Ezt próbáld ki! Szupergyors mikrós fogások lusta lányoknak

Írta: ,

A nagy rohanás közben neked sincs időd arra, hogy órákon keresztül a tűzhely fölött görnyedve készítsd el a napi menüdet?

De ugye tudod, hogy ez nem azt jelenti, hogy virslin és zacskós levesen kellene élned?

Tippjeinkkel változatos, pár perc alatt elkészíthető, ízletes fogásokat készíthetsz a mikróban.

 

 

Bagett pizza

Hanyagold az uncsi krémsajtokat és felvágottakat: készíts pizzát percek alatt a mikróban!

Előkészület: 3 perc
Főzési idő: 2 perc
Teljes idő: 5 perc

Hozzávalók:

  • 1 bagett vagy kör alakú kifli (bagel)
  • 1 kevés szósz
  • 1 jókora adag sajt
  • feltétek ízlés szerint

Elkészítés:

Válassz bármiféle péksüteményt. Én a könnyedebbeket ajánlom, mert a tökéletesen ropogósra ezek fognak sülni.

Kend be a pizzaszósszal a péksüteményedet. Használhatsz klasszikusat, de ha kalandvágyóbb vagy, kenj nyugodtan rá pestót, vagy másfajta paradicsomos szószt. Desszert pizzához pedig nutellát, esetleg  mogyoróvajat használhatsz. Ha mégis a sósra szavazol, szórd meg sajttal a készülő pizzát. Én általában cheddar vagy fetasajtot használok, de bármi jó lesz, még az előre lereszelt pizzasajt is!

A feltét adja a pizzád szívét-lelkét, itt végtelenek a lehetőségeid, hiszen bármi jó lehet, amit a hűtőben találsz: legyen az kukorica, felvágott, szalámi, akármilyen zöldség. Azért persze a  klasszikus brokkoli-sonka párosítást feltétlen próbáld ki egyszer! (Ha desszert pizzát készítesz, akkor friss gyümölcsöket, magvakat és csokireszeléket dobj a szeletekre, majd öntsd nyakon karamellel, vagy csokiöntettel.)

Ezután mikrózd a pizzád másfél percig. A desszert pizzánál azért vigyázz, nehogy túl folyós legyen a végeredmény. Fogyaszd egészséggel!

Mikróban buggyantott tojás avokádós pirítóssal

Ha hasonló az ízlésünk, akkor akármelyik étkezésre képes lennél buggyantott tojást enni avokádókrémes pirítóssal. Sokan csak azért nem ezt eszik, mert ördögtől való dolognak hiszik a buggyantott tojást elkészítését. De semmi pánik, mikróval ez sem probléma!

Előkészület: 1 perc
Főzési idő: 45-50 másodperc
Azaz összesen:  2 perc

Hozzávalók:

  • ½ bögre víz
  • 1 tojás
  • 1 szelet kenyér
  • fél avokádó
  • chillipehely

Elkészítés:

Töltsd a vizet a bögrébe, majd üsd bele a tojást vigyázva, nehogy a sárgája kifolyjon.Takard le a bögrét egy kisebb tányérral, és 45-50 másodpercig mikrózd. 45 másodperc folyósabb tojássárgáját eredményez, míg ha tovább bent hagyod, kicsit keményebb lesz a végeredmény.

Ha megvagy, oszlasd el az avokádót a kenyéren és helyezd rá egy kanállal a buggyantott tojást is a pirítósra, plusz szórj rá egy kevés chillipelyhet. Mennyei!

Sonkás-sajtos-zöldséges omlett

Vannak napok, amikor előre érzed, hogy ez egy lusta nap lesz. Az ilyen reggeleken nem pattansz ki az ágyból, helyette viszont folyamatosan azon agyalsz, hogy kerülhetnéd el, hogy a szuper napot a kaja készítés szakítsa meg. Erre a dilemmára tökéletes megoldás a bögrés kaja. Bárki számára, még teljesen tapasztalatlan szakácsként is elkészíthető receptekről van szó, aminek az elkészítéséhez csak  egy bögrére, egy kanálra, egy villára és késre van szükség. Ilyen ez az omlett is!

Előkészület: 2 perc
Főzési idő: 2 perc
Összesen: 4 perc

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1 evőkanál tej
  • feltétek (sajt, hagyma, kockára vágott sonka stb.)
  • bors

Elkészítés:

Üsd bele a tojásokat a bögrébe, add hozzá a tejet és alaposan keverd össze, majd mikrózd az egészet 1 percig. Ezután add hozzá a választott feltéteket, és mehet még 30-60 másodperc a mikróban, vagy amíg a tojás el nem nyerte a kívánt állapotot. Ízesítsd sóval, borssal és fogyaszd élvezettel!

Házi mikrós spagetti

Egy olyan spagetti alapú vacsora receptet szerettem volna kitalálni, amit könnyedén el lehet készíteni mikróban is. Ez lett a legtökéletesebb verzió! Akár friss zöldségekből csinálod, akár épp elérhető fűszerekből, ez a recept gyorsan kedvenccé fog válni, főleg azokon a napokon, amikor egyszerűen csak nincs kedved főzni.

Előkészület: 2 perc
Főzési idő: 10 perc
Összesen: 12 perc

Összetevők:

  • 3/4 bögre paradicsomszósz
  • 1 bögre víz
  • 1/4 nagy vöröshagyma (vagy 1 evőkanál hagymapor)
  • fél gerezd fokhagyma
  • 1/4 teáskanál olasz fűszerkeverék (toscanai, stb.) vagy majoránna, bazsalikom, kakukkfű stb keveréke
  • chilipehely
  • tészta
  • olívaolaj

Elkészítés:

Egy közepes, vagy nagyméretű tálba tölts vizet és tedd bele a tésztát. Úgy a legjobb, ha elmerül a vízben a tészta, de ha ez nem kivitelezhető, kisebb tálat is használhatsz. Főzd a tésztát háromszor 1 percig, minden 1 perc után keverd meg. Ha már teljesen elfedte őket a víz, mikrózd megszakítás nélkül 3 percig, hogy al dente tésztát kapj. Miközben fő a tészta, vágd fel a hagymát és fokhagymát. Helyezd egy mikrózásra alkalmas edénybe az olívaolajjal lelocsolt hagymát és fokhagymát, majd takard le, úgy hogy azért szellőzzön is. Ha ezzel megvagy, vedd ki a mikróból a tésztát, de ne szűrd le!

Mikrózd a hagymákat 1 percig, háromszor, és minden alkalommal ellenőrizd, hogy nehogy megégjenek. Ezután add hozzá a szószt és a fűszereket a fokhagyma-hagyma keverékhez. Keverd meg és mikrózd 1 percig.

Mikor a szósz már felmelegedett, csöpögtesd le a tésztát és keverj hozzá egy kevés olívaolajat, majd add hozzá a szószt és tálald parmezánnal!

Görög saláta kuszkusszal

Az utolsó recept egy igazi frissítő, nyarat idéző bögrés étel. A kuszkusz csodálatos alapanyag, a legkönnyebben elkészíthető egytálételeket lehet belőle percek alatt varázsolni, hiszen igazából minden illik hozzá. Most épp görög saláta.

Előkészület: 2 perc
Főzési idő: 8 perc
Összesen: 10 perc

Hozzávalók:

  • 1/3 bögre főtlen kuszkusz
  • 1/3 bögre csirke alaplé vagy víz
  • 1 teáskanál citromlé
  • másfél evőkanál olívaolaj 
  • csipet só
  • 1/4 bögre felkockázott uborka
  • 1/2 közepes paradicsom, felkockázva
  • 1 evőkanál olajbogyó
  • 1 evőkanál zöldhagyma, felkockázva
  • 1 evőkanál összetört fetasajt

Elkészítés:

Melegítsd 3 percig a vizet vagy csirkés alaplevet a mikróban, majd önts a kuszkuszra és takard le. Hagyd állni 5 percig, majd kevergesd fel villával. Ezután jöhet a kuszkuszra egy kis citromlé, olívaolaj és só, majd újra keverd össze. Ezen a ponton adhatsz hozzá felkockázott zöldségeket, az uborkát, paradicsomot, olajbogyót és hagymát. 

Hogyha hideg salátára vágysz, akkor rakd hűtőbe egy órára. Mielőtt tálalod, szórd meg fetával. Fogyaszd élvezettel!