Zsályás-körtés rizottó

Írta: ,

Ki mondta, hogy a körte csak édességbe kerülhet? Mint a legtöbb gyümölcs a körte is remek választás, ha valamilyen sós ételt szeretnél pikánsabbá, különlegesebbé tenni.

Ez a rizottó egy könnyű vacsorának is beillik, de akkor is remek választás, ha vendégeket vársz, és őket szeretnéd valami különlegességgel lenyűgözni. A keleti ízvilágot idéző fogás garantáltan emlékezetes marad, és mindenki elismerését kiváltja, aki fogékonyabb az ínyenc falatok iránt.

Hozzávalók:

2 dl tejszín, 30 dkg rizottó rizs, 10 dkg sonkahagyma (ha nincs,vöröshagyma is megteszi), 2 dl fehérbor, ½ dl olívaolaj, 1 dkg friss zsályalevél, 10 dkg parmezán lereszelve, 4 db vilmoskörte, 8 dkg ruccola, 1 db citrom, 4 dl húsleves, 3 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, só, bors.

Elkészítés:

A körtéket hámozd meg és vágd ki a magházukat. A héjat és a magházat ne dobd ki, ezeknek jó hasznát veheted a fűszerkivonatban! Forrald össze őket citromlével és a citrom reszelt hájával, valamint a fahéjjal, a szegfűszeggel, a sóval és a cukorral.

Néhány perc forralás után szűrd le a vizet, és add hozzá a kockára vágott körtét, és az egészet forrald össze. Ha kell, adj még hozzá vizet. A kockára vágott hagymát pirítsd meg egy kevés olajon, majd apránként öntsd hozzá a húslevest.

Add hozzá a rizst és a fehérbort is. Ha a leve már kezd elpárologni, öntsd fel a körtés lével, főzd egy picit. Ha a rizs majdnem teljesen puha, öntsd fel az egészet a tejszínnel, majd szedd a rizottót mély tányérokba, szórd meg rukkolával és reszelt parmezánnal, és már tálalhatod is.