Gasztro dizájn – 5 tipp a tökéletes tálaláshoz

Írta: ,

Kiemelni egy étel legjobb és legszebb részeit bizony nem könnyű feladat, ahogy az sem, hogy az általad szervírozott tányéron a legszebb kompozíció születhessen meg. Ezek a dolgok épp annyi kreativitást és szépérzéket igényelnek, mint egy lakás berendezése. Ha szívesen ellesnél pár trükköt a profi séfektől a következő vacsora partihoz, vagy imádsz gasztro fotókat készíteni az Instagram profilodra, olvass tovább, és a siker biztos nem marad el!

Csökkentsd az adagot Kép forrása: lemonfirebrigade.com

1/5 Csökkentsd az adagot

A következő általad szervezett vacsora partin próbáld ki, hogy kisebb adagokat teszel az ételekből a tányérra.

A tálalásnál a minimál stílus eleve ad egy elegánsabb kinézetet az ételeknek, mivel a tányér üresen maradt része keretezi azt, így a kompozíció még tökéletesebb lesz.

Ezt a trükköt leginkább előételeknél használd, hisz azoknak nem az a célja, hogy  jóllakjanak vele a vendégeid, ezért bátran kísérletezhetsz ezzel a tálalási technikával.

Alkoss kontrasztot Kép forrása: tastespotting.com

2/5 Alkoss kontrasztot

A legismertebb food stylistok is gyakran élnek ezzel a trükkel.

Játssz bátran a színekkel, anyagokkal és textúrákkal.

Ha sötét az étkezőasztalod, tálalj világos, színes és mintás tányérokra. Ha világos, akkor pedig bátran használhatsz sötét színű kerámiákat és edényeket.

Például egy adag sütőtökkrém leves is csodásan néz ki egy egyszerű kék tányérban, egy rusztikus fafelületű étkezőasztalon.

Itt most a lényeg a színek közötti eltérés, és ha ügyes vagy, akkor az összhatás nagyon stílusos lesz.

Egy kis káosz Kép forrása: ffffood.com

3/5 Egy kis káosz

Ez a tálalási módszer egy kis gyakorlást igényel, de könnyen belejöhetsz te is.

Az alapelv az, hogy az ételed a lehető legtermészetesebben nézzen ki a tányéron. Például ha a salátádhoz lágytojást is kínálsz, és a sárgája véletlenül kifolyik, akkor hagyd úgy nyugodtan.

Egy csipet durván őrölt só a steak körül szintén fel tudja dobni a tányérodon az üres részeket.

Ezek az apró részletek lesznek azok, amikről az ételed életre kel majd.

Hangsúlyozd a legjobb részeket Kép forrása: fastcodesign.com

4/5 Hangsúlyozd a legjobb részeket

Ha a vizualitás a legfőbb szempont, akkor hangsúlyozd az ételeidnek azt az összetevőjét, ami a leglátványosabb.

Például ha citrusos rukkola salátát készítesz, semmiképp sem javasoljuk, hogy a grapefruitot és a mangót teljesen összekeverd a többi hozzávalóval.

Tálalásnál figyelj arra, hogy a gyümölcsöket esztétikusan helyezd a salátaágy tetejére, így sokkal ínycsiklandóbb és színesebb lesz a látvány.

Húsoknál is hasonló a szabály: ha például bárány bordát készítesz, ne felülről fotózd, hanem oldalról, hogy látszódjanak a finom és szaftos falatok. Tálalásnál pedig fektesd a tányérra, vagy helyezd a köret tetejére.

Egyszerűen nagyszerű Kép forrása: thewhiteramekins.com

5/5 Egyszerűen nagyszerű

Ha minden figyelmet csak az általad elkészült ételre szeretnél irányítani, akkor ügyelj a többi kiegészítőre.

A szalvéta és a terítő legyen egyszínű és lehetőleg pasztell árnyalatú. A poharak se legyenek túl színesek vagy mintásak. A „kevesebb több” szabály itt is él.

Ha egy nagyon egyszerűen megterített asztalra tálalod a fogásokat, semmi sem fogja elvonni az éhes vendégsereg figyelmét az ételről.

Ebben az esetben a menü viszont bátran lehet színesebb. Készíthetsz céklás rizottót, friss zöld gazpacho-t, vagy vegyes erdei gombás tagliatelle-t. A lényeg, hogy az ételed látványos legyen.