Csokoládé és kecskesajt? 5 váratlan ízkombináció, amit ki kell próbálnod

Írta: ,

A kémia szakértői szerint elemek, kötések és képletek állnak minden íz mögött, és ezekből könynen kiolvasható, hogy a különböző éteklek mennyire passzolnak egymáshoz. Mi viszont csak azt tudjuk, hogy az alábbi szokatlan ízpárosítások örökre rabul ejtenek, ha egyszer kipróbálod őket. Merj kísérletezni!

Étcsokoládés kecskesajt

1/5 Étcsokoládés kecskesajt

Évekkel ezelőtt egy elegáns sajtótájékoztatón egy bonbonkészítő mester kínált csokoládés csodákat.

Miközben azon merengtem, melyiket is válasszam, maga a mester hajolt oda hozzám, és azt javasolta: próbáljam ki a kecskesajtosat.

Lebiggyedt ajkaimat látva tovább biztatott: nézzem csak meg, minden bonbonból nagyon sok van még, a kecskesajtosból alig maradt.

Vettem hát egy nagy levegőt, tettem egy próbát, és nem bántam meg. Sőt!

Azóta is azt mondom, ez a bizonyíték, hogy a csokival minden finomabb lesz: a kicsit sós, nagyon krémes kecskesajt és az étcsokoládé fanyarsága tényleg mesébe illő páros.

Csak vágj kisebb kockákat a sajtodból, locsold meg őket felolvasztott étcsokoládéval, és néhány perc alatt felülmúlhatatlan desszertet alkotsz!

Dinnye-uborka-mozzarella

2/5 Dinnye-uborka-mozzarella

A görögdinnyét legtöbbször édességekben használjuk, pedig a magas víztartalmú gyümölcsöt - ami tulajdonképpen egy tök fajta, úgyhogy botanikusok nyugodtan elkezdhetnek vitatkozni rajta, hogy tulajdonképpen gyümölcsnek nevezhetjük-e - salátákban, sós ételekben is nyugodtan kipróbálhatod.

Néhány szelet mozzarellával, frissen szeletelt kígyóuborkával, esetleg egy kis balzsamecettel meglocsolva tökéletes, hűsítő nyári salátát dobhatsz össze, ami méltó kísérője lesz a grillen sült húsoknak.

Bazsalikommal vagy rozmaringgal tovább turbózhatod a salátádat, ezek a fűszerek szintén remekül illenek a kellemesen édes görögdinnyéhez, és még frissebbé teszik az összhatást.

Málna és menta

3/5 Málna és menta

Mivel a málna íze nem kifejezetten tömény vagy erőteljes, sokan egy kávézó hetente elhasznált cukormennyiségét rálocsolják, ezzel azonban tökéletesen elveszik a gyümölcs eredeti aromáját.

Legközelebb, ha a málnát krémekbe, turmixokba vagy bármi másba használod, próbáld ki, hogy a cukor helyett néhány levél mentát dobsz mellé!

A friss fűszer nem nyomja el a gyümölcs természetes aromáját, szépen kiemeli a benne lévő gyümölcscukor édességét, de közben cinkosan összekacsint a málna eredeti frissességével.

Jellegtelen cukorbomba helyett így friss, üdítő, minden ízében nyári kombinációt kapsz.

Ananász és gyömbér

4/5 Ananász és gyömbér

Ha egyszer kipróbálod, nem is akarod majd mással enni az ananászt - amikor az egzotikus gyümölcs húsos, fűszeres ételekbe kerül, remekül passzol hozzá a gyömbér, ez nem is kétség, elég csak az indiai konyhára gondolni, de a fűszer akkor is hű társa marad az ananásznak, amikor édességekbe kerülnek.

Akár turmixot készítesz, akár süteményt vagy krémet, a gyömbér mindig kiemeli az ananász frissességét.

Ráadásul mindkettőnek nagyon erős méregtelenítő, anyagcserét fokozó hatása van, így akkor is érdemes az étrendedbe iktatni őket, ha néhány plusz kilótól, vagy a puffadástól szeretnél megszabadulni.

Eper és spárga

5/5 Eper és spárga

Lassan véget ér a szezon, de kis szerencsével még elkaphatod a nyár elejének kedvenc zöldségét és gyümölcsét, amelyek együtt szokatlan, de annál finomabb párost alkotnak.

A spárgát tisztítsd meg, és éppen csak forrázd le egy kicsit, hogy ropogós maradjon, majd a negyedekre vágott eperrel tedd tányérra, és locsold meg őket egy kevés balzsamecettel.

Az egyszerű, de nagyszerű salátába kerülhet még néhány bazsalikomlevél is. Az epres-spárgás salátát magában is fogyaszthatod, könnyű előétel vagy nyári vacsora lehet, de például grillezett csirkemell mellé is tökéletes köret.