Lesd el a profi szakácsok legjobb praktikáit!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A profi szakácsok alkalmaznak olyan praktikákat, amiket könnyedén leutánozhatsz, ám mégis hatalmas segítséget jelentenek majd a főzés során. Te vajon tudod, mik ezek? És használod is őket? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy ezeket a tippeket is átmentsd a konyhaművészetedbe!

Az egyszerű ízek sokszor nagyszerűbbek

Általában azok a fogások sikerülnek félre, amiket megpróbálsz túlbonyolítani, vagy a receptek már eleve túlszárnyalják az aktuális konyhai tudásodat.

Persze kísérletezgetni, próbálkozni lehet – sőt kell is – de a bevált, egyszerű fogások mindig tökéletesek. Az ízek kavalkádját nem akkor tökéletesíted, ha minél több fűszert és alapanyagot összeboronálsz, hanem akkor, ha azok harmóniában állnak egymással.

Ehhez részben az kell, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektess az alapanyagok minőségére, mint az ételek fűszerezésére.

Egy kiváló minőségű hús már akkor eladja önmagát, ha csak és kizárólag sót, legfeljebb egy kevéske borsot teszel rá.

Nyilván nem kell mindig natúrszelettel előrukkolnod, de ha valami az alapfűszerezéssel nem állja meg a helyét, akkor másként sem fogja.

A szezonális ízek a legjobbak

Az egyszerű ízek mellett akkor jársz a legjobban, ha mindig szezonális alapanyagokra támaszkodsz. Ez a korábban említett minőséget nagyban elősegíti, hiszen össze sem lehet hasonlítani a nyár közepén, és a télen elkészített lecsót.

Természetesen ez csak egy egyszerű példa, de a lényeget kiválóan tükrözi: ha szezonális zöldségeket, gyümölcsöket vásárolsz, illetve ügyelsz a többi alapanyag minőségére is, akkor csaknem teljesen biztos, hogy borítékolhatod a sikeredet.

Ezzel szemben jobban jársz, ha a félkész, szinte csak melegítésre szoruló alapanyagokat mellőzöd, és messze nem csupán az egészséged érdekében.

Egy profi szakácsnak eszébe sem jutna előre elkészített mártásokkal, vagy éppen komplett fűszeralapokkal dolgozni. Persze nem bűn, ha a saját konyhádban néha ezekre is támaszkodsz, de jobb, ha inkább a friss élelmiszerek kerülnek túlsúlyba