Gasztrokalauz: Így válassz sajtot a borod mellé

Írta: ,

A bor és a sajt a kulináris élvezetek fontos hozzávalói, ha pedig megszületik a tökéletes párosítás, az maga a mennyország! De mi alapján tudja ezt a tökélyt elérni az ember lánya, ha nem borszakértő, vagy ételkritikus? Olvass tovább, hogy megtanuld az alapokat, ha pedig megjött hozzá a kedved, kísérletezz bátran a kombinációkkal te is.

Sauvignon Blanc Kép forrása: pioneersettler.com

1/8 Sauvignon Blanc

A Lorie-völgy – ami a Sauvignon Blanc őshazája –  éppúgy híres a kecskesajtjáról, mint csodás borairól.

Éppen ezért ez a két finomság remek párost alkot: ahogyan a sajt érlelődik, előjönnek a fűszeresebb és intenzívebb ízei, amik tökéletesen kiegészítik az erőteljesebb ízvilágú, vegetális jegyekkel bíró bort.

Chardonnay Kép forrása: steelehousekitchen.com

2/8 Chardonnay

A Chardonnay egy alkoholban gazdag, magas savtartalmú bor, azonban az íze kissé semleges, bár felfedezhető benne a sárgadinnye, a méz és a vajasság ízjegye is.

Ehhez a visszafogottsághoz olyan sajt illik, ami kiemeli a bor ízjegyeit, de nem nyomja el!

Ilyenek a krémes, kissé jellegzetes ízű sajtok, amik közül a Brie sajt a legismertebb. Tökéletes párosítás, amit egy kis körtével, vagy más, őszi gyümölccsel még jobban feldobhatsz.

Rizling Kép forrása: mynameisyeh.com

3/8 Rizling

Ez a bor nagyon finom illatú és zamatú, sokszor már-már édeskés jegyekkel is rendelkezik.

Ezen tulajdonságai pedig jól passzolnak a fondüvel, mert kiemelik a sajt édes és sós ízeit egyaránt.

A tökéletes fondübe bátran keverhetsz 2-3 féle sajtot, csak arra figyelj, hogy ementáli típusúhoz ne tegyél penészes érlelésűt.

Adhatsz hozzá még egy kis vajat is, a többi pedig a fantáziádra van bízva. Fogyaszd forrón, a bort pedig jó hidegen.

Prosecco Kép forrása: graphis.com

4/8 Prosecco

A prosecco keserűségét szépen ellensúlyozza egy éretlenebb olasz Asiago sajt. 

Ennek enyhe, kellemes ízvilága egy friss cibattával még jobb kiegészítője a habzóbornak.

5/8 Desszertborok

Minden édes bor – legyen az egy Tokaji Aszú, vagy egy jó minőségű jégbor – csodásan passzol a kéksajttal.

Akkor érdemes kipróbálni ezt a párosítást, hogy ha nem rajongasz ezért a típúsú tejtermékért, mert a bor édessége és a sajt jellegzetes íze egyensúlyozza egymást.

Ha teheted érdemes megkóstolnod a kéksajtok királyaként is emlegetett Stiltont, egy pohár Tokaji Aszúval.

Cabernet Sauvignon Kép forrása: diyfoodguy.com

6/8 Cabernet Sauvignon

Az ebből a szőlőfajtából készült bor intenzív ízű sajtokkal érzi magát a legjobban.

Érdemes kipróbálni chillivel, vagy borssal fűszerezett sajtokkal, de a Cheddar is jó választás, mert kiemeli a bor karakterességét és enyhén paprikás aromáját.

Syrah/Shiraz Kép forrása: flickr.com

7/8 Syrah/Shiraz

Ennek a bornak kifejezetten magas a tannin- és savtartalma, ami a jellegzetes „gyufa illat” jegyet hordozza, ezért bármilyen füstölt sajttal szuper párost alkot.

Mi a füstölt goudára esküszünk!

Pinot Noir Kép forrása: sippitysup.com

8/8 Pinot Noir

A Pinot Noir sokkal könnyebben csúszik egy határozottabb ízvilágú sajt mellett. Mivel ez a bor gyümölcsösebb, cseresznyés, epres és szilvás aromáihoz nagyszerűen passzol a Grujére (ejtsd Grüjer) sárga, félkemény sajt.

A fiatalabb fajták diósabb ízűek, az érettebbek pedig sósabbak és karakteresebbek. Ennél a párosításnál figyelj arra, hogy ha fiatal a borod, a sajt is legyen inkább kevésbé érett, így lesz kifogástalan a harmónia, és fordítva.