A karfiol, amit a francia király és Madame du Barry is imádott

Írta: ,

Állítólag XV. Lajos imádta a karfiolt, ezért uralkodása alatt egyik kegyencnőjéről „à la du Barry”-nak nevezték el a karfiolos ételeket. Cikkünk arról szól, hogy az ízén kívül milyen tulajdonságai vannak ennek a zöldségfélének, amiért ennyire népszerű. Két karfiolos receptet is közreadunk.

Egészség és fogyás

Adagonként csak 28 kcal energiát tartalmaz, ezért jól beleillik a fogyókúrás étrendbe.

Táplál, de nem hizlal, hacsak nem öntöd jól nyakon sajtmártással. Gazdag tápanyagokban, például C-vitaminban.

Egy átlagos adag (10 dkg) karfiol nyersen tartalmazza a C-vitamin ajánlott napi adagját, de még rövid főzés után is megtartja annak felét.

Jótékony kénvegyületek

A karfiol jellegzetes szagát kéntartalmú összetevői okozzák.

Emiatt főzéskor kellemetlen szaga lehet, de evéskor ez már nem érezhető.

A kénvegyületek védelmet nyújthatnak a rákbetegségekkel, különösen a vastagbélrákkal szemben.

Fedő alatt párolva a kén felhalmozódik, és elronthatja a karfiol ízét ‒ tehát jobb fedő nélkül, rövid ideig főzni.