Gasztro dizájn – 5 tipp a tökéletes tálaláshoz

Dienes Petra
Írta: ,

Kiemelni egy étel legjobb és legszebb részeit bizony nem könnyű feladat, ahogy az sem, hogy az általad szervírozott tányéron a legszebb kompozíció születhessen meg. Ezek a dolgok épp annyi kreativitást és szépérzéket igényelnek, mint egy lakás berendezése. Ha szívesen ellesnél pár trükköt a profi séfektől a következő vacsora partihoz, vagy imádsz gasztro fotókat készíteni az Instagram profilodra, olvass tovább, és a siker biztos nem marad el!

Csökkentsd az adagot Kép forrása: lemonfirebrigade.com

A következő általad szervezett vacsora partin próbáld ki, hogy kisebb adagokat teszel az ételekből a tányérra.

A tálalásnál a minimál stílus eleve ad egy elegánsabb kinézetet az ételeknek, mivel a tányér üresen maradt része keretezi azt, így a kompozíció még tökéletesebb lesz.

Ezt a trükköt leginkább előételeknél használd, hisz azoknak nem az a célja, hogy  jóllakjanak vele a vendégeid, ezért bátran kísérletezhetsz ezzel a tálalási technikával.

Alkoss kontrasztot Kép forrása: tastespotting.com

A legismertebb food stylistok is gyakran élnek ezzel a trükkel.

Játssz bátran a színekkel, anyagokkal és textúrákkal.

Ha sötét az étkezőasztalod, tálalj világos, színes és mintás tányérokra. Ha világos, akkor pedig bátran használhatsz sötét színű kerámiákat és edényeket.

Például egy adag sütőtökkrém leves is csodásan néz ki egy egyszerű kék tányérban, egy rusztikus fafelületű étkezőasztalon.

Itt most a lényeg a színek közötti eltérés, és ha ügyes vagy, akkor az összhatás nagyon stílusos lesz.