5 mennyei szörp a kedvenc virágaidból - Így készítsd el!

Írta: ,

Az ehető virágok forradalmát éljük. Az elfogyasztható virágokat nyersen is meg szabad enni, de csak ha tisztára mostuk és nem kaptak növényvédő szert. Készülhet belőlük tea, szörp vagy akár lekvár is. A legismertebb ehető virágok a levendula, a bodza, a rózsa, a kamilla, az ibolya, a kakukkfű virága, és a hársfavirág.  Vannak azonban olyan virágok is, melyeket eddig legfeljebb a vázában láttunk, eszünkbe sem jutott volna megenni őket. Pedig rendkívül finom szörpöket  készülhetünk belőlük.

1. Májusi orgona szörp

Az orgona tipikus anyák napi virág. Csodálatos lila színével és a lakást betöltő finom illatával összeforrt az április végi, május eleji időszak hangulatával. Tovább is megőrizhetjük ezt a kellemes érzést, ha üvegbe varázsolunk egy csokor orgonát. Így akár a hűvös őszi vagy a fagyos téli napokon is nosztalgiázhatunk egy pohár orgona szörp mellett.

Hozzávalók:

1 liter víz
40 dkg cukor
1 teáskanál citromsav
10 db nagy méretű orgonavirág

Elkészítés: a cukrot belekeverjük a vízbe. Amikor elolvadt a cukor és a szirup forrásban van, a tűzről félrehúzzuk. Ezt követően a  beletesszük a leszedegetett orgonavirágokat, jól összekeverjük, fedővel letakarjuk, és egy napot pihenni hagyjuk. Másnap az italt leszűrjük, és újból felforraljuk. Amikor már jól forr, beletesszük a citromsavat. Nem kell megijedni, itt a szörpünk színe halvány rózsaszínre fog váltani. Végül teljesen tisztára mosott, száraz üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, és fejre állítjuk.

2. Citromsárga pitypang szörp

A pitypang, más néven gyermekláncfű ebben az időszakban minden mezőn virít napsárga virágával. Levele és szára, valamint a gyökere is felhasználható méregtelenítésre, máj- és emésztési bántalmakra is, de még a virág is hasonló jó tulajdonságokkal bír. A leveléből készíthetünk salátát, a virágából pedig mézet, szörpöt és zselét is. Először is szedjünk egy nagy csokor pitypangot, az apró, sárga szirmokat ollóval vágjuk le vagy az ujjunkkal húzzuk ki.

Hozzávalók:

1 csésze pitypangvirág-szirom
3 csésze víz
fél kg cukor vagy nyírfacukor
2 citrom leve

Elkészítés:

A szirmokat a vízzel együtt lassú tűzön melegítjük egészen addig, amíg a folyadék szép sárga színt kap. Ekkor fedővel lefedjük és néhány órát állni hagyjuk. Ezután leszűrjük a szirmokat, majd a cukorral és a citrommal együtt visszatesszük főni és kb. 20 percig melegítjük, majd forrón üvegekbe töltjük. Ha nem azonnali fogyasztásra szánjuk, akkor állítsuk a palackokat pár percre fejre, majd egy éjszakára száraz dunsztoljuk!