Gasztrokalauz: Így válassz sajtot a borod mellé

Írta: ,

A bor és a sajt a kulináris élvezetek fontos hozzávalói, ha pedig megszületik a tökéletes párosítás, az maga a mennyország! De mi alapján tudja ezt a tökélyt elérni az ember lánya, ha nem borszakértő, vagy ételkritikus? Olvass tovább, hogy megtanuld az alapokat, ha pedig megjött hozzá a kedved, kísérletezz bátran a kombinációkkal te is.

Sauvignon Blanc Kép forrása: pioneersettler.com

A Lorie-völgy – ami a Sauvignon Blanc őshazája –  éppúgy híres a kecskesajtjáról, mint csodás borairól.

Éppen ezért ez a két finomság remek párost alkot: ahogyan a sajt érlelődik, előjönnek a fűszeresebb és intenzívebb ízei, amik tökéletesen kiegészítik az erőteljesebb ízvilágú, vegetális jegyekkel bíró bort.

Chardonnay Kép forrása: steelehousekitchen.com

A Chardonnay egy alkoholban gazdag, magas savtartalmú bor, azonban az íze kissé semleges, bár felfedezhető benne a sárgadinnye, a méz és a vajasság ízjegye is.

Ehhez a visszafogottsághoz olyan sajt illik, ami kiemeli a bor ízjegyeit, de nem nyomja el!

Ilyenek a krémes, kissé jellegzetes ízű sajtok, amik közül a Brie sajt a legismertebb. Tökéletes párosítás, amit egy kis körtével, vagy más, őszi gyümölccsel még jobban feldobhatsz.