6 mítosz az alkoholfogyasztásról, amit örökre elfelejthetsz

Írta: ,

Ne keverd az alkoholféléket, mert rosszul leszel, pezsgőből csak keveset igyál, mert másnap fájni fog a fejed, világos sört fogyassz, mert abban kevesebb a kalória... Bizonyára te is hallottad már ezeket a jó tanácsokat. Most megtudhatod, hogy valóban van-e alapjuk, vagy elfelejthetsz minden olyan elméletet, amit eddig az alkoholfogyasztásról hallottál!

„Sörre bor mindenkor” Kép forrása: buzzfeed.com

1/6 „Sörre bor mindenkor”

A mondás úgy tartja „sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör”.

Tehát mi, magyarok, úgy gondoljuk, hogy ha a gyengébb ital felől haladunk az erősebb irányába, akkor kevésbé leszünk rosszul, illetve másnaposak.

Hogy mi igaz ebből? Semmi. Egyedül a bevitt alkohol mennyisége az, ami számít.

Tehát teljesen mindegy, hogy borral vagy sörrel kezdesz, mert ha folyamatosan iszol, nem leszel jobban, vagy kevésbé másnapos, ha megcseréled a sorrendet.

„Minél idősebb a bor, annál jobb” Kép forrása: helencathcart.com

2/6 „Minél idősebb a bor, annál jobb”

Ez alapvetően a bor fajtájától függ.

A vörösboroknak több idő kell ahhoz, hogy összeérjenek az aromák és egy igazán jó bor legyen a végeredmény.

Más borfajtákat illetően vannak például úgynevezett újborok, amik azonnal szüret után kerülnek palackba, és csak pár hónapig érdemes őket fogyasztani.

Ezért ha olyan borral találkozol, ami egy-két éves, vagy annál is fiatalabb, nem kell azonnal lemondanod róla, hiszen kategóriájukban azok is lehetnek kiváló minőségű, kifinomult borok.

„Világos sör, kevesebb kalória”

3/6 „Világos sör, kevesebb kalória”

Ez nem minden esetben van így. Néhány sörfajta valóban kevesebb kalóriát és alkoholt tartalmaz, mint a barna változataik, de ez nem általános.

Sokan azt hiszik, hogy a barna sör azért sötét, mert karamellizált cukrot adnak hozzá, és ettől nagyobb lesz a kalória tartalma, ez azonban tévedés.

A barna sör készítéséhez pörkölt malátát használnak, ettől érezhető a karamellás aroma, nem pedig a cukortól.

Tehát a sörök színéből még nem dönthető el, hogy melyik hizlal jobban, mert az nem ettől függ, hanem attól, hogy milyen gabonából készítették.

„Másnaposságra: kávé aszpirinnel” Kép forrása: thekitchn.com

4/6 „Másnaposságra: kávé aszpirinnel”

Egy hosszú buli után nem is akarsz mást, mint gyorsan magadhoz térni és túl lenni a másnaposságon.

Ilyen állapotban viszont jobb, ha kerülöd a feketét.

Az alkohol már eleve sok vizet vont el a szervezetből, amit a koffein csak fokozni fog, és ezt fejfájás, vagy extrém esetben fájdalmas fejgörcs kíséri majd.

Igaz, ha bevetted mellé az aszpirint, akkor nem biztos, hogy ezt érezni fogod, de ezzel csak átvered a szervezeted. Ahhoz, hogy ez a szörnyű, borzasztó állapot elmúljon, igyál minél több vizet, és ha teheted, feküdj vissza aludni, mert a szervezetednek muszáj regenerálódnia.

Később pedig egyél egy tál forró húslevest. Ez is plusz folyadékbevitelt biztosít, illetve pótolja az ásványi anyagokat a szervezetedben.

„Az alkohol és a koffein együttes fogyasztása felpörget” Kép forrása: bellebellebeauty.com

5/6 „Az alkohol és a koffein együttes fogyasztása felpörget”

Igen, valószínűleg energikusabbnak érzed majd magad, de összességében ezzel csak rosszabbat teszel magadnak.

Annyira fel tudja pörgetni a szervezeted ez a kombó, hogy sokkal jobban fogod tőle bírni az ivást (és hosszabb ideig is), ami után garantált lesz a másnaposság.

Ráadásul a szervezeted ezzel duplán dehidratálod. Ha teheted, kerüld el ezt a párosítást.

A buli akkor is buli marad, ha nem pörögsz ezerrel, de ha nagyon fáradtnak érzed magad, fél órával azelőtt, hogy elkezdenétek alapozni, igyál meg egy kávét és egy nagy pohár vizet.

Várj, amíg felszívódik a szervezetedben, és csak azután koccints az első pohárral.

„Ha kevered az alkoholféléket, garantált a másnaposság” Kép forrása: popsugar.com

6/6 „Ha kevered az alkoholféléket, garantált a másnaposság”

Ha mértéktelenül iszol, akkor igen.

Viszont nem mindegy, mennyire tartod a határokat, illetve, hogy milyen fajta italt fogyasztasz.

Kerüld a magas cukor tartalmú italokat, mert azok okozzák az iszonyú fejfájást másnap.

Szintén kerüld a likőr féléket is (rum, whiskey), mert olyan hatással vannak a testedben lévő enzimekre, amitől szörnyű lesz a másnap reggel.