Érdekességek a pastáról, eredeti olasz tésztafőzési tippel

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A pasta az olaszok fő tápláléka, akár mindennap tudnak enni főtt tésztát, sokan jobban szeretik, mint a kenyeret. Ősidők óta ismerik és fogyasztják, sokféle neve, formája, elkészítési módja létezik, hiszen tudjuk, hogy az olaszok a főzést illetően éppúgy hajlamosak szabadjára engedni a fantáziájukat, mint például a művészetben. Cikkünkből a pasta eredetén, alapanyagán és egyebeken kívül azt is megtudhatod, hogyan kell olasz módra tésztát főzni.

Sokféleség

Kétféle előállítási formában fogyasztják: az egyik változat a gyárilag készült, csak liszt és víz felhasználásával készült pasta secca, amelyet csomagolva vásárolnak meg, a másik a friss, házi, tojást is tartalmazó pasta fatta in casa

Az olaszok a tészta formázását is művészi szintre emelték. Sokféle méretűre és alakúra vágják, préselik vagy formázzák, van köztük cső, kagyló, spirál, masni, és még számtalan más forma.

Ezek elnevezése bizonyos esetekben tartományról tartományra változik, ezért néha még ők is zavarba jönnek a nevek és a formák sokaságától. 

Durumliszt

A pastákhoz általában durumlisztet használnak. A durumbúza őrlésével nyert durumlisztet száraztésztákon kívül még sütemények készítéséhez is felhasználják.

A durumbúzaszem külső héját lehántolják, a maradékot átrostálják, és elkülönítik a nagyobb szemcséket.

Így kapják a durva őrlésű durumlisztet, amely érdekes módon rostban szegény, mégis laktató, mert olyan szénhidrátot tartalmaz, ami a vércukorszint szabályozásával 3-4 órán keresztül közérzetünket körülbelül azonos szinten tartja.

Finomszemcsés, sárga árnyalatú liszt, vízzel összegyúrják, és a belőle készült tészta korlátlan ideig eláll.

A házitésztához fehér lisztet is használnak. Tojást, sót, kevés vizet, olajat adnak hozzá, hogy lágyabb legyen, így jó minőségű sfoglia-t (kinyújtott tésztát) kapnak.