6 dolog, amivel ízesítheted a kávédat cukor helyett

Írta: ,

El sem tudnád képzelni a reggeli kávédat cukor vagy édesítőszer nélkül? Talán nem is gondolnád, hogy ezeken kívül is számtalan olyan lehetőség van, amivel finomabb ízt adhatsz kedvenc italodnak. Nézzünk néhány izgalmas és egészséges opciót!

1/6 Fahéj

Ma már szerencsére a cukor és az édesítőszerek mellett szinte klasszikus kávéízesítőnek számít a fahéj is.

Csak tégy egy teáskanállal a kávéba, sokkal lágyabbá teszi, elűzi a keserűségét. Ügyelj arra, hogy ne keverd el cukorral, önmagában is nagyon finom.

Kipróbálhatod továbbá azt is, hogy a kávészemeket úgy tárolod, hogy közöttük elhelyezel egy-egy rúd fahéjat, így átveszik annak illatát.

Arról nem is beszélve, hogy a fahéjat nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani, hanem a jótékony egészségügyi hatásai miatt is.

Cukrozatlan kakaópor Kép forrása: aialahernando.com

2/6 Cukrozatlan kakaópor

A kakaópor kávéba keverése az egyik legjobb módja annak, hogy élvezzük a jótékony flavanoidok hatását.

Ezek egészségünk szempontjából nagyon fontos antioxidánsok, amelyek segítenek elkerülni a sejtek károsodását, valamint javítják a szív és az agy vérellátást.

Ráadásul hozzáadott cukor nélkül teszi kellemesen lágy ízűvé reggeli kávénkat. Ügyelj rá, hogy 100 százalékban kakaó legyen és még véletlenül se legyen benne cukor.

Vaníliakivonat Kép forrása: thevanillabeanblog.com

3/6 Vaníliakivonat

Ha szereted a vaníliás ízesítésű tejes kávékat, de egészségesebben szeretnél élni, akkor sem kell lemondanod a vaníliáról.

A vaníliakivonat 0 kalóriát és 0 százalék cukrot tartalmaz, így bátran használhatod ízesítőként anélkül, hogy tönkretenné a diétádat.

Ha még nem próbáltad, kezdetnek csak egyet cseppents bele, idővel kitapasztalod, hogyan fog ízleni.

Szerecsendió Kép forrása: platedstories.com

4/6 Szerecsendió

Próbáltad már a szerencsendiót különböző ételekhez, de arra soha nem gondoltál, hogy akár a kávédat is ízesítheted vele?

Sőt akár fahéjjal és kardamommal is kiegészítheted, így igazán őszi, fűszeres jelleget adsz kedvenc italodnak.

Tegyél egy szem kardamomot a kávészemek közé, így őröld le, majd ha lefőzted, ízesítésül adj hozzá egy kis fahéjat és szerecsendiót.

De azért utóbbival csak óvatosan, csak egy picit használj hozzá, nagyobb mennyiségben ugyanis erős szívdobogást vagy hallucinációt is okozhat.

Kókuszreszelék Kép forrása: eat-love-and-be-happy.com

5/6 Kókuszreszelék

Kedveled a kókuszt a különböző süteményekben, a kávéhoz azonban még soha nem próbáltad? Itt az ideje! Fontos, hogy cukrozatlant használj, így élvezheted jótékony hatásait.

Tegyél egy keveset a kávészemek közé, így őrölt meg, majd főzz belőle kávét. Igazi trópusi ízkavalkád vár rád!

Ennek egyik alternatívája lehet, ha egy kis kókuszolajat teszel a bögrédbe, de tényleg csak mértékkel, ez ugyanis tele van telített zsírokkal.

Narancslé Kép forrása: thekitchenmccabe.com

6/6 Narancslé

És végül jöjjön egy kissé extrémnek tűnő párosítás: kávé és narancslé.

Igen, jól hallottad, akár ezzel is ízesítheted a reggeli feketét. Csak adj egy kicsit az eszpresszódhoz belőle, igazán frissítő kombinációt kapsz.

Különleges, narancssárgás-barnás színe lesz tőle, érdemes kipróbálnod, nagyon jól néz ki és finom is. A narancslé természetes cukrot és édes ízt tartalmaz, ráadásul még C-vitamin is található benne.

Ha először ódzkodsz tőle, próbáld meg úgy, hogy reszelsz a kávéd tetejére a héjából és a levéből csepegtetsz bele egy kicsit.