A legfinomabb forralt bor variációk – És a klasszikus recept

Írta: ,

Ahogy egy kicsit hűvösebb lesz, minden vendéglátóhelyen elhangzik a kérdés: forralt bor van már? Ha hozzánk hasonlóan te is alig vártad a szezont, akkor ezeknek a recepteknek biztosan örülni fogsz!

Klasszikus forralt bor Kép forrása: gimmesomeoven.com

1/5 Klasszikus forralt bor

Akár a húsleves esetében, a forralt bornál is igaz, hogy ahány ház, annyi recept, de a klasszikus forralt bor általában hasonlóan szokott alakulni: nagyjából 7,5 dl jó minőségű forralt bort önts fel feleannyi vízzel, tegyél bele egy rúd fahéjat, ízlés szerint cukrot, szegfűszeget, citrom- és narancskarikákat, majd kezdd el főzni.

Van, aki szerint forralni tilos, hiszen akkor kipárolog belőle az alkohol, de olyan is van, aki szerint éppen ez a lényeg. Ha a bor felforrt, szűrd bögrékbe vagy poharakba, és azonnal tálald!

2/5 Áfonyás-rozmaringos forralt bor

Ha egy kicsit különlegesebbé tennéd a már megszokott, bevált receptet, nyugodtan kísérletezz kicsit a fűszerekkel és gyümölcsökkel, amikkel a bort összefőzöd.

Ehhez a különleges forralt borhoz főzz össze egy üveg bort, fél csésze vizet, fél csésze cukrot, negyed csésze brandyt, 2 csésze fahéjrudat, 2 evőkanál áfonyát (lehet aszalt is), 4 szem csillagánizst, fél teáskanál szegfűszeget, egy csipet kardamomot, egy késhegynyi vaníliamagot, kevés szerecsendiót, és 8 mandarin levét.

Lassú tűzön melegítsd össze őket, hogy a cukor szépen felolvadjon, majd tálaláskor minden pohárba tegyél áfonyát és egy szál rozmaringot.

Glögg, a svéd forralt bor Kép forrása: nordichouse.co.uk

3/5 Glögg, a svéd forralt bor

Svéd barátaink téli itala hasonlít a miénkhez, de egy kicsit mégis más, így érdemes tenni vele egy próbát, hiszen bár a forralt bort sosem lehet megunni, egy kis változatosság sem árt.

A svéd karácsonyi ital elkészítéséhez 7 dl vörösbort forralj össze 5 dl brandy-vel, 15 dkg cukorral, egy narancs alaposan megmosott héjával, 10 szem kardamom maggal, 1 rúd fahéjjal, 5 darab szegfűszeggel 5 darab aszalt fügével, fél csésze mandulával és fél csésze szeletelt mandulával.

Mennyeien édes lesz!

Forró boros csokoládé Kép forrása: immaeatthat.com

4/5 Forró boros csokoládé

Mert ha van valami, amivel még jobbá lehet tenni a forralt bort, akkor az természetesen a csokoládé. Ebben a receptben a két kedvenc téli italunk találkozik, és nem is okoznak csalódást: egy edényben, lassú tűz fölött melegíts össze másfél csésze tejet és 1/3 csésze apróra tört, jó minőségű csokoládét.

Kevergesd folyamatosan, amíg a csoki fel nem olvad, és sűrű krémet nem kapsz. Ekkor önts bele egy csésze vörösbort is, és melegítsd össze az egészet. Tálald forrón, és ha szeretnéd, még egy kis kókusztejes tejszínhabbal is megfejelheted a karácsonyi ízorgiát.

Forralt fehér bor Kép forrása: mitzyathome.com

5/5 Forralt fehér bor

Igazságtalan dolog, hogy amikor forralt borról van szó, mindig csak a vörös jut az eszünkbe, holott fehér borból legalább olyan mennyei dolgokat lehet készíteni.

Itt van például ez a kipróbálásra váró recept: egy üveg fehér bort önts fel egy pohár narancslével, tegyél bele egy felszeletelt narancsot, 8 evőkanál cukrot, 1 evőkanál mézet, 5-6 szegfűszeget, 4-5 csillagánizst, és néhány rúd fahéjat. Forrald össze az egészet, és már tálalhatod is!

Ismerős, mégis valami egészen új!