Kézműves finomságok – Próbáld ki őket otthon!

Írta: ,

Ha te is rajongsz a természetes módon elkészített kézműves ételekért, és szívesen kipróbálnád őket otthon is, akkor olvass tovább, hogy megtudd, mi a titka a legfinomabb fagylaltnak vagy az isteni házi kenyérnek!

Joghurtos málnafagylalt házilag Kép forrása: cakecrumbsbeachsand.com

1/4 Joghurtos málnafagylalt házilag

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db citrom
  • 2 dl habtejszín
  • 4 dl natúr joghurt
  • 30 dkg málna

Elkészítés:

A málna felét turmixold össze a cukorral, a joghurttal, egy fél citrom lereszelt héjával, és pár csepp citromlével. A gyümölcs másik felét villával enyhén törd össze, így keverd a turmixhoz a habbá vert tejszínnel. Ha kihűlt a krém, tedd rögtön a mélyhűtőbe, majd félóránként keverd át alaposan, amíg meg nem fagy. Így a fagyi krémes lesz és a gyümölcsdarabok is megmaradnak. Ez a recept bármilyen gyümölccsel kivitelezhető, próbálkozz bátran.

Ropogós házi kenyér Kép forrása: alessandroguerani.com

2/4 Ropogós házi kenyér

Kenyeret te is könnyedén készíthetsz otthon, így örökre lemondhatsz a boltban kapható, előre csomagolt változatokról.

Így készítsd el:

Egy 800 grammos kenyérhez 250 gramm teljes kiőrlésű rozslisztre és ugyanennyi, szintén teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre lesz szükséged.

Szárított élesztőből egy teáskanálnyit, sóból két teáskanálnyit adj a lisztekhez, majd másfél-két csapott evőkanál cukrot az élesztő miatt. Ha mindezt összekeverted a magokkal, akkor mérj ki 180 ml vizet és 175 ml kefírt, illetve másfél evőkanál olívaolajat, és ezeket mind keverd össze. Hagyd meleg helyen kelni egy órát, majd sütőpapírral kibélelt jénai edénybe, esetleg őzgerincformába téve süsd közepes hőmérsékleten körülbelül 40-45 percig. Felvágni csak kihűlt állapotában érdemes!

Sajtot egyszerűen! Kép forrása: jcocina.com

3/4 Sajtot egyszerűen!

Hozzávalók:

  • friss házi vagy bio tej (nem hőkezelt, nem tartósított)
  • 5-10%-os biológiai erjesztésű ecet 
  • ​fokhagyma, vagy más kedvelt fűszer ízlés szerint (petrezselyem, snidling, kömény, bazsalikom, zsálya stb.)

Elkészítés:

Önts kb. 1 liter tejet egy lábasba. Amikor már gyöngyözve forr, reszelj bele kevés fokhagymát, vagy adj hozzá a kedvenc fűszereidből. Ezután húzd le a tűzről, és keverj el benne kb. 2 evőkanál ecetet. Ha elég volt ennyi ecet bele, akkor az edény szélén elkezd kiválni az író, és a középen pedig összesűrűsödik a sajtnak való rész. Ezután egy gézdarab segítségével öntsd le az írót, és a szűrőn fennmaradó sajtot kis gömböcként lógasd fel úgy, hogy a maradék író is ki tudjon csepegni belőle. Néhány óra elteltével hűtsd le, és már szeletelheted is!

4/4 Joghurt könnyen, finoman

Hozzávalók:

  • 8 dl zsíros, dobozos tej
  • 1,5 dl natúr görög joghurt
  • 8-10 szem eper

Elkészítés:

A dobozos, szobahőmérsékletű tejesdobozban hagyj 8 dl tejet és kanalazd hozzá a 1,5 dl joghurtot. Egy hosszú nyelű kanállal keverd össze, majd csipesszel zárd le a doboz nyílását úgy, hogy ne jusson bele levegő. Ezután hagyd a konyhában állni 1-2 napot szobahőmérsékleten. Így csodás, sűrű joghurtot kapsz. Ha ezzel megvagy, turmixolj össze 8-10 szem epret és keverd hozzá, majd hűtsd le. Már fogyaszthatod is!