Májusi színek a tányéron – de miből?

Szarvas Szilvia
Írta: ,
Májusi színek a tányéron – de miből?

A májusról számos kellemes dolog juthat eszünkbe, de talán a legfontosabbak az Anyák napja, a Gyermeknap, illetve az elmaradhatatlan ballagások, az érettségi és a nyár közelgő ígérete. 

 A 40-esektől felfelé a régi jó hangulatú május 1-jei felvonulások, virslivel és sörrel történő, munkahely által kötelezően előírt megjelenései is kísérthetik. Bár ne feledjük el, talán ezt szerettük legjobban a kötelező szorgalmi feladatok közül.

A majális hangulatára való vágyakozás egyre divatosabb, vidéken néhol még állítanak májusfát is, hogy a lányos házaknál a férfiak udvarlási szándékukat jelezzék. 

Bár az elmúlt napok nem ezt tükrözik, de elvileg a májusi időjárás már kiegyensúlyozottabb, mint a szeszélyes áprilisé. A májusi eső aranyat ér, tartja a mondás, illetve a száraz május, száraz évet is jelent. A pünkösdi érett földieper korai gabonát jelent és jó meleg, enyhe időt.

Május nem csak a szerelmek szárba szökkenésének lehet az időpontja, hanem a természet is elkezd kényeztetni bennünket finom, friss zöldségekkel és a földieperrel. 

A Pongrác napi (május 12.) eső nem tesz jót a gabonának. A Pongrác, Szervác, Bonifác (fagyosszentek, május 12., 13., 14.) napjai átmeneti lehűlést jelentenek és május 15.-ére, Zsófia napjára is mindig esőt jósolnak. Május 25-én, Orbán napján általában fagy van, viszont ezután már nem kell erre számítani. Régi szokás szerint pl. szalmaégetéssel óvják a gyümölcsfákat a fagytól.

Ha a májusi néphiedelmek és megfigyeléseknek hihetünk és megfelelően felkészültünk rájuk, akkor a a friss zöldségek és gyümölcsök garmadából készíthetünk finom, könnyű tavaszi ételeket: salátavariációk (madársaláta, rukkola, cukorsüveg saláta, jégsaláta, fejes saláta), hónapos retek, karalábé, kínai kel, spenót, zöldborsó, brokkoli, gumós kömény, kapor, karfiol, kelkáposzta, snidling, spárga, de ha a különlegességekre vágyunk, akkor próbálkozhatunk is, hiszen a piacokon már elérhető az endívia, a pak choi, a mizuna, a radiccio, a lestyán, a csicsóka, a körömvirág vagy akár mángold is. 

Néhány gyümölcs is megjelenik már ebben a hónapban. Földieper, málna, meggy, rebarbara, ribizli, cseresznye, egres.

Tekintettel a könnyű elkészíthetőségre a friss zöldségekből mártogatóst is készíthetünk, a vitamin háztartásunknak a friss zöldséglevek is nagyon jót tesznek. De ha a színkavalkádot más formában szeretnénk tányérunkon viszontlátni, akár pürésítve vagy párolva, de hamarosan grillezve is élvezhetjük ízüket. 

A gyümölcsökből finom, hideg gyümölcslevest lehet készíteni, vagy éppen könnyű lepényeket, piskótákat, de reggelire turmixként is tökéletes kezdése lehet a napnak.

Ha mindezeket teszteljük, mondhatjuk, hogy mi is biók lettünk? Kicsit nézzünk a ma közkedvelt kifejezések mögé. Mit is jelent a bio, öko, reform és élő-étel?

A bio mára már nagyon kedvelt fogalom és a háztartások is egyre inkább tudatosan vásárolnak alapanyagokat.

A bio azokat az élelmiszereket gyűjti össze, melyek ellenőrzött körülmények között termeltek, és semmilyen szintetikus és toxikus anyaggal nem kezeltek.

A kórokozókkal szemben csak természetes eredetű, vízzel lemosható szerekkel vannak védve és tulajdonságainak „fokozására” csak növényi kivonatokat használnak fel.

A biotermékek magasabb árát egyrészt az indokolja, hogy adott idő alatt kevesebbet lehet előállítani, mint a vegyszerrel kezelt azonos típusúakból, másrészt nagyobb élőmunka-igényük van, mint az ipari módszerekkel előállított „tömegtermékeknek”.

Cserébe jobb minőségű, tisztább végeredményt kapunk. Fontos szempont a környezetvédelem, a gyártási folyamat tudatossága, illetve a csomagolás újrahasznosíthatósága.

Fontos, hogy a reformélelmiszerek, natúrélelmiszerek nem összetévesztendőek a bioélelmiszerekkel, hiszen előbbiek inkább a pillanatnyi divatot követik, persze azért itt is alapkövetelmény, hogy egészséges legyen.

Ha már az alapanyagoknál tartunk, kóstolta vagy használta már az élő-ételekből készült finomságokat, amelyek konyhai feldolgozás nélkül, frissen, nyersen kerülnek fogyasztásra? Ha még nem, és nyitottak, próbálják ki, egy próbát megér!

Egy szó, mint száz, májustól nem lehet kifogásunk a vitális ételek fogyasztása ellen, hiszen szinte szembe jönnek velünk és a választék óriási. Könnyedén, színesen és gyorsan tudunk finomakat enni, így hát színes kalandra fel, irány a piac! Ki csatlakozik?

 

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján