Barista gyorstalpaló 5 percben: Kávé típusok, pörkölések és főzési javaslatok

Zabolai Margit
Írta: ,
Barista gyorstalpaló 5 percben: Kávé típusok, pörkölések és főzési javaslatok

Kétségtelenül van egy bája a kollégiumi szobákban fogyasztott, mikrózott vízzel felöntött instant kávéknak, de szerencsére ma már a hazai kávékínálat is bőven túl van ezen. A slow food trendek, a kézműves termékek iránti igény és a tudatos vásárlók igényeire reagálva ma már Magyarországon is egyre több a minőségi kávé. De mit ihatsz itt, és miért is jó ez neked? (x)

 

Itthon is alkalom lesz a kávézásból

Felmérések szerint a hazai felnőtt lakosság nagy része rendszeresen fogyaszt kávét, ám többnyire ezt még – ahogyan a baristák mondják – funkcionális céllal teszi, azaz praktikus okokból, például a reggeli ébredés megkönnyítéséhez.

Az utóbbi években azonban, ahogy megnőtt az igény a kézműves termékek, a lassabban, odafigyeléssel készült ételek és italok iránt, úgy a minőségi kávék iránti kereslet is megnőtt, ez pedig azt is jelenti, hogy a kávé fogyasztása mára nem csak egy fekete gyors ledöntését jelenti, hanem a kávé a nap bármely szakában, bármilyen alkalomnak a kísérője lehet.

A hazai újhullámos kávézók nem sajnálják az időt és az energiát például a lassú vagy közepes tűzön pörkölt kávébab beszerzésére, a kávé elkészítésére, és a legtöbben pionírként arra is vállalkoznak, hogy a hozzájuk betérőnek segítsenek eligazodni a kávézás világában.

Na de mi múlik a pörkölésen?

Ha betérsz valamelyik újhullámos kávézóba, és elmondod, hogy hogyan szereted a kávét, milyen apropóból iszod (húzós napod van, és felfrissülnél, vagy éppen ebéd után, desszert helyett fogyasztanád, esetleg egy jó beszélgetés mellé keresel kísérőt), szívesen segítenek neked megtalálni a számodra legmegfelelőbb italt, de azért sokat segít, ha legalább az alapokkal képben vagy.

Az első, amit a kávé készítése előtt el kell dönteni, az az, hogy milyen pörkölésű kávébabra van igény, a végeredményt ugyanis nagyban befolyásolja, hogy a kávébab szemeinek pörkölésére mennyi időt szántak. A lassú pörkölésű kávészemek a slow food trendjeit követő kávézókban szerencsére már a nagyközönség számára is elérhetőek.

A rövid vagy közepes pörkölési idejű kávék íze erősebb, élesebb és savasabb. Ezzel szemben a hosszabb pörkölési idejű kávészemekből egyenletesebb, homogénebb ízű ital főzhető.

Bien tipp: Már otthon is a kedvenc kávézódban érezheted magad a lassú pörkölésű Omnia Barista Editions 100% arabica kávékkal.

Választhatsz a lágy ízvilágú Brazil, energikus Espresso vagy bársonyos Cremoso aromák közül.

A hosszabb ideig tartó, alacsony hőmérsékleten végzett pörkölésnek köszönhetően az Omnia Barista kávéiban megtalálod azt a gazdag és kiegyensúlyozott kávé ízt, amit csak a legjobb kávézókban érezhetsz!

A kávészakértők a lassan őrült kávékra általában olyan szavakat használnak, mint kerek, sima, finom, kiegyensúlyozott, bársonyos, az egyszerű fogyasztó pedig azt fogja érezni, hogy az ilyen kávébabból főzött kávé aromásabb, enyhébb, sokak szerint pedig egészen egyszerűen finomabb.

Hogyan főzik?

A kávészemekből számos módon lehet fekete italt varázsolni, és minden eljárás befolyásolja a végeredmény ízét is egy kicsit. Itthon a legismertebb az úgynevezett kotyogós kávéfőző, amelyben a felmelegített víz gőze tör át a szűrő fölé helyezett darált kávérétegen.

Az egyik legősibb kávéfőzési eljárás a török kávé készítése, melynek során  a finomra darált kávét egy hosszú nyelű, sárgaréz edényben cukorral együtt főzik, fogyasztás után a pohár alján jellegzetes zacc marad.

A modern presszógépek mellett igazán olcsó és egyszerű, mégis minőségi kávé előállítására alkalmas az úgynevezett french press, vagy francia dugattyús: ebben forró vízzel kell felönteni a kávét, majd lenyomni a szűrőként funkcionáló dugattyút, hogy alulra kerüljön a zacc, felülre pedig a fogyasztásra máris kész, rendkívül aromás kávé.

Az utóbbi idők egyik kedvence a hideg eljárással elkészített kávé, amit csepegtetett vagy laborkávé néven is ismernek, hiszen az elkészítés során egy speciális tölcséren keresztül, cseppenként készül a kávé, amit, ahogyan neve is mutatja, hideg vízzel főznek le. Ez az eljárás akár 12-14 órát is igénybe vehet, nem csoda hát, ha a régi talponálló sarki presszóban nem lehetett ilyet kapni. Az újhullámos kávézók azonban egyre több helyen veszik fel a kínálatba ezt az italt, ami lágyabb, testesebb és kevésbé keserű íze miatt komoly versenytársa lett a hagyományos jeges kávénak.

Mit főzhetsz belőle?

A minőségi kávészemekből, jó géppel és szaktudással lefőzött kávé nem lesz égett, keserű, nem hagy kellemetlen utóízt a szádban és nem fog kellemetlen borzongás végigfutni a gerinceden, amikor felhörpinted. Egy sima, egyszerű fekete is élvezeti értékkel bír, vagyis a cukor vagy a tej nem azért kell már, hogy elfedje a kávé ízét, de ez nem jelenti azt, hogy ne fokozhatnád velük még tovább az ízélményt.

A jó kávébab számtalan stílusban és ízvilágban készült italnak lehet az alapja, és manapság a slow food jegyében nyitott kávézókban ezeket nagy műgonddal el is készítik neked, így könnyen megtalálhatod a kávénak számodra legmegfelelőbb, legélvezetesebb formáját.

Az újhullámos kávéknak külföldön már kultuszuk van, de szerencsére itthon is egyre több helyen elérhetőek. A sima feketék mellett (melyekből hossz, koffeintartalom vagy erősség jegyében szintén többféle kávé létezik) tejjel, tejhabbal vagy tejszínnel, sűrített tejjel gazdagított kávék, valamint a legmeglepőbb különlegességekkel – csokoládéval, alkohollal vagy akár üdítőitallal – turbózott kávék is találhatóak már a hazai palettán.

A latte art talán a legtöbbek számára ismerős, ez az, pohár tetején, a tejhabba kávéval rajzolt dísz kerül, ezzel is feldobva a kávézás élményét. Instapozitív, szerethető, és igenis az ízt is befolyásolja, hiszen mára tudományosan bizonyított tény, hogy ami a szemnek kellemes látvány, annak az ízét is jobban fogjuk szeretni.

A flat white-ot akkor érdemes kipróbálnod, ha szereted a kapucsínót, hiszen hasonló italról van szó, kevesebb koffeintartalommal, intenzív, mégis lágy ízzel. Tökéletes választás például reggeli péksütemény mellé.

Az újragondolt jegeskávé, az espresso tonik pontosan az, aminek hangzik: egy presszó kávé, tonik és sok-sok jég. Frissítő, üde, és garantáltan felébreszt, de fel is frissít a legmelegebb nyári napokon is.

Ezekkel a kávékkal akár a megszokott, reggeli ital is egészen új értelmet nyer, de a nem funkcionális céllal, hanem kizárólag az ízélmény, az élvezet kedvéért fogyasztott kávé rajongói előtt is új dimenziók nyíltak meg. Bár a kávékészítés tudományát egy életen át lehet csiszolni, egyszerű fogyasztóként is rengeteg lehetőség kínálkozik ma már, hogy kicsit jobban elmerülj a minőségi kávék világában – izgalmas, illatos és finom kaland vár rád, ha így teszel.