Színes, habos süticsodák: így készül a hamisítatlan amerikai cupcake

Írta: ,

A muffin, mint egyszerű és gyakorlatilag bármiből elkészíthető sütemény itthon is belopta magát a sütni szeretők, illetve süteményt fogyasztani szeretők szívébe, de amerikai unokatesója, a cupcake új szintre emeli a játékot: az alap lényegében itt is egy muffin, azonban a dekoráció, a csúcsos habsipka, esetleg a gazdag krém (tengerentúli nevén frosting) nemcsak még finomabbá, de szemet gyönyörködtetővé is teszi ezeket a süticsodákat.

Csak a fantáziád szab határt Kép forrása: cookingclassy.com

1/6 Csak a fantáziád szab határt

Az alap muffinreceptnek is számos változata létezik, a legtöbbünknek megvan a maga bevált módszere a sütemény elkészítésére, amit aztán persze még tovább lehet variálni: a tészta lehet kakaós, vaníliás, kókuszos, kerülhet bele csokoládé, gyümölcs, vagy valamilyen mag is.

Én többnyire az alábbi receptet használom: 5 tojást habosra keverek, majd hozzáadok 300 gramm cukrot és 200 gramm olvasztott margarint.

A masszához apránként hozzáadagolok 350 gramm lisztet, 2,5 deciliter tejet, valamint egy zacskó vaníliás cukrot.

Fél zacskó sütőporral a muffinok szép magasak lesznek, de ha például habot szeretnék tenni rájuk, akkor ebből kevesebbet használok, mert a laposabb muffinsipkát könnyebb dekorálni.

Muffinkosarakban, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt sülnek meg.

A látvány is fontos Kép forrása: cookingclassy.com

2/6 A látvány is fontos

Cupcake-et készíteni azért is jó, mert minden egyes elkészült kis sütemény olyan lesz, akár egy aprócska műalkotás.

Ezeknek a sütiknek az esetében a látvány legalább olyan fontos, mint az íz, és egy kis leleménnyel az is csodákat alkothat, aki egyébként nem mozog olyan otthonosan a konyhában.

Ennél a sütinél például már a tésztába is kevertek a színes cukorkából, amivel aztán a keményre vert tejszínhabot is díszítették a tetején.

Ennél egyszerűbb cupcake-et elképzelni is nehéz, mégis nagyon jól mutat, és nincs kétségünk afelől, hogy finom is. Habfixálót mindenképpen érdemes tenni a habba.


Újabb finom kis sütemény: Zabpelyhes-banános muffin csokireszelékkel


 

Amerika krémje: a frosting Kép forrása: the-girl-who-ate-everything.com

3/6 Amerika krémje: a frosting

Aki nem bírja a cukorban és zsírokban dúskáló, de az olyan ellenállhatatlanul finom csodákat, mint a vajas, édes krémek, az most egy pillanatra ne nézzen ide.

A többieknek eláruljuk a “frosting” receptjét, ami nem nagy ördöngösség, de finom és remekül is mutat, vagyis éppen egy muffin tetejére lett kitalálva.

Akrcsak a muffin tésztájának, a frostingnak is számos változata létezik, és mindenki egy kicsit máshogyan készíti, illetve ízesíti.

Alapvetően sok vaj, és még sokkal több cukor kell hozzá: egy rész vajat habverővel keverj habosra három rész porcukorral, majd adj hozzá egy-két evőkanál tejet, és ízesítsd vaníliával, szörppel, gyümölccsel, csokidarabokkal, nutellával, vagy gyakorlatilag bármivel, amihez kedved van, vagy amit találsz otthon.

A frosting sűrű és ragadós, így tökéletes alapot ad a további dekoráláshoz is, de önmagában is késszé teszi a süteményt.

Reform változatok Kép forrása: cookingclassy.com

4/6 Reform változatok

A cupcake nem éppen szívbarát étel, de persze ebből is lehet olyat készíteni, amitől nem ugrik meg már ránézésre is a vércukrod.

Mivel sokféleképpen variálható, gyakorlatilag csakis rajtad múlik, mit mivel helyettesítesz: használhatsz teljes kiőrlésű lisztet, illetve nyírfacukrot, ha pedig zsiradék vagy cukor helyett egy érett banánt teszel a tésztába, máris kevesebb édesítőre van szükséged.

A gyümölcsös változatok is egy kicsit egészségesebbek, mint a csokoládéval, vagy vajjal töltött muffinok, és ezek ugyanolyan bájosan mutatnak a tányérodon - és persze az ízükre sem lesz panasz.

Merj kísérletezni! Kép forrása: thecraftingfoodie.com

5/6 Merj kísérletezni!

A cupcake ízesítésében és díszítésében nincsenek szabályok, bármit kipróbálhatsz, amihez kedved van, vagy amiről úgy gondolod, hogy jól illene egymáshoz.

Az interneten se szeri, se száma a csokis-mentás, sütőtökös, sós karamellás recepteknek, de vannak, akik jellegzetes ízeket, például cseresznyés kólát, vagy népszerű csokoládékat próbálnak megidézni a sütijeikkel.

Ne feledd, hogy néha a legjobb dolgok abból sülnek ki, amit a konyhádban találsz: merj új ízeket összevariálni, és akár a saját receptedet is megalkothatod!

Profivá is válhatsz Kép forrása: flickr.com

6/6 Profivá is válhatsz

A cupcake eredeti népszerűségéhez biztosan hozzájárul az is, hogy alapvetően nagyon egyszerű elkészíteni, de ha tényleg meseszép süticsodákat szeretnél, nem árt beszerezni néhány dolgot, például egy jó minőségű habnyomót, különböző fejekkel, amivel tényleg szép habhullámokat nyomhatsz a cupcake tetejébe.

Érdemes a boltokban kapható cukordekorációkkal, szórásokkal, ehető gyöngyökkel is kísérletezni, mert ezekkel akkor is különleges muffinokat alkothatsz, ha egyébként nem vagy a konyha ördöge.

Nem kell feltétlenül csak hanyagul a sütire szórni, egy ötletes elrendezés új szintre emelheti a falatnyi kis süteményeket.