A szakértő gasztrotippjei a tavaszvárás jegyében

Szarvas Szilvia
Írta: ,

Hát végre ez a nap is elérkezett... ragyogó napsütés és a lehetőség a természet szépségeinek élvezetére. A téli szürkeség és a sok réteg ruházat után pozitív életérzéseket és napsugarakat márciusban gyűjtünk először.

Frissesség, színek és könnyedség. Mindez erőfeszítések nélkül elérhető, hiszen ebben az időszakban már nem csak import és/vagy fagyasztott zöldségekkel tehetjük színesebbé, ízesebbé ételeinket, hanem friss alapanyagokkal is.

A tél során jellemzőbb a nagyobb mennyiségű hús- és tejtermékfogyasztás, tavasszal érdemesebb a hangsúlyt a könnyebb húsokra és a zöldségben, gyümölcsben gazdagabb ételekre áthelyezni.

Tavasszal elkezdhetjük a kerti grill partikat és a szabadtéri sütögetéseket is, ételkészítési szempontból is ilyenkor gyorsan elkészíthető, könnyen emészthető ételeket válasszunk, például baromfihúsokból vagy halakból.

Márciusi étrendünket feldobhatjuk néhány alapvető és könnyen beszerezhető összetevővel, tehát irány a piac és a helyi termelők és árusok örömmel kínálják majd nekünk az olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, savanyúságokat, de ha tányérunkra színeket is szeretnénk, akkor ne habozzunk – pl.: a spenót, az édeskáposzta, a retek, a  zeller, a petrezselyem, a bazsalikom, a snidling, a medvehagyma mind – mind igazi gyöngyszem lehet fogásainkban. 

A friss gyümölcsökre még egy pár hetet sajnos várnunk kell, az elsők között a rebarbara és a szamóca (eper) jelenik meg a piaci árusoknál, de tavasz végére már a cseresznye, a málna és a sárgabarack is elnyeri kellemes színét és zamatát. Így a régóta vágyott édes ízeket, finom gyümölcsök változatos elkészítésével kaphatjuk meg. 

Akinek nincs kedve a főzéshez, azoknak pedig jó hír, hogy nyitnak a vendéglátóhelyek teraszai és a szabadtéri szórakozóhelyek is. 

A jó idővel párhuzamosan újabb italvariációk is színpadra lépnek és a gyümölcsösebb italokat, koktélokat, turmixokat választjuk. A tavaszi fáradtság ellen jó védekezés a különböző, lehetőleg frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása. Ha borkedvelők vagytok, akkor pedig a könnyebb fehérborok, rosé-k, habzóborok is elérhetők már az éttermi kínálatban. 

A tavasz kezdés nemcsak a gasztronómiai megújulás időszaka, de az asztali dekorációkat  virágok szalvéták, sőt esetenként akár a friss zöldségek, gyümölcsök is színesebbé, vidámabbá tehetik a tökéletes menüt.

Egy jól megkomponált ételsor sokkal attraktívabb, ha a terítésnél, dekorálásnál friss, élénk tavaszi színeket használunk, ezért javaslom, hogy bátran éljetek a tavaszi finomságok adta lehetőségekkel, és díszítsetek természetes anyagokkal, színekkel: az asztaltársaság garantáltan hálás lesz!