem találod elég édesnek, legközelebb még epret is tehetsz bele.

Mentával – koktélhoz

Ha szereted a mojitot, az alaprecepthez adhatsz néhány friss mentalevelet is, de ne vidd túlzásba, nehogy elnyomja a bodza ízét.

Csak némi fehér rumra és jégkockára van szükséged, és kész is a hűsítő házi bodza-mojito.

Diétás változat

Amennyiben még a bodzaszörp kedvéért sem vagy hajlandó engedni a cukor csábításának, elkészítheted a szörp diétás verzióját is. 

A cukor helyett por alapú édesítőt használj, ez esetben annyit, amennyivel a fél kiló cukor helyettesíthető.

Ugyanúgy forrald össze a vízzel, mintha szirupot készítenél, majd a többi lépést kövesd az eredeti recept szerint.