4 szívmelengető forró ital recept a hideg napokra

Írta: ,

Az idei igazi tél is januárban jött el, így ilyenkor esik jól igazán egy szívet és testet egyaránt felmelegítő ital. A forralt bort és társait leginkább karácsonyi hangulatú fűszerekkel ízesítjük, amiktől a tél bármely napján ünnepi hangulatunk lehet. Íme, négy egyszerű recept, amit te is könnyen elkészíthetsz!

1/4 Fűszeres forralt bor

Bár már az új évet írjuk, ezzel a fűszeres forralt bor variációval újra ünnepi hangulatúvá varázsolhatod a hideg januári estéket.

Hozzávalók: 2 darab közepes narancs, 1-1 üveg száraz fehér és vörös bor, kis darab hámozott gyömbér, 2-3 egész fahéj, fél bögre barna cukor, 1 tk szegfűszeg, opcionálisan negyed bögre brandy.

Csíkokban hámozd le a narancs héját, de csak a sárga részt, majd a narancsot facsard bele egy lábasba. A narancsléhez add hozzá a két üveg bort – opcionálisan lehet mindennek a felét venni, ha kevesebbet szeretnél készíteni –, majd add hozzá a lehántott narancshéjat és a fűszereket. A keveréket addig melegítsd míg éppen, hogy forrni nem kezd, ezután vedd le a tűzről és legalább egy órát fedő alatt hagyd állni, hogy összeérjenek az ízek. Ha letelt az egy óra melegítsd újra, töltsd poharakba és narancskarikával, áfonyával vagy rúd fahéjjal díszítsd!

Szilvás-fahéjas forralt bor

2/4 Szilvás-fahéjas forralt bor

Hozzávalók:

  • 0.5 l száraz vörösbor,
  • 2 dl szilvás-fahéjas ízesítésű tea,
  • 1 tk szegfűszeg,
  • 1-2 egész fahéj,
  • 5 ek barna cukor.

A karamellizált cukorhoz add hozzá a frissen lefőtt szilvás-fahéjas teát, majd add hozzá a fűszereket is. Legvégül jön a bor, amit éppen csak fel kell melegíteni, különben kiforr belőle az alkohol.

A kész keveréket fedő alatt hagyd állni, hogy összeérjenek az ízek. A receptet szilvás-fahéjas tea helyett kipróbálhatod szilvalével is, csak akkor több fahéjat is tegyél bele.

Forró rum-mentes puncs Kép forrása: boulderlocavore.com

3/4 Forró rum-mentes puncs

Hozzávalók:

  • 1 liter feketeribizli-lé,
  • 0.5 liter narancslé,
  • 0.5 liter száraz vörösbor,
  • 1-2 egész fahéj,
  • 1 tk szegfűszeg,
  • 1 rúd vanília,
  • 10 dkg cukor,
  • 1 narancs.

Elkészítés:

A ribizli levet és a narancslevet öntsd egy lábasba, majd add hozzá a fűszereket, a felhasított vanília rudat, majd a cukrot is, amit jó alaposan keverj el. Végül a keverékhez add hozzá a vörös bort is. A narancsot jó alaposan mosd meg, majd vágd fél cm-es szeletekre, felezd el a karikákat és add a puncshoz. Miután felhevült, hagyd állni. Tálalás előtt szűrd le a fűszereket!

Forralt cider Kép forrása: .com

4/4 Forralt cider

Ha unod a banánt, akkor a forralt bor helyett készíthetsz forralt cidert is, ami bár nagyon finom azért nem árt vele vigyázni, mert itatja magát!

Hozzávalók:

  • 1 liter cider,
  • 1 liter 100%-os almalé,
  • 1 tk szegfűszeg,
  • pár szem szegfűbors,
  • 4-5 egész kardamom,
  • 1 egész fahéj,
  • 2 dl almalikőr.

A cidert és az almalevet öntsd össze, add hozzá a fűszereket, majd fél órát hagyd főni. Ez után szűrd le és add hozzá a 2 deci almalikőrt. Miután kész előremelegített bögrékben kínáld. Az ízeket még jobban fokozhatod, ha főzöl bele egy-két karika almát, amivel aztán díszítheted is az italt.