6 üdítő epres ital, amit muszáj kipróbálnod

Írta: ,

Vége itt az eperszezon, és szerencsére már nemcsak a savanykás, kemény és íztelen fajták kaphatóak a piacon, hanem megjelentek azok a mézédes, hazai eprek is, ami miatt annyira imádjuk ezt a gyümölcsöt! És bár hisszük, hogy az eper a maga egyszerűségében a legfinomabb, a változatosság kedvéért most mégis ajánlunk pár üdítő ital-alternatívát, ha kísérletezni támadna kedved vele. 

Epres limonádé Kép forrása: www.laylita.com

1/6 Epres limonádé

A limonádé klasszikus és igazán frissítő nyári ital, ráadásul a legkülönfélébb ízesítéseknek köszönhetően változatos formákban készíthetjük el. Nem kivétel ez alól a nyár egyik legizgalmasabb gyümölcse, az eper sem.

Hozzávalók

  • 4 csésze eper
  • 2 citrom
  • ½ csésze méz (az eper édességétől függően)
  • 6 csésze víz
  • jég

Elkészítése: Turmixszoljuk össze a meghámozott citromokat, a megmosott epreket, a mézet és 2 csésze vizet. Szűrjük át a masszát egy szitán, segítsük a folyamatot a maradék 4 csészényi vízzel. Az elkészült limonádét hűtsük jégkockákkal, díszítsük eperszeletekkel, citromkarikákkal.

Alkoholmentes epres mojito Kép forrása: www.jollytomato.com

2/6 Alkoholmentes epres mojito

A mojito tökéletes az olyan igazán forró nyárestéken, mikor egy kicsit szeretnénk ellazulni. A legtöbb mojitót viszont már nem csak hétköznapi cukorsziruppal ihatjuk, kéretünk hozzá ízesített önteteket.

De milyen változatot készítsünk akkor, ha nem ihatunk alkoholt?

Hozzávalók

  • 1 csésze víz
  • ¾ csésze cukor
  • 2 csésze összeturmixolt eper
  • 3 lime facsart leve
  • 1 kis csokor mentalevél
  • törtjég és a hígításhoz szénsavas ásványvíz

Elkészítése: A csésze vizet öntsük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a cukrot, majd olvasszuk fel teljesen. Tépkedjük bele a mentát és tegyük félre hűlni. A pépesített eperhez adjuk hozzá a lime-ok levét, majd tördeljük össze benne a kihűlt mentás cukorszirupot. Öntsük fel kevés vízzel, majd folytassuk az elegyítést. Ízlésünknek megfelelően hígítsuk, majd keverjük hozzá a törtjeget.

Epres grépfrútos üdítő

3/6 Epres grépfrútos üdítő

A grépfrút fanyarsága tökéletes frissítő nyáron, míg az eper nagyszerűen ellensúlyozza a kesernyés, ám jótékony ízhatást. Az alábbi recept ráadásul maximálisan egészséges és alakbarát is.

Hozzávalók 

  • 2 csésze eper
  • 1 grépfrút
  • 1 kis darab meghámozott kígyóuborka
  • ízlés szerint méz, vagy kalóriaszegény édesítő
  • víz

Elkészítése: A megtisztított uborkát és az epret karikázzuk, az alaposan megmosott grépfrútot héjastól szeleteljük fel. Tegyük a frissítő gyümölcsöket és az uborkát egy két literes kancsóba. Oldjuk fel az édesítőt, vagy a mézet egy külön csészében, majd öntsük a kancsóba. Engedjük színültig ásványvízzel, végül jégkockákkal hűtsük le és tegyük félre néhány órára, hogy az ízek összeérjenek.

Jéghideg epertea

4/6 Jéghideg epertea

A jeges tea szuper nyári ital, ami nem csak élénkít, de a kellő mennyiségű folyadékfogyasztást és az ásványi anyag-, valamint vitaminpótlást is biztosítja. Különösen igaz ez akkor, ha gyümölcsökkel és mentalevéllel, vagy bazsalikommal dúsítjuk.

Hozzávalók

  • 8 db fekete tea filter
  • ½ kg eper megtisztítva, aprítva
  • 4 csésze víz
  • ¾ csésze cukor
  • friss bazsalikom
  • jég és további víz a hígításhoz

Elkészítése: Forraljunk fel a vizet egy serpenyőben, adjuk hozzá a tea filtereket, majd hagyjuk kihűlni az italt. Tegyük az epret egy edénybe, adjuk hozzá a cukrot és keverjük, míg el nem olvad. Vegyük le a tűzről, tépkedjük hozzá a bazsalikomot, hagyjuk pihenni 10 percig. Vegyük ki a bazsalikomot, majd keverjük el a teát az epersziruppal, és hűtsük le alaposan. Ízlésünk szerint hígítsuk tovább vízzel, majd jéggel szervírozzuk.

Epres gin koktél Kép forrása: www.thekitchn.com

5/6 Epres gin koktél

A gin ugyancsak közkedvelt ital a nyári frissítőket illetően. Enyhén kesernyés íze jéghidegen adja ki igazán jól magát, és emellett kiválóan passzol az ízletes gyümölcsökhöz is.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál cukor
  • 2 lime leve
  • ½ kg eper
  • 2 csésze gin
  • 3 csésze szénsavas ásványvíz
  • mentalevél

Elkészítése: Öntsük egy méretes kancsó aljára a cukrot és a lime-ot, keverjük el alaposan, majd adjuk hozzá az epreket. Enyhén tördeljük meg őket, hogy kevés levet engedjenek. A kapott elegyhez öntsük hozzá a gint és a szénsavas ásványvizet, jéggel gyengítsünk kicsit az alkohol erősségén, végül friss mentalevelekkel szervírozzuk.

 

Epres margarita Kép forrása: www.thecookierookie.com

6/6 Epres margarita

Utolsó receptünk ugyancsak egy alkoholos ital, igazán tökéletes választás azokra az estékre, amikor vendégeket várunk magunkhoz, vagy csak leültetnénk a barátnőinket a teraszunkon.

Hozzávalók

  •  ½ kg eper,
  • 1 lime leve,
  • 4 csésze víz,
  • 1-2 evőkanál agavé nektár,
  • 1½ csésze tequila,
  • 2 csésze narancslé,
  • 4 csésze eperlé, vagy vízzel higított eperpép,
  • ¼ csésze cukor

Elkészítése: Tegyük az epret, a cukrot és 1 csésze vizet a turmixgépbe, majd pépesítsük össze. Öntsük az eperturmixot egy nagy kancsóba, majd adjuk hozzá az összes többi alapanyagot. Keverjük össze alaposan, végül jéggel kínáljuk. Ízlésünknek megfelelően bedörzsölhetjük a poharak peremét sóval, így megkaphatjuk az igazi nyári hangulatot.